Sînt o babă comunistă!, de Dan Lungu

indexTitlul acestui roman – Sînt o babă comunistă! – spune jumătate din carte. Cealaltă jumătate se ascunde în subtil şi reprezintă: nostalgia, teama de necunoscut, inadaptabilitatea, ieşirea din tiparele unei vieţi călduţe, dar limitate.

Baba comunistă nu e doar un personaj uşor desuet, ci, în mod dramatic, reprezintă poate bună parte din populaţia României. Acea parte care regretă un regim opresiv pe care l-a perceput că fiind filantrop – cu totul de-a gata. Casă cadou, serviciu asigurat, mâncare ieftină – chiar dacă era cumpărată pe sub tejghea, muncă de faţadă – totul aranjat şi planificat de alţii, conform normelor de partid comunist.

Mica (Emilia) se simte pierdută în anii şi-n lumea postcomunistă şi trăieşte din amintirile tinereţii, din care a păstrat momentele bune. Cele dificile le trece la “ei, asta era situaţia”. Dar toate acestea numai la nivelul simplist al vieţii ei – fată de la ţară ajunsă la oraş, fără a gândi dincolo de confortul personal. Credinţa că pentru toţi comunismul a fost benefic îi este răsturnată dramatic la întâlnirea cu prietenele şi colegele din tinereţe – se pare că doar ea vopsea în roz sărăcia şi lipsurile existente dincolo de frigider. Cu un soţ blajin – Ţucu – şi o fiică plecată în Canada – Alice, baba comunistă s-a simţit împlinită doar pentru că a scăpat din mizeria satului. Prin comparaţie, mizeria oraşului i se părea sclipitoare. Acum, totul o bulversează şi ea nu ştie cu cine să voteze. Degeaba o imploră Alice – de pe alt continent – să nu voteze cu comuniştii. Mica, în micimea ei, e convinsă că fericirea tinereţii se datorează comunismului.

Romanul lui Dan Lungu este simpatic. Asta e cuvântul ce mi s-a plimbat prin minte cât timp l-am citit. Are un umor hâtru, al omului care face haz de necaz. Şi are ironia situaţiilor îndoielnice cu final fericit. Sînt o babă comunistă! Are fresca societăţii româneşti din anii comunismului ilustrată frust – ilustrare lipsită de tragism. Citind-o, am simţit ascunse în fiecare frază ironia şi sarcasmul la adresa unei societăţi bolnave.

Sînt o babă comunistă! vă este oferită de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substantial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

2 Comments

 1. Bookish

  Pare drăguță cartea. În general, romanele care abordează tema comunismului prezintă o viziune sumbră, fără nicio urmă de regret. Ar fi interesant să citesc și ceva dintr-o perspectivă diferită.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Asta e o scriere mai vesela. Prezinta comunismul cu multa ironie, cat de „bun” a fost 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.