Tăierea pensiilor speciale: o nedreptate?


Autor: Anduța

pensii speciale inechitateM-au luat nervii la știrea asta.  Daniel Avian Pop este un domn pensionar, fost angajat al Serviciului de Transmisiuni Speciale. El primește în fiecare lună o pensie specială de peste 16.000 de lei. Foarte bine și frumos (not), nu despre pensiile speciale vreau să vorbesc, despre cât de  multe, sau de nesimțite, sau de injuste sunt.  Sau că trebuie tăiat la greu în și din ele, fără milă. 

Ci despre acest dialog:

 

Jurnalistă: Puteți să-mi spuneți, primiți și o pensie și un salariu de la Ministerul Sănătății?

Daniel Avian Pop: Este normal, de ce să mințim? Este realitatea. 

Jurnalistă: Un om de rând care a muncit 40 de ani ca vânzător, primește 1.000 de lei pensie și trăiește… 

Daniel Avian Pop: Doamnă, fiecare își alege…Sunt vânzători, ce-au muncit ei? Ce au învățat ei în viața asta, ia spuneți-mi? Spuneți-mi și mie ce-au învățat?

 

Dialog care mi-a adus aminte de o discuție cu o judecătoare, care susținea că cei care cer tăierea pensiilor speciale fac o mare nedreptate. De ce e nedreptate? 2 argumente a avut femeia:

 1. Ea a învățat zeci de mii de pagini ca să ajungă judecătoare și 2. Meseria este una foarte periculoasă. Una în care primește intimidări și amenințări, chiar și la adresa copilului de 6 ani pe care-l avea de mână.

Doar pentru că era copilul acolo, mi-am mușcat buzele și am lăsat-o să-și spună păsul, fără să comentez nimic, după care am plecat. Ceea ce a fost tare enervant. Și vine acum nea’ Pop ăsta și-mi readuce în cap amintiri enervante! Pffff!

Mi-aș dori să comenteze aici cineva cu pensie specială și să argumenteze de ce crede că o merită. Poate îmi trec nervii

Foto: Freepik

28 Comments

 1. Vera

  Știre despre un morman inutil de grăsime care dă pe dinafară de mizerie. Fmm de becisnic!

  7
  Reply
  1. Anduța

   Vai, Vera, cum inutil? A muncit și-a învățat. Cine mai face așa ceva, ai?

   4
 2. Marius M

  Eu n-as da pensie mai mare de 5000 lei. Cat ai muncit, ai primit un salariu care reprezenta valoarea muncii pe care ai prestat-o, desi si aici e discutabil la multi. Ai iesit la pensie, iti ajung 5000 pe luna de la stat, doar nu mananci cu zece guri. Prostia cu lasa, sunt putine pensii speciale si valoarea lor cumulata raportata la cele normale e mica sa i-o spuna lui mutu, daca nu-ti ajung banii de o paine si 50 bani conteaza. Partea proasta e ca n-o sa se faca nimic pentru ca nu se vrea iar cei pusi sa decida sunt actuali sau viitori detinatori de pensii speciale pe care-i doare la doi m de faptul ca tara pierde nush ce transa de 7 miliarde daca nu indeplineste criteriul asta. Asa ca o sa le urez si eu ca ala care il intreaba pe unul pe bicicleta unde merge si ala raspunde ca la pacanele: Să ai noroc de nimic, praful si pulberea sa se aleaga de toti banii!

  6
  Reply
  1. Anduța

   Marius, ieri s-au votat în comisiile din Senat câteva măsuri ok privind reforma pensiilor speciale. De exemplu: interzicerea cumulării mai multor pensii speciale (sunt niște cumulări din astea de-ți stă mintea-n loc), pensiile să nu poată fi mai mari decât salariile nete, eliminarea unor sporuri pentru militari și acordarea pensiei speciale doar la vârsta standard de pensionare. Nu s-a introdus, însă, principiul contributivității și nici interzicerea cumulării pensiei cu salariul, cum are Ciucă sau cel de mai sus, plus mulți alții.

   3
 3. Ionuț

  Cei care au pensii speciale cred că sunt îndreptățiți să le primească. Restul lumii crede că nu.
  Tata a fost general. Ceva pensie specială are, habar n-am cât, nu e treaba mea, probabil nu destul de mare cât să mă scape de rata pe 30 de ani la apartament și să mă trimită în vacanțe în Hawai în fiecare an, dar are. 😁
  Așa că nu pot fi obiectiv, dar pot să-mi dau cu părerea pe subiect.
  Prima mea observație este că, de câte ori vine vorba de pensii speciale, Apărarea și Internele sunt băgate în față de către presă. Magistrații după, dar mai cu juma’ de gură, iar de demnitari, de parlamentari, nu se zice mai nimic. Astfel, poporul, omul de rând, urlă asupra ălora de la armată și poliție, dar uită de leprele din parlement. Fiindcă, din punctul meu de vedere, pensiile astea speciale sunt justificate fix în această ordine: Apărare și MAI, apoi, doar în anumite cazuri, magistrați, și în nici un caz parlamentari.
  „Da, bă, zici așa, fiindcă tac-tu a fost militar! Dacă era parlamentar ce mai ziceai?”
  Probabil d-aia zic. Dar zic și fiindcă viața de parlamentar sau chiar de judecător nu prea se compară cu viața de militar sau polițist. Sigur, nu se compară nici cu aia de frizer, sudor, miner sau inginer electronist, dar sunt momente, au fost momente și vor fi, cu siguranță, momente când parlamentarul se va lua de mână cu frizerul și cu sudorul și se pun la adăpost pe undeva, în timp.ce fraierii ăia în uniformă nu au voie să o facă. Cam aici ar fi diferența.
  Discuția e lungă, știu că majoritatea nu veți fi de acord.
  Ca să concluzionez pe cazul meu: da, cred că un om care a făcut liceu militar, a fost plecat 1 an la specializare în Rusia la scurt timp după ce i se născuse copilul (pe care era să nu-l mai declare fiindcă era la nu știu ce exerciții de tragere prin nu știu ce mlaștini, în loc să fie lângă maternitate), care a tot făcut naveta pe unde îl trimitea armata, venind acasă sâmbătă seara și plecând înapoi duminică la prânz timp de ani întregi astfel încât fiul cel mic (frate-miu) nici nu știa cine e, care era trezit în miez de noapte că e exercițiu de alarmă și trebuie să meargă la unitate, apoi dispărea câte o săptămână la trageri la Soveja sau Babadag sau naiba știe pe unde, care la Loviluție a plecat de acasă pe 10 sau 12 decembrie și s-a mai întors abia pe la jumatea lui ianuarie, pentru a reintra iar în dispozitiv în vară și să stea ca prostul în unitate în stare de alarmă când s-au gândit minerii să facă o vizită prin Bucale, care a stat sub ploaie de gloanțe la Ministerul Apărării și a văzut cum îi moare un autobuz de studenți si de colegi în fața ochilor, da, cred că omul ăsta ar merita pensie specială mai mult decât cineva care venea de la muncă în fiecare după-amiază, desfăcea o bere și petrecea o seară minunată împreună cu familia.
  Că nu toți au fost ca tata? Că sunt unii care primesc pensiile alea nemeritat? Da, sunt de acord. Că poate și a lui e prea mare față de cât ar merita? Da, sunt de acord. Dar hai să nu-i mai lăsăm să fie și pensionari, și angajați, ca nenea de mai sus, hai să-i scuturăm un pic pe parlamentarii care chiar n-au nevoie de pensie specială, hai să schimbăm un pic criteriile de acordare și cuantumul acestor pensii, hai să umblăm și la criterii de performanță și la multe altele, fiindcă nu poți să le tai brusc. Vei rămâne fără poliție și armată instant, fiindcă cui îi convine viața de mai sus când poate sta liniștit pe un job mai sigur și mai călduț?

  5
  Reply
  1. Solandi

   De ce să rămâi fără poliţie şi fără armată instant?

   Înţeleg că aceste pensii speciale sunt de dată recentă. Au fost introduse, pentru unele categorii abia în 2015. Înainte de asta existând pensii speciale doar pentru magistraţi. Acum există pensii speciale pentru vreo 7 categorii: magistrați, personalul Curții de Conturi, diplomați, parlamentari, aviatori, personalul din instanțe și pentru militari.

   Deci, până în 2015 am rămas fără poliţie şi armată? Nu.

   În aceste domenii salariile sunt oricum pe măsura pericolelor meseriei: adică foarte mari. Aşadar, şi pensiile, calculate în funcţie de aceste salarii foarte mari, vor fi mari. Deci interesul pentru aceste domenii se va păstra ca şi până în 2015.

   Aceste pensii speciale care ajung la sume aberante sunt o găselniţă recentă, împinse în față de cei care au avut interesul să le şi primească când ajung la pensie. Nu au apărut pe criterii realiste sau argumentate. De altfel, de aici şi criticile comisiei UE cât şi cerinţele din această direcţie: eliminarea pensiilor speciale și introducerea unui criteriu de contributivitate. Acum şi contributivitatea asta e cu cântec, că ne putem trezi cu o umflare artificială a salariilor, ca să se mărească contributivitatea, şi ajungem tot de unde am plecat.

   (Și da, nici eu nu văd ce caută parlamentarii în cele 7 categorii. Și nici personalul din instanțe (nu mă refer aici la magistrați). Efectiv s-au adăugat abuziv tot felul de categorii, pe principiul – eu de ce nu? – și – pentru că pot, doar sunt la butoane – ).

   7
  2. VictorR

   Acest comentariu ar trebui făcut articol. Și publicat de urgență. Și distribuit cu două mâini.
   Și mai putem discuta despre pompierii care sar în foc, despre subofițerii de pe echipajele SMURD care văd (și încearcă să trateze) o întreagă pleiadă de nenorociri, despre polițiștii de la trupele speciale (sau nu neapărat) care o iau pe cârcă de la tot soiul de nenorociți, despre ”sereiștii” neștiuți din trupele antitero (sau se crede nonșalant că-n țara asta nu sunt teroriști???) … și cred că putem continua.
   Dar avem ce-am votat, adică parlamentari lacomi și nemernici care-și văd doar interesele proprii. Și să credem că dacă se dă o lege de genul ăsta magistrații vor sta cu mâinile-n sân??? Va fi declarată neconstituțională la două secunde după ce apare.

   2
  3. Anduța

   Ionuț, eu chiar nu cred că am rămâne instant fără poliție și fără armată dacă s-ar face o reformă ca la carte a pensiilor. Bănuiesc că nu doar visul unei pensii babane îi face pe cei care ne apără să-și aleagă această meserie.

   4
  4. Ionuț

   @Anduța și @Solandi, ba fix asta se va întâmpla. De ce? Fiindcă societate românească a evoluat din 2015 și până acum, și nu în direcția care trebuie. Da, marea, uriașa majoritate a celor care se angajează acum în poliție și armată, fix de asta se angajează: pensie specială la o vârstă fragedă, beneficii, relații, muncă cât mai puțină. Nu mai există mulți care să facă aceste meserii acum pentru că chemare, vocație, datorie etc. așa cum erau acu’ 10, 20, 30, 50 de ani. Acel „ne apără” din comentariul @Anduței nu mai are însemnătate. Nu ne mai apără nimeni de ceva vreme.
   În altă ordine de idei, indiferent cum și când au fost introduse aceste pensii speciale, îmi este foarte clar că nimeni nu va renunța de bunăvoie la ele, cu tot pnrr-ul și comisia ue și ce o mai fi.

   5
  5. Solandi

   Păi, să se angajeze pentru salarii MARI, relaţii, beneficii, muncă cât mai puţină şi o pensionare la vârstă fragedă, dar nu cu pensie specială, ci cu pensie mare.

   Tot e mai bine decât în alte domenii, nu? Cu salarii și pensii de mizerie.

   4
 4. Laura G.

  Nu știu care e ordinea apariției acestor pensii speciale, dar parcă aș bănui că parlamentarii, pentru a obține EI pensii speciale, au băgăt câteva (alte) categorii fix ca să obțină acordul celor de la butoane.

  4
  Reply
  1. Anduța

   Laura, nici nu mai contează cum și de ce a apărut. Important e că s-a ajuns la un nivel de nesimțire absolut imposibil de justificat.

   1
 5. Jack

  Și exact de aia nu mai merită pensie specială, pentru că nu ne mai apără nimeni, fiecare e pe cont propriu, ce să mai vorbim de vocație. Să cotizeze pentru o pensie privată dacă pensia obișnuită nu li se pare suficientă.

  7
  Reply
  1. Anduța

   Jack, din punctul meu de vedere, eliminarea completă a pensiilor speciale este o utopie. Dar clar niște ajustări/tăieri majore sunt posibile și, mai mult, necesare.

   2
 6. BaGheRa

  Băi e pe opulență astăzi, avem două articole 😎.
  Pensiile speciale… acesta cu siguranță este un subiect tabu. Fix cum este si sporul de 10% din IT sau cel de 35% din construcții. Atunci când oamenilor li se umblă la lovele vor exista mereu voci și de o parte și de alta.
  Celor care nu au așa ceva li se va părea normal ca ceilalți să nu aibă, pe principiul caprei vecinului și celor cărora li se va lua vor fi mai săraci și nu își vor mai putea susține stilul de viață!
  Nu prea înteleg ce caută demnitarii și parlamentarii acolo, dar asta este alt subiect de discuție!

  4
  Reply
  1. Laura G.

   @BaGheRa,
   aia cu sporurile, altă nebunie. să vezi ce sporuri de toxicitate își acordă unii din ministere 😎

   3
  2. Anduța

   Baghera, eu nu consider că e vorba de capra vecinului aici. Eu nu sunt invidioasă pe speciali pentru că eu nu am astfel de privilegii. Nu mi se pare normal, însă, ca o mână de oameni să primească anual pensii care însumează aproape jumătate din tot bugetul pe Educație, de exemplu. Este ilogic, este anormal, este sfidare și nesimțire crasă.

   3
  3. BaGheRa

   @Anduța, pensiile acelea speciale nu au fost decise de cei care le primesc (excepție făcând politicienii) care au avut dreptul de a legifera acest lucru.
   Au noroc ca să facă parte din categoriile respective și profită la maxim. Vezi tu nimic nu e normal pe lumea asta și eu cred că și dacă am trăi într-o lume perfectă și ar fi niște reguli bine stabilite, tot s-ar găsi unii ca să dribleze regulile respective.
   Și mie îmi place să cred că lumea se va schimba când citesc lucrurile normale care ar trebui să se întâmple într-o țară civilizată, dar mă înapoi pe stradă și mă trezesc imediat la realitate.

   2
 7. MAS

  Nu numai parlamentarii și demnitarii sunt problema. În cercul meu de prieteni a existat un el care toată viata lui a păzit ușa la o Prefectura. Dap, asta făcea, și din când în când ridica bariera sa între salariații la Prefectura. Și încă unul care a păzit ușa BNR. Bai, recunosc, mor cand știu ca au ieșit la pensie la 48 ani, o pensie cât casa, ca de, intra in categoria asta discutata azi. Meseria lui a fost periculoasa? Nu a fost mai periculoasa decât a unui muncitor care se catara pe schele, și nici nu a avut acces la secrete naționale. Apoi mai știu o ea, care lucra la un birou, la un penitenciar. Hai sa zicem ca acolo e un mediu periculos. Dar nu interacționa cu deținuții, ci doar cu personalul penitenciarului. Aceeași reteta, pensie la 48 ani, bla, bla ,bla. Dintre ei sunt o groaza care se pensionează și fug repejor sa se angajeze din nou cum unde, la stat, ca la privat nu le place. Aceeasi chestie, dacă s.au pensionat ce mama ma-sii cauta printre proaspeții angajați? Du-te la privat dacă ești asa de valoros. Nu cred ca casierul din unitatea militara are ce cauta în categoria asta, la fel cei care păzesc poarta, etc, ati prins ideea. Dar da, sunt unii care au un risc care justifica anumite privilegii. Dar tot ar trebui stabilita pensia cf. contributivitatii pt ca dacă ai salariu mare, și pensia va fi mare.

  6
  Reply
  1. Anduța

   MAS, pe mine mă „amuză” fantastic justificările celor cu pensii speciale, la final de carieră. Vezi la Pop ăsta sau judecătoarea mea (c-au învățat, de parcă un doctor sau un profesor sau sau sau n-au învățat). Sau faza că jobul e periculos și primește amenințări la adresa copilului. Așa, și, dacă i se întâmplă ceva copilului azi-mâine, cât îți exerciți tu meseria, cu ce te încălzește o viitoare pensie specială?

   2
 8. Paco

  Unchiul ( fratele tatălui) și mătușa au fost judecători.
  El înainte a fost procuror criminalist. Mi-a distrus creierul și așa atrofiat din naștere, să îi calc pe urme ca și criminalist.
  Boul e bou din naștere ( eu), ce să îl duci pe un drum bun.
  Între pensia unui judecător și cea specială a unui ,, demnitar de carton,, e o mare diferență. Ca și merit.
  PS. Am lăsat la articolul precedent niște impresii, așa cum am promis.

  2
  Reply
  1. Anduța

   Văzut, văzut, simpatice impresii! 🙂

 9. Mona

  Cu întârziere, las și io o părere aici. Subiectul este extrem de spinos și o să explic, făcând o scurtă incursiune în istoria legislativă a pensionării.
  Președintele Iliescu, după revoluție, a introdus în sistemul de pensii, țăranii de CAP, cei care erau cumva zilieri. A fost primul șoc al sistemului, pentru că acești oameni nu au contribuit ever cu nimic la fond. Deci nu avem contributivitate dar avem pensie.
  Guvernul Năstase a plafonat suma la care se reținea contribuția ptr pensie pentru că apăruseră salariile decente spre mari, în corporații, iar indemnizația acordată mamelor și valoarea punctelor de pensie adunate, ducea la sume prea mari ptr buget, deși erau rezultate din contributivitate. Deci nu e prea bună contributivitatea, că nu ne place, o limităm cum vrem noi.
  Au apărut cazurile în care omu’ ieșea la pensie dar se trezea că, deși i s-a reținut contributivitatea din salariu, angajatorul nu a virat-o la fond. Prinde orbu scoate-i ochii, avem contributivitate dar nu avem pensie.
  Pe acest fond de du-te vino, s-au tot mișcat pe legislație, făcând-o harcea parcea, inventând piloane și nepiloane. Impotența sistemului se ascunde în discuții sterile despre pensii nesimțite și pensii speciale. Aș mai adăuga, tehnic vorbind, că mapn și mai nu plătesc pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat. Cum au intrat aceste pensii de serviciu în categoria pensiilor speciale, nu știu și nici nu mă interesează, io explic doar că sunt bugetate diferit.
  Dpmdv dacă ai contribuit la sistemul public de pensii, să ai pensie de 10000 lei, e ok. Dacă se aplică stratageme gen pensia magistratului este 85% din ultimul venit brut (nu salariu) este o mare problemă. Nu valoarea pensiei, nu contributivitatea sunt problema, ci găselnițele. Și astea nu vor fi stârpite ever. Zic și io.

  4
  Reply
  1. Mona

   Am lăsat neterminat paragraful ăsta:
   Au apărut cazurile în care omu’ ieșea la pensie dar se trezea că, deși i s-a reținut contributivitatea din salariu, angajatorul nu a virat-o la fond. Prinde orbu scoate-i ochii, avem contributivitate dar nu avem pensie.

   Modificarea legislativă de corecție a fost includerea procentuală a contribuției la sistem datorată de angajator, în venitul salariatului, și reglementarea reținerii la sursă a contribuției. Asta a dus la explozia veniturilor brute ale angajaților, care, ghici ce? Le-a dat idei unora și altora.

   Din păcate nu pensiile speciale sunt problema, ci faptul că legislația este haotică și nu există predictibilitate a sistemului. Îl modificăm la buna noastră plăcere funcție de ce găselnițe ni se mai arată pe înserat.

   4
  2. Mona

   Și încă o chestiune. Cine dorește și are nervi, poate face săpături să vadă ce se întâmplă cu pensiile speciale ale aleșilor locali, prorogate o bună bucată de timp. S-ar putea să aveți o altă surpriză. Din păcate.

   Io propun să închideți comm la articol, că dacă mă mai lăsați mult pe aici, s-ar putea să tot revin cu chestii :))

   6
 10. Mona

  Fix cum ziceam, am revenit. :)))
  Să zicem că vor fi „eliminate” de mâine aceste ps. Știți însă că vor rămâne în plată la cuantumul existent cele anterior stabilite astfel? Ele nu se pot reglementa retroactiv, oricine ce ar spune. Deci nu vom tăia nimic ci doar eventual vom reglementa altcumva ceva ce a fost reglementat cumva și în viitor poate suferi alte reglementări :)))

  1
  Reply
  1. Akon

   @Mona, salut pe cineva care stie ce vorbește! Văd că nimeni nu a comentat după tine.
   Mai e un detaliu. Militarii și polițiștii au intrat sub umbrela asta „speciala” datorită lui Băsescu care s-a exprimat la un moment dat „ăștia cu pensiile lor nesimțite”
   Pensii militare de stat au existat de pe vrmea lui Cuza, A.I. și există in toate statele membre ale alianței, la fel ca și pensionări la vârste mai mici decât ale civililor. Nu mulți mai apucă pensiile astea.
   @Ionuț este un fericit pentru că îi poate spune tatălui său „buna dimineața, tată!”, al meu a murit cu o lună inainte de pensionare. Nu aș fi scris acest comentariu dacă in ziua publicării articolului un drag coleg, om cu mare experiență internațională, stimat pe mai multe continente, nu ar fi murit eroic, încercând sa facă ceva mai bun pentru România și armata ei. El a ales să nu iasă la pensie. Avea 55 de ani.
   De unul au scăpat cei care duc grija „specialilor”.
   La aspectele surprinse de @Ionuț pot fi adăugate cele specifice luptei armate, prin Bosnia, Irak, Afganistan, Kosovo etc. Știți ca România nu recunoaște PTSD? Nu vrea să îi trateze pe cei care vin cu stres postraumatic. Suntem singura armată NATO care nu are astfel de afecțiuni, pentru ca noi avem sapte vieți in pieptul de aramă 😒.
   Vă salut cu respect și citesc articolele voastre, chiar dacă nu comentez. V-am spus de ce am făcut-o astăzi.
   RIP Horea P.!

   PS: acest nickname mi l-a dat Țara, cand am slujit-o, @Baghera stie cine sunt

   3
   1
   1
  2. Laura G.

   @Akon,
   Apreciez comentariul tău și sper să nu fie singurul. O părere în plus poate schimba optica celorlalți (în bine), măcar cu un milimetru. Și asta contează!

   6

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.