Onorată instanţă, de John Banville


Subtitlu: o aiureala…

onorata instantaN-am citit niciodată până acum un roman al carui erou principal să fie atât de păcătos. Un păcătos care-şi etalează toate defectele, în toată splendoarea lor. Şi sunt atât de multe, de mă-ntreb dacă are vreo calitate şi cum de l-a suportat universul până acum. Nu, nu e nici măcar un demon autentic, un diavol de speriat. Doar un mic găinar care toată viaţa a exploatat slăbiciunile celor din jur, făcându-i pulbere pe toţi, un nesimţit încrezut.

Sub masca unor mărturisiri sumbre ale potlogăriilor lui culminate cu o crimă, îşi povesteşte bună parte din amărâta lui de viaţa în care n-a făcut nimic bun. Doar i-a încurcat pe alţii. Ba chiar s-a mai şi însurat şi s-a înmulţit.

Mărturisirile sunt adresate instanţei care l-a şi condamnat, iar ele se revarsă din închisoare, unde ce altceva i-a rămas de făcut decât să se vaite?

Frederick Montgomery pe numele lui, aristocratul falit face o explorare a propriei conştiinţe, din plictiseala, desigur. În jalnica lui detenţie nu i-a mai rămas decât să justifice “onoratei instanţe” toate nemerniciile înfăptuite cu relaxare, încercând pe ici-pe colo câte o scuză tardivă.

N-am înţeles de ce este prezentat cititorului acest roman cu acest personaj – un asasin “din iubire pentru artă”(Nemira). Pentru a-l compătimi? Dacă “din iubire pentru artă” omori lumea, e preferabil să urăşti arta.

John Banville este considerat cel mai original scriitor irlandez contemporan şi, recunosc, ideea acestui personaj este originală. Onorată instanţă face parte din trilogia Frames şi e considerată “versiunea modernă a romanului Crimă şi pedeapsă, transpusă în domeniul artei” (Nemira). Hmmm, exagerată comparaţia.

Părerea mea: dacă daţi de cartea asta, ocoliţi-o! Nu va pierdeţi vremea cu o aiureală…

2 Comments

  1. Bookish

    Văd că ai adăugat-o şi în grup pe booktopia. E bine să ştim să ne ferim de trilogia asta. Eu nu ştiu de ce, dar nu prea cumpăr de la Nemira (acum ceva ani aveau aproape doar cărţi SF şi cum nu sunt o fană a genului îi ocoleam mereu).

    Reply
  2. LG (Post author)

    Da, acolo e „coltul rusinii” pentru carti :)…Totusi, astept s-o citeasca si Mihaela Buruiana si sa-i aflam parerea. Ca la doctor, o a doua opinie nu strica 🙂

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.