Noduri, Domenico Starnone


Autor: Laura G.

Romanul lui Starnone povestește consecințele unei căsnicii care se rupe, reluând pașii acelei fracturi, ale recuperării ei și ale vieților care vor fi marcate pentru totdeauna. Un text care conturează, mai întâi, criza în căsătorie, iar apoi, în consecință directă, în familie, lărgindu-și orizontul de durere către copii.

La începutul anilor ’70, când începe povestea, cuplul Aldo și Vanda locuiesc la Napoli, într-o casă modestă cu cei doi copii ai lor, Sandro și Anna. S-au căsătorit de tineri și viața lor decurge fără șocuri majore până când Aldo o părăsește pe Vanda și cei doi copii ai săi pentru a trăi într-o relație cu Lidia, o studentă de nouăsprezece ani din Roma.

Dacă tu ai uitat, distinse domn, îți amintesc eu: sunt soția ta. Știu că acum, brusc,
te incomodează, deși odată îți plăcea. Știu că te prefaci că nu exist și că n-am
existat niciodată, pentru că nu vrei să faci impresie proastă în fața oamenilor
foarte culți pe care-i frecventezi. Știu că să ai o viață ordonată, să trebuiască să te
retragi acasă la ora cinei, să dormi cu mine și nu cu cine ți se năzare te face să te
simți un cretin. Știu că ți-e rușine să spui: M-am căsătorit pe 11 octombrie 1962,
la douăzeci și doi de ani.

Vanda o ia razna de furie, copleșită de sentimentul de abandon pentru care nu poate da o explicație, rănită în orgoliu și stresată de suferința celor doi copii părăsiți de tatăl lor. După patru ani, nesigur, ezitant, întristat de faptul că nu a reușit să mențină o relație cu copiii săi, conștient de durerea provocată soției sale, Aldo renunță la viața sa boemă și revine în familie, unde va rămâne până la bătrânețe. Dar dacă încercarea a fost aceea de reconciliere, în realitate conviețuirea lor a căpătat tonul unei condamnări, al unui angajament voluntar la o viață de incriminări continue care au creat un gol bine mascat.

Noduri este un roman bazat exclusiv pe gândurile personajelor, pe ceea ce nu îşi spun unul altuia. Totuşi, nu este deloc plictisitor pentru cei dependenţi de acţiune.

Mi-a plăcut foarte mult structura romanului care este împărțit în trei capitole mari. Primul constă din scrisorile Vandei, încărcate de resentimente, reproșuri caustice și fraze înveninate, adresate lui Aldo în perioada despărțirii. În partea a doua și a treia, narațiunea face un salt în timp, peste patruzeci de ani. În capitolul al doilea este vocea lui Aldo care rememorează criza vremii și povestește cum căsnicia lor a îmbătrânit de-a lungul timpului. În viziunea lui, căsnicia a fost susținută de o aparentă tandrețe și nesfârșite momente de capitulare în fața dominantei sale soții – o legătură bolnavă între indolența sa și incriminările ostentative ale Vandei, într-un climat de tensiune care nu s-a potolit niciodată. Iar în ultimul capitol, vocile copiilor deveniți adulți, Anna și Sandro. Viziuni total diferite de ceea ce își amintesc părinții lor, trăiri și emoții contradictorii, situații aproape amuzante dacă facem abstracție de drama trăită.

Sandro este mult mai detașat și mai relaxat, pe când Anna, la cei 46 de ani ai săi, încă resimte consecințele crizei familiale:

Şi mă înfurii la gândul recunoștinței pe care copiii le-ar datora-o părinților pentru viața pe care au primit-o. Recunoștință? Râd, după care exclam: Părinții noştri sunt datori să
ne despăgubească! Pentru răul produs creierului nostru, sentimentelor noastre.

Dialogul celor doi frați este spumos și finalul romanului este imprevizibil, o adevărată surpriză.

Cu numai 100 de pagini, romanul Noduri este antrenant, fluid, agreabil şi totodată incomod. Domenico Starnone ne oferă o poveste emoționantă și puternică, povestea unei evadări, a unei întoarceri, a tuturor eșecurilor: a celor care ni se par de netrecut și a celor care ne însoțesc toată viața.

Bonus: pentru cei care nu au timp sau răbdare să citească această carte, pot viziona ecranizarea ei, filmul Lacci, realizat în 2020.

15 Comments

 1. Gabriela

  Acum de Crăciun pui și tu cărți cu destrămări de familii, pune și tu ceva vesel, cu Grinch, cu de-astea.

  3
  5
  Reply
  1. Laura G.

   @Gabriela,
   Mi-e teamă de omuleții verzi, cică-s de pe altă planetă și vin să ne ocupe tunelul dacic 🙂

   4
 2. Paco

  Ieri, pe la căderea serii, am efectuat o discuție greuceanu cu D. referitor la dacă într-o nouă relație scârțâie tot, e preferabil să te întorci la ,, foștii,, sau alegi ceva nou din standul cu trufandale.
  Discuția s-a inițiat nu că merge ceva nasol la noi trei în bătătură ( de o săptămână suntem trei ), ci cu referire la relația unor prieteni apropiați.

  3
  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Paco,
   Cumva, când tragi linia de final, parcă nicicum nu e bine. Dacă rămâi pentru copii, nu-i ok. Dacă te desparți, iar nu-i bine, că na, copiii… Iar copiii văd cu totul altfel lucrurile. În tot puful dacă-i ții și tot vor avea ceva de reproșat la maturitate 🙂

   P.S. Să vă trăiască al 3-lea, pe lângă voi doi! E om, sau…?

   1
   2
  2. Paco

   https://i.imgur.com/a3EBs6r.jpg
   Om cică …😀 .
   Lepră la fel ca și noul stăpân.

   1
   1
   1
  3. Solandi

   Ce fiară! 🐕 E pui sau atât e el?
   Cum il cheamă?

   1
   2
   2
  4. Paco

   @Solandi, are trei trei ani.
   Câine de căutat trufe, abuzat de foștii proprietari.
   L-am luat sub oblăduirea noastră, ca să nu îi rup cu bătaia pe foștii proprietari.
   Îl cheamă Piston și e ceva de nedescris de simpatic și iubitor.

   2
   4
   1
  5. Solandi

   E haios Piston, i se potrivește. Cei 5 pisoi ( aproape pisici de acum) ai mei îi transmit salutări.

   3
   3
  6. Laura G.

   @Solandi,
   Salutări? Mai bine bezele, că le termină Piston numa’ din priviri 🙂

   3
   2
 3. BaGheRa

  Mi se pare destul de ciudat… în sensul că de ce ai vrea să rămâi într-o relație care nu mai merge. De ce să arunci cu noroi peste niște ani pe care tu i-ai trăit – a fost frumos… cât a durat.
  Mă gândesc la mine … mă nene dacă alege să plece de lângă mine… ura și la gară. Femei sunt destule. Cunosc caz, în care a încercat să se omoare! Pentru ce frate?

  2
  3
  Reply
  1. Akon

   Misterioase sunt mințile oamenilor. Sunt persoane care rămân agățate de o relație chiar dacă ea nu se mai consumă efectiv, adică nici măcar nu se văd. Continuă să se gândească „ce-ar fi fost dacă”

   5
  2. Laura G.

   @BaGheRa,
   Pentru că oamenii (atât bărbații, cât și femeile) nu se pot rupe, nu acceptă asta. Iubire, orgoliu, sentimentul de abandon, frica de singurătate – chiar dacă în teorie toate astea pot fi depășite, în practică multe persoane nu reușesc. Când e vorba de emoții, logica nu prea are succes 🙂

   5
 4. Akon

  Am să caut filmul, cartea fiind puțin probabil să o găsesc. Și așa m-am cam săturat de filmele de acțiune.

  4
  Reply
  1. Laura G.

   @Akon,
   Film italian cu certuri conjugale. Îți închipui ce spectacol?! Ăștia când se ceartă nu se joacă 😁

   5
   1
 5. card recenzii.ro

  Romanul lui Starnone este o poveste dureroasa si plina de profunzime despre consecintele unei casnicii care se rupe. Este o explorare a fracturilor dintr-o familie si a impactului lor asupra vietilor celor implicati. Scris intr-un stil introspectiv, romanul ne ofera o privire detaliata si sincera asupra unei casnicii care, dupa aparente, parea perfecta.

  2
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.