Sherlock – serial


Serialul Sherlock – marca BBC

SherlockLansat în 2010 este mult diferit de celelalte ecranizări ale celebrelor povestiri scrise de Conan Doyle ce-l au ca protagonist pe la fel de celebrul detectiv particular Sherlock Holmes. Diferenţele sunt multe, iar ele fac – în opinia mea – ca această ecranizare să fie cea mai reuşită până acum. Realizatorii lui – Mark Gatiss şi Steven Moffat au adus cu acest serial un aer proaspăt brand-ului Sherlock, iar asta se reflectă şi în nota foarte mare – 9,3 – cu care este cotat filmul pe IMDB .

Adus în secolul 21, scenariul filmului se bucură de toată zestrea tehnologică a momentului actual. Un Sherlock modern care, în locul desuetului baston, învârte între degete un smarphone pe care tastează mesaje şi accesează internetul. Vechea caleaşcă trasă de cai este înlocuită cu maşini moderne, loialul doctor Watson este fost luptător în Afganistan şi toate astea oferă serialului senzaţia că Sherlock este aici şi acum, autentic.

Şi structura serialului este mai altfel decât ce s-a difuzat până acum. Fiecare serie are 3 episoade, iar fiecare episod durează o ora şi jumătate – cam cât un film artistic. Iar asta îl face mai interesant, mai consistent, deloc plictisitor.

Distribuţia minunat aleasă! Benedict Cumberbacht – pe care l-am apreciat în „The imitation game”, „The fifthy estate” şi alte filme de Oscar – face un rol excelent cu Sherlock, i se potriveşte ca o mănuşă. Martin Freeman – protagonist şi în serialul Fargo, Rupert Graves – văzut într-o sumedenie de filme, şi alţi actori valoroşi dau savoare serialului.

În desfăşurarea acţiunii mai apar şi alte personaje remarcabile:

O misterioasă femeie – Irene Adler – care îl surprinde pe Sherlock cu inteligenţa ei şi dibăcia cu care păstrează secretele picante ale multor personalităţi – secrete jenante şi compromiţătoare a căror dezvăluire ar arunca regatul în aer. O femeie specială pe care Sherlock o va păstra mult timp în mintea şi sufletul lui.

Marele duşman al lui Sherlock – Jim Moriarty – întruchiparea răului pur şi profund. De ce se duşmănesc? Pentru că ambii sunt la fel de geniali, însă Moriarty e distructiv, invidios, răzbunător, iar Sherlock este opusul lui.

Mary Watson – soţia simpaticului dr. Watson, şi ea la fel de simpatică, dar deloc atât de inocentă cum pare. Cu un trecut alambicat, nu este deloc străină de serviciile secrete şi colaborează „discret” cu Mycroft – fratele lui Sherlock şi înalt demnitar al Regatului Unit.

Iar Sherlock este absolut superb! Atât personajul cât şi serialul. Merită văzut – multă acţiune, faze dramatice dar şi hazlii, umor de calitate, dialoguri deştepte.

4 Comments

 1. Bookish

  Şi mie îmi place foarte mult 🙂

  Reply
 2. Ionut Popa

  Chiar daca personal nu sunt fanul filmelor si serialelor care au un aer prea ‘british’ trebuie sa recunosc faptul ca BBC face de multe ori seriale si documentare mai bune decat americanii. Din pacate diferentele de buget nu permit BBC-ului sa faca mai multe filme, seriale sau documentare.

  Poate acum ca nu mai trebuie sa dea atati bani pe Top Gear vor redirectiona banii unde trebuie 🙂

  Reply
 3. Nicolae Dascalescu

  Aseara am vazut „episodul special”- „The Abominable Bride” – din seria Sherlock. Sper sa va fi facut curiosi… 🙂

  http://www.imdb.com/title/tt3845232/
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Abominable_Bride

  Reply
 4. LG (Post author)

  Da, l-am vazut si pe acesta. Este episodul „special” care precede urmatoarea serie ce va fi difuzata in 2017 🙂

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.