The fifth estate


Sau câte ceva despre WikiLeaks…

the fifth estateThe fifth estate urmăreşte apariţia şi drumul spre celebritate a WikiLeaks – site-ul care a dat fiori de gheaţă pe şira puterilor lumii. În centrul acţiunii este, evident, Julian Assange – nebunul curajos care din spatele monitorului dezvăluie lumii secrete bine păstrate. Majoritatea, secrete murdare ale statelor şi oamenilor ce le conduc.
Cu un ego greu de stăvilit, dar şi cu o mare sete de adevăr, Assange este mereu pe fugă şi mereu nemulţumit, lipsit de prieteni şi urmărit de duşmani.

Filmul (apărut în 2013) – fără a fi o capodoperă – este elocvent pentru perioada 2007 – 2010, când WikiLeaks devine un site celebru, iar Assange e considerat cel mai periculos om din lume.
Cu toată dorinţa pentru dezvăluirea adevărurilor bine ascunse, cu toată propaganda pentru libertatea presei, se pare că n-a fost totul roz la WikiLeaks – mai ales când, odată cu secretele dezvăluite, se puneau în pericol vieţile multor oameni nevinovaţi.

Aprecierile sau criticile aduse acestui film depind subiectiv de partea baricadei pe care te aşezi. Dacă urăşti serviciile secrete şi le-ai vrea desfiinţate, Assange va fi torţionarul tău. Dacă însă realizezi necesitatea lor în limite morale, legale şi etice, Assange e perdant. Numai că limitele alea sunt frecvent depăşite, iar Assange tocmai asta sancţionează: depăşirea limitelor. Altfel spus, în numele libertăţii suntem îngrădiţi. Iar asta ni se întâmplă zilnic, continuu, cu sau fără un Assange.

the fifth Estate

Julian Assange cel real

The Fifth Estate stârneşte reacţii şi controverse, merită văzut. Mai ales că în rolul lui Assange joacă excelent (iar!) Benedict Cumberbatch – protagonist la fel de bizar şi în Immitation game (2014).

Gafă haioasă: Ambasada Ecuadorului etalează în fundal drapelul Columbiei…

Celor care au aflat despre WikiLeaks doar din presă, le recomand acest film. Vor afla culisele “fenomenului” WikiLeaks. Mai ales că Julian Assange trăieşte şi acum (la 44 de ani) protejat de ambasada Ecuadorului din Londra. Iar guvernul britanic cheltuieşte cam 10.000 de lire sterline pe zi pentru ca poliţia să fie prezenta permanent la ambasadă. Cel puţin trei poliţişti păzesc intrarea ambasadei, 24 de ore pe zi, cu ordinul de a-l aresta pe Assange dacă încearcă să iasă. Ambasada Ecuadorului a anunţat că îi acordă azil pe termen nedefinit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.