Peste 500 de pagini savuroase despre inteligenţă, evoluţie şi viaţă cu (ne)fericirile ei. Ce înseamnă Semnătura tuturor lucrurilor? Poate amprenta pe care o lăsăm fiecare din noi acestei lumi? Poate amprenta lăsată de forţele universului asupra fiecărei celule de pe pământ? Poate mediul, poveştile şi întâmplările care ne marchează formarea ca individ?
Elizabeth Gilbert scrie frumos, scrie lin şi „plin” această carte în care, ca cititor, nu ştii ce se evocă pe primul plan: natura cu misterele ei? sau natura umană cu diversitatea ei? sau poate natura unei femei inteligente şi culte care trăieşte într-o epocă în care noţiunea de „femeie inteligentă” nu-şi avea locul? Sau toate la un loc şi toate fac din romanul Semnătura tuturor lucrurilor o scriere interesantă. Fără aventuri învolburate, acţiunea cărţii şi personajele complexe te acaparează. Şi te contrariază. Şi-ţi trezeşte curiozitatea de a afla ce urmează…
Alma Whittaker este centrul acestui roman, dar povestea începe cu 40 de ani înainte de apariţia ei în lume – povestea începe când tatăl său este un tânăr sărac, ambiţios şi determinat să-şi traseze viaţa printr-un urcuş continuu. Când Alma scoate capul în lume, deja lumea ei e bogată, aşezată şi pregătită să facă din ea o persoană „desăvârşită”.
Dar Alma este mai mult decât copilul răsfăţat al unei familii tradiţionale. Născută în 1800, trăieşte o viaţă plină de reguli, norme, cutume şi mentalităţi strâmbe care îi vor marca viaţa personală. În schimb, viaţă „profesională” – într-o vreme în care femeiele nu erau definite printr-o profesie, şi-o crează singură, cu răbdare şi stoicism, devenind o „voce” în domeniul botanicii şi specific al briologiei.
Alma Whittaker este prototipul femeilor-botanist, a femeilor-cercetător care s-au impus în lumea ştiinţelor naturii şi care au contribuit considerabil la evoluţia acestui domeniu. În Semnătura tuturor lucrurilor apare şi celebrul Charles Darwin şi aflăm că, în acelaşi timp cu el, încă doi cercetători au gândit şi au studiat originea şi evoluţia speciilor, independent unii de alţii: Alma Whittaker şi Alfred Russel Wallace – personaj real al acelor vremuri. Doar că Darwin a fost mai îndrăzneţ în a face publice ideile sale şi talentul său de povestitor a făcut din tratatul „Originea speciilor” o lectură mai uşor de asimilat într-o lume profund religioasă.
Semnătura tuturor lucrurilor nu e doar un roman încântător – ca stil şi conţinut. E un roman încărcat cu informaţii interesante despre lumea secolului 19 din America până în Tahiti şi de-acolo până în inima Europei. Este povestea unei femei cu o viaţă personală bizară, trăită dificil, dar cu demnitate.
Publisher’s Weekly titrează despre Semnătura tuturor lucrurilor: „Are multă savoare acest roman relaxat, empatic, inteligent al unei scriitoare sigure pe materia şi stilul ei”
Laura, nu știu cât de bună este cartea, dar recenzia ta plină de savoare și competență m-a convins! Mulțumesc pentru minutele de încântare pe care mi le-a pricinuit lectura articolului!
Multumesc si eu pentru rabdarea de a citi ce scriu! 🙂
frumoasa carte! am citit-o de 2 ori si e una dintre favoritele mele. sper ca E.Gilbert sa mai scrie astfel de carti, bine documentate si despre eroine inteligente!
Cred ca de-a lungul istoriei au existat destule femei inteligente, dar scriitorii au preferat sa scrie despre frumusetea lor si nu despre inteligenta lor.