Trăiască nașu’


Autor: Mona

traiasca nașul nuntaAnul ăsta voi fi soacră mare. Mulțumesc, să fie fericiți! Motiv pentru care am intrat în niște grupuri pe FB, cu tematica asta: nunta și organizarea ei. Ca să nu îmi săriți în cap, știu că nu sunt eu mireasa și că nu organizez eu nimic, a fost plăcerea și dorința noră-mii să mă introducă în acest univers absolut fascinant, o adevărată junglă care te seacă de toți nervii capului. Cândva poate o să vă povestesc despre asta. Poate.

Însă acum, să ne întoarcem la grupuri și discuțiile de pe acolo. Băi oameni buni, lumea e nebună rău. Se poartă discuții pe teme care nici nu ar trebui discutate, zic io. Și să vă dau un exemplu.

Cam cât ar trebui să fie darul din partea nașilor? Wtf? Jur că nu exagerez și am citit discuții cu subiectul ăsta.

Dacă dă 5 lei e sărak și ar fi trebuit să nu accepte cererea de nășie. Da, dar știți voi câte cheltuieli extra are nașu’? Nu știți! Și începe o lungă înșiruire de chestii, că în zona x nașu ‘ face – nașu’ drege, spre deosebire de zona y unde doar drege, iar peste deal nici nu face, nici nu drege, deci îl doare în cwr. Punct comun, în toate bordeiele, rochia nașei costă multe milioane vechi dar bune. Uneori se mai aduce în discuție și tangenta spirituală, dar rar și nu prea se primesc laik-uri, ba chiar poți fi pus rapid la zid cu remarca „nu poți fi naș dacă nu îți permiți”.

Dacă dă de ordinul miilor de euro, că se pare că sunt și cazuri din acestea, îi sare iar lumea în cap. Strică masa, să facă pe nababu’ în altă parte, vrea să eclipseze mirii, să se simtă ăștia amărășteni în cea mai frumoasă zi din viața lor, că la banii ăia sigur vor tratament special și așa ceva nu se face. D-aia au acceptat cererea de nășie, să se laude cu bănetul că sigur sunt niște oameni de joasă speță, cu afaceri necurate, fără prieteni și care nu au unde să își afișeze opulența. Plus că nașii nici nu ar trebui să dea bani însurățeilor, poate un cadou așa simbolic, pentru că rolul lor este altul. Ei, de data asta, remarcile cu tangentă spirituală primesc sute de laik-uri și zeci de aplauze, bravooooo, bine i-ai zis, crede că dacă are bani poate fi om, mai bine un naș sărak dar cinstit, pe care să te poți baza dacă ai nevoie.

Apogeul a fost atins când cineva a întrebat, într-o zi de joi, că ce ar fi de făcut dacă nașul a fugit cu amanta iar nunta e sâmbătă? Concluzia a fost că, sărak sau bogat, tot ce contează e să fie prezent!  😅

Așa că zic:

Trăiască nașu’!

Foaie verde și-o lalea,

Deie daru’ cât o vrea,

Doar să nu-l fure careva,

Pân’ ajunge la nunta ta!

 

28 Comments

 1. Jack

  Dacă nașul a fugit cu amanta e bine, putea fugi cu mireasa.

  6
  3
  Reply
  1. BaGheRa

   @Jack, dacă fugea cu mireasa, cred că era ditai circul să se întoarcă la nuntă.

   5
   3
 2. BaGheRa

  Auzi dar cât mai este darul la o nuntă, că ar trebui să îmi mișc fizicul mirobolant, la una prin septembrie. Ultima oară am dat vreo 12 bețe dacă îmi aduc bine aminte.
  PS. Tare aș vrea să ajung la o nuntă unde se joacă găina!

  4
  Reply
  1. Mona

   Întrebarea este foarte complexă în simplitatea ei. Vrei să te introduc în grup? :)))

   8
  2. Laura G.

   @BaGheRa,
   Cred că depinde de fițoșenia localului și, mai ales, de legătura cu mirii, nașii – mai de departe sau mai din bătătură.

   Dar da, niște cote n-ar prinde rău aici. @Mona știeee 🙂

   2
  3. Anduța

   Am asistat la o discuție despre așteptările mirilor privind „darul”. Cam dublul meniului, așea. Și nu vă gândiți că meniul era doar valoarea mesei, nuuu. În „meniu” erau introduse și costurile cu muzica, cu briz briz-uri (candy bar, photo booth, artificii, decorațiuni gen), cu vestimentația mirilor. Cum calculezi, tu, ca invitat acest „meniu”. Păi: întrebi cât costă/au costat toate cele, afli suma totală. Apoi întrebi câți invitați au confirmat că vin la nuntă, împarți suma la numărul de invitați și tadam, afli valoarea meniului tău. Pe care îl multiplici cu minimum 2. Să nu mai ziceți de-acum că nu știți cum se face. :))

   6
   1
  4. Mona

   @Anduța,
   Aoleu! Păi nu e mai simplu să scrii în invitație toate costurile astea? 🙈

   Din experiența mea de nuntaș, dacă ești flămând la final, darul trebuie să fie maaaare, că fițele costă. Dacă ești sătul, nu trebuie să îți faci probleme, dai cât poți și cât crezi.

   5
  5. Anduța

   Mona, da’ chiar. Ce mi-ar plăcea să primesc așa invitație. Da’ și cu proformele/facturile atașate, musai. Păi ori punem de-o tranzacție ca la carte, ori doar ne jucăm? 😀

   3
  6. BaGheRa

   @Fetele, eu de obicei mă ghidez/ghidam după site-ul ăsta catdau.ro dar văd că nu mai merge.

   2
  7. BaGheRa

   @Mona, sunt gagici frumoase în grup?

   4
   2
  8. HM

   @BaGheRa nu se știe, da’ cică îs poze cu multe băuturi … ‘ntzelegi ce zâc !?🤪

  9. BaGheRa

   @Habare, bro’ ori ai fost sub influența băuturilor răcoritoare, că alcool știu că nu prea te omori cu el, ori ai fost mult prea profund pentru intelectul meu – pentru că să mă bată mama cu prosopul ud dacă am înțeles unde vrei să bați!
   PS. Alcoolul este viața și viața e alcoolul! Paraziții – 99.

   2
  10. HM

   Ehhh … you are not too ugly, it’s just not enough ROH 🤪

   2
 3. Anduța

  Soacră n-am fost, da’ am fost nașă. Primul cuplu nășit, prietena mea din copilărie și iubitul ei. Ne-au întrebat dacă vrem să le fim nași pe sistemul „ne-am dori niște nași care să ne fie și prieteni”. Am acceptat, iar „îndatoririle” ni le-am stabilit singuri, după ce ne-am sfătuit puțin și cu părinții, ca să ne punem la punct cu anumite perspective. La al doilea cuplu, au venit „copiii” (sunt cu vreo 7 ani mai mici decât noi), cu un tort inscripționat cu „vreți să fiți nașii noștri?” și două bucăți deja tăiate și inscripționate cu „Da” și „Da”. Și cu argumentul „ne-am gândit la niște nași de la care să avem ce învăța”. Am acceptat bucuros, dacă așa au considerat ei că au ceva de învățat de la noi…problema lor. :)) La nuntă, printre invitații mirelui erau și străini, vorbitori de engleză. La momentul în care s-au făcut prezentările, în timp ce mă opinteam psihic să aud formula „God mother”/”God father”/ „God parents” sau ceva de genul (că na, așa mai auzisem eu formulări, prin filme :-)) ), îl aud pe tatăl lui „the honour family”. Opaaa, ce? Ce frumos! Da’ hai, parcă nici chiar așa. 😀
  Oricum, chiar avem ce să-i învățăm, mai ales eu. Când a făcut fetița lor 2 ani ne-au invitat acasă și văd printre cadouri o bucătărie din aia pentru copii. Cu aragaz, cu cratițe, cu ustensile, cu de-ale gurii de jucărie, îi cumpărase finul, că o tot văzuse că-i place să stea după fundul lor când se învârt prin bucătărie și vrea și ea să facă chestii. Evident, am învățat-o imediat și cum se bate cu polonicul în cratiță și am încurajat-o să se joace așa. Mai ales când doarme tati. Tiii, ce i-a plăcut. Învățătoare trebuia să mă fac! 😁

  3
  4
  Reply
  1. VictorR

   Evident!

   4
 4. VictorR

  Eu nu voi fi SOACRĂ niciodată! Naș am fost acum 24 de ani. Poate în vreo filmare să se audă cât oi fi dat că era încă la modă povestea cu strigatul darului; eu nu mai țin minte cât o fi dat. Aia cu strigatul am urât-o din toți rărunchii! Că uneori te încadrezi, alteori nu. Și e cel puțin neplăcut.
  Casă de piatră și copii frumoși le doresc tinerilor!
  P.S.: Să pui o poză cu soacra mare, să îi vedem coafura! 🙂

  6
  Reply
  1. Mona

   Mulțumesc pentru urări, VictorR!
   Cât despre coafură, nu mă fac io de râs, îmi voi face turnul ăla de sarmale clasice, de soacră și o să îmi pun la gât toate mărgelele pe care le găsesc prin casă :))) Sigur, sigur vrei să vezi asta?

   4
  2. BaGheRa

   @Victor, ar fi fost ceva să fii soacră la nuntă.

   Apropo de nuntă, i-am făcut-o unui prieten, a venit să ia mireasa de acasă și mi-am pus voal de mireasă, o perucă – nu m-am îmbrăcat în mireasă, dar nici mult nu mai aveam – și stăteam cu spatele pe un scaun. Când a venit mirele, și a dat jos voalul, fugea ăla de mine ca de dracu 😂😂😂 când i-au zis ăștia să pupe mireasa.

   5
  3. Marius M

   Nu stiu daca Victor vrea sa vada, dar eu VREAU!
   hihihi

   5
   1
  4. Solandi

   Clar și eu vreau să văd!

   Casă de piatră mirilor!, @Mona.

   În rest, nu mă pricep la nunți.

   5
 5. Ana G.

  Să fie fericiți tinerii toată viața lor. Și eu vreau să văd poza cu soacra mare! Cu sarmale, cu mărgele, cu tot dichisul.

  5
  1
  Reply
 6. Paco

  Pfoai ce mâna am la nășit !
  Din trei cupluri, două sunt deja divorțate și al treilea presimt că urmează.
  La al treilea l-a prins recent finuța pe finuț cu hotdogul în altă chiflă.
  Din culise am înțeles că cealaltă chiflă era cea mai bună prietenă a chiflei finuțe. Telenovelă tip fast-food.

  9
  Reply
  1. Laura G.

   @Paco,
   Păi tu, ca tată spiritual, nu i-ai zis finuțului că s-au terminat chiflele pentru el? 🙂

   5
  2. Paco

   @Laura G, sunt tată spiritual, în nici un caz nutritionist.😇
   Și mai mult decât atât, nu sunt genul să păcălească oamenii din vorbe.
   Aia o face preotul în biserică, la partea cu ,, și să îți înfrânezi dorința de crenvurști în corn străin ,,.
   ( În ortodoxie încă mergem pe tradiționalul crenvurști în corn, hotdogul e din alte confesiuni).

   2
 7. MAS

  Sa se pupe mirii, sa se pupe mirii 😊.
  Sa aveți cea mai tare petrecere cu sau fără sarmalele din coc, dar musai cu bună voie.

  2
  1
  Reply
 8. Blanche

  Eu mai am mult și bine până voi fi soacră mare și mică. Îți urez ție să fie o zi minunată când va fi! Și pentru tine și pentru copiii tăi (mult timp am crezut că ai doi până să mă dumiresc că și pe noră o consideri copilul tău 😍)!
  Grupurile de pe net sunt o junglă pe orice motiv s-ar întemeia. Sunt înscrisă în vreo două, dar ignor cam 98% din conținut. Ia cu floricele! 😁
  Am fost nașă o singură dată pentru o colegă de liceu cu care m-am împrietenit la vreo 5 ani de la terminarea liceului. Pe-atunci doar ne salutam. Locuiește în Spania, ne vedem cam de două ori pe an când vine la părinți în România. Soțul ei e spaniol, trăiască telenovelele din tinerețe că datorită lor pot să port un dialog cu el. Au și ei doi copii, iese circ când ne vedem, de-abia legăm două fraze neîntrerupte, eu și prietena/fina mea. Dar cresc ei copiii și o să ne savurăm fiecare câte un cocktail la apusul soarelui pe o plajă undeva! 😅
  În august suntem invitați la o nuntă în Brașov, la prietenul cel mai bun al soțului meu. De-abia aștept! În iunie o să cumpăr un material frumos și fac rochii asortate pentru mine și fii-mea. Și-așa zace nedesfăcută mașina de cusut primită toamna trecută de la surori!
  P.S. Și eu vreau să îți văd coafura! 😁

  2
  1
  Reply
 9. HM

  Io aș dori poze înainte, din timpul și după … eveniment 😁 La așa pachet ar merge și o reducere, ba chiar și o sfoară legată de o vază îmbrăcată cu un halat🤪 Chiar mă bucur de bucuria dvs, da’ nu știu să mă exprim 🤗☺️
  În altă ordine de idei înțeleg ideea cu socreala, da’ care e diferența dintre soacra mare și cea mică? E de tonaj, penaj, machiaj !? Ce atâta dismorfism socral !!!🤭🤣

  2
  1
  Reply
  1. Mona

   @HM,
   Mulțumesc, chiar ar fi mișto de tot să facem câte un colaj cu înainte și după eveniment. Ei ca ei, clar vor arăta super fresh, iar noi … leșinați pe scaune și desculți, cu ochii mijiți și penajul ciufulit :))) genială idee!

   2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.