De ce mint jurnaliștii?


Autor: Laura G.

Recent am fost la concertul lui Chris Norman (Smokie), un artist într-atât de pasionat și dedicat încât să-l apuce vârsta de 73 de ani pe scenă, cântând. N-am nicio afinitate pentru gerontologie, dar nah!, îmi place muzica lui și, dacă omul a făcut efortul de a veni cu trupa la București, mi-am zis că merită să fac și eu efortul de a-l vedea live.

După experiența povestită aici, chiar n-am avut nicio intenție ca acum să fac comparații între cele 2 concerte (la Anvers și la București), însă mi-a sărit în ochi (de mi-au sângerat) un titlu pompos din OK!Magazin – cred că-i o publicație online, habar n-am și nici nu mă interesează genul de presă can-can.

Titlu de articol: Chris Norman (Smokie), Ovidiu Lipan Țăndărică, Dan Negru și Paul Ciuci (Compact), show live 100% de 5 ore, la Sala Palatului.

Minciuna din titlu: show de 5 ore

Conținut articol: un text laudativ și repetitiv, mai toxic decât o reclamă proastă. Text în care se aduc osanale organizatorului/impresarului Radu Groza. Ok, am fost acolo și am observat toate hidoșeniile balcanice capabile să strice fengshui-ul oricui, fie artist, fie spectator.
Ce mi-a plăcut: a prezentat Dan Negru și, chiar dacă nu-l urmăresc la tv, știu cine e. Omul a vorbit cât trebuie, ce trebuie, n-a lălăit-o cu discursuri fade. Decent și simpatic. Și mi-a plăcut foarte mult Chris Norman. Un artist de renume internațional care-și respectă spectatorii. Dincolo de repertoriul lui tare fain, dincolo de prezența scenică plăcută, dincolo de faptul că la 73 de ani arată ca la 43 (ăștia beau apă vie? Că altfel nu-mi explic), Chris Norman a cântat 90 de minute fără pauză. La final, a fost bisat, a revenit pe scenă și a mai cântat 3 melodii. Un tip generos, da.

În rest, nu mi-a plăcut nimic.

Paul Ciuci (Compact) a cântat bine, dar foarte mult. Prea mult! Aproximativ o oră. Or, în deschiderea unui concert de amploare nu te-ntinzi atât, că spectatorii au plătit o căruță de bani pentru Chris Norman, nicidecum pentru Paul Ciuci, pe care îl poți auzi live într-o sumedenie de cluburi, prin toată țara (peste 2 săptămâni, la club Doors din Constanța).

Ovidiu Lipan Țăndărică n-a cântat, doar s-a schimonosit un pic. Da, a făcut o demonstrație minunată de bătut în tobe, vreo 3-4 minute, după care a invitat pe scenă 3 ființe suave, aia din mijloc mai suavă decât alea două din părți. Cele din părți au făcut 3 pași de dans amețit, unduindu-se de parcă evoluau la ”bară fixă”, iar mimoza din mijloc a cântat puțin și a flirtat mult cu Țăndărică – practic, cu un tip care i-ar putea fi bunic. Mi s-a părut absolut penibil, mai ales că scena era dublată de un videoclip în care cei 2 erotici se mulau unul pe altul.

Organizarea – un DE-ZAS-TRU! În articolul mai sus menționat se spune (de vreo 3 ori, ca la tâmpiți) că impresarul ”a organizat cu măiestrie” și ”Organizarea concertului a fost impecabilă, mulțumiri speciale fiind adresate lui Radu Groza”. Să vă spun cum a fost organizarea asta măiastră: La ora 19 ar fi trebuit să înceapă spectacolul. Dan Negru a călcat pe scenă la ora 19.20, după ce publicul (peste 4000 de spectatori) bătea din palme spre atenționare, că e cazul să înceapă, naibii, odată, povestea asta. Țăndărică s-a dat în stambă cu fătucile alea vreo jumătate de oră, apoi Compact a ocupat scena încă vreo oră și ceva, așa încât Chris Norman a intrat în scenă la ora 21.10, terminându-se totul la ora 22.40.
Recapitulând, tot spectacolul a durat 3 ore și 20 de minute. Din care cam 2 ore umplutură pentru care nimeni n-ar fi plătit în jur de 400 lei/bilet, da? Aș mai adăuga că Sala Palatului, unde s-a desfășurat evenimentul, este o mizerie. Scaunele jegoase cu plușul tocit de atâta frecuș, gunoaie pe jos, pete dubioase pe podea și o scenă amărâtă și joasă care abia se vedea de la rândul 10 în sus.

Am discutat și cu alte persoane care obișnuiesc să meargă la spectacole și concerte, în zone mai civilizate. Punctualitatea este primul semn de respect pentru o mare de oameni care te plătesc pentru servicii de calitate. Organizatorii nu fac favoruri, ei câștigă bani (și nu puțini) cu fiecare eveniment.

În final, am niște întrebări pentru semnatara articolului din Ok!Magazin: dragă Irina Lungu, tu ai fost la acest spectacol? Dacă da, de ce minți? Și o întrebare suplimentară și ușor parșivă: dacă ai fost la eveniment, ți-ai plătit biletul sau ai intrat gratis și te-ai simțit datoare cu niște osanale cui nu merită? Măcar de-ai sta mai bine cu aritmetica!

Foto: K-MusiX

19 Comments

 1. Jack

  Probabil că a avut o invitație. Și probabil că oricum nu pricepe nimic din ce ar trebui să fie un concert.

  5
  Reply
 2. Gabriela

  Ahahaha, cele cinci ore au fost trei, din care Chris Norman a cântat una și jumătate. Numai mie mi se pare că jurnaliștii sunt din ce în ce mai penibili?

  3
  2
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Gabriela,
   Nu ți se pare, chiar sunt (bună parte din ei, nu toți). Păcat, e o profesie frumoasă care oferă provocări și fără exagerări/denaturări/minciuni.

   4
  2. VictorR

   Pe principiul biblic: „Cei patru evangheliști sunt trei: Luca și Matei”!

   2
   1
   3
 3. Akon

  Am fost ultima dată la Sala palatului la cel de-al doilea concert al Cesariei Evora, mărită fie-i amintirea, bucuria făcându-mă să ignor jegul. Probabil că acum e chiar potrivit pentru a crea ambientul necesar scabroaselor momente de stand-up ale lui Bobonete & Co.
  M-ai nimerit ștrețăhedinmahard cu articolul tău, tocmai delectându-mă eu cu niște Chris Rea. Au fost mulți Chriși care ne-au bucurat copilariile, Rea, deBurg, nu in ultimul rând, Norman.
  Happy times!
  PS: mi-a plăcut lingușeala aia cu „l-am cazat la 4 stele” și l-am dat în călușei. Pffff, ce penibilă!

  3
  4
  Reply
  1. Laura G.

   @Akon,
   Da, da, minunați Chriși 🙂
   cât despre PS-ul tău… de ca și cum i-a făcut mare favor cu alea 4 stele. Doar nu era să-l cazeze la hostels.

   4
   1
 4. BaGheRa

  Pentru că sunt prost plătiți, pentru că jurnaliștii ăia adevărați sunt din ce în ce mai puțini, pentru că practică jurnalismul galben, pentru că își fac articolele de pe urma părerilor enunțate de unul și de altul pe platformele de socializare și pentru că scriu articole pe-plătite special pentru reclame.
  Mă uit spre exemplu la prosport… au vreo 2,3 uneori chiar 4 articole în care pun aceeași declarație și practic schimbă titlul și oleacă la interior. Iar dacă un „ziar” de talia prosportului face asta – la ce te aștepți de la OK Magazin?

  1
  4
  1
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @BaGheRa,
   Jurnalism galben? Ăsta ce mai e? 🙂

  2. Akon

   @Laura, a vrut să zică galben/albastru, dar nu de la steagul cecenilor din Nord, ci de la Petrolul Ploiești 😜

   3
  3. BaGheRa

   @Laura, chiar exista fenomenul de jurnalism galben. Caută pe net! Ziarele de la noi il practică în prostie. Prin titluri pompoase atrage lumea să dea click ca să citească respectivul articol. Ceva în genul: ce are în comun Radoi, X si Y care sunt super faimosi și a auzit toată lumea de ei. Dai click să vezi ce are în comun și descoperi cu stupoare că toți au purtat un tricou pe care era inscripționat numarul 6.

   3
  4. BaGheRa

   @Akon, culoarea mea preferată este albastrul. Sunt înnebunit după articole vestimentare de culoarea asta. Împerecheată cu galben, într-adevăr… dă destul de bine la public 😎

   1
  5. Laura G.

   @BaGheRa,
   Da, am aflat. Cred că 90% din jurnalismul românesc e galben.

  6. Solandi

   Laura, cred că ești darnică cu 90 ăla. Eu nu prea reușesc să mai găsesc publicații vertebrale. Dacă aveți exemple în acest sens, mi-ar plăcea să le aflu.

   2
  7. Laura G.

   @Solandi,
   De mult timp caut o publicație de știri ”curată”, fără floricele, fără lamentări, fără titluri clickbait.

   Republica are articole decente (cât de cât), dar se bazează mult pe contributori.
   DoR (Doar o revistă) are articole faine, însă se închide anul ăsta, din cauza problemelor financiare (cine naiba finanțează o publicație serioasă?). Numai că astea două nu-s de știri.

   Am mai frunzărit G4Media, dar cred că au știri preluate din multe surse, ca și Hotnews.

   2
 5. Marius M

  Bre, (stiu ca bre te enerveaza, de aia) astazi prezentatoarea, jurnalista sau ce sloboz o fi, de la ANTENA 3 CNN, ca na, e antena 3 cîenen, nu orice antenă, crema cremelor cica, a zis ca unul a fost saltat de politie. Asta in timp ce pe burtiera aia rula stirea, ceva de genul ,, respectivul a fost saltat de politie’. Săltat:))). Astept cu interes sa aud cum zic ,, l-au prins pe infractor , sa moară mama” sau,, l-au prins pe violator, sa ma pis pe el” .

  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Marius M,
   Bre! (nu mă enervează deloc ”bre”, ba chiar îl folosesc în discuțiile astea, mai de cartier, așa) 🙂 – Exact, dacă în știrile orale se mai scapă câte o expresie șuie, o bâlbă ceva, totul arată tare nașpa când apare scris.

   2
  2. Gabriela

   Curat violare de domiciliu, da’ umflați-l!

   3
   1
 6. Ionuț

  Poți merge pe varianta cu articol plătit, cam cum e tot ce apare în presă în momentul acesta. Organizatorii au dat banul, jurnalista a scris de bine. Nici nu e obligatoriu să fi mers la concert sau să fi știut cine au fost ăia de pe scenă. Cu un google și un AI faci un articol stas în ziua de azi.
  Sau poți merge pe varianta lipsă de experiență. Dacă până acum ai fost doar la zilele comunei Pătârlagele, în cluburi dubioase sau la botezuri și nunți cu formație, e normal să ți se pară minunat tot ce s-a întâmplat la un concert mai mărișor în Capitalistan. Îmi aduc aminte de primele concerte la care am mers, prin anii ’90, când totul era feeric pentru mine, inclusiv WC-urile mobile, și îi auzeam pe unii strâmbând din nas lângă mine „nu prea se aude cum trebuie”, „n-are chef să cânte maestrul”, „falsează chitara aia de mă dor urechile”, și eu mă gândeam „ce-au, frate, ăștia, de ce sunt atât de cârcotași? Totul e bestial!” Deci, poate și tanti care scrie o fi fost la primul eveniment de acest gen. Nu mai vorbesc că, dacă participi la concerte p-afară, te uiți apoi la ale noastre ca și cum te-ai întoarce în evul mediu timpuriu, ceea ce ai și subliniat de altfel. Se știe că noi la organizare suntem praf făcuți grămadă, avem cei mai proști sunetiști de pe planetă, cele mai nepotrivite locații, cele mai încurcate și idioate reguli de intrare/ieșire la asemenea evenimente și o lipsă cruntă de punctualitate și bun simț din partea tuturor celor implicați, inclusiv a spectatorilor.
  Eu merg pe varianta articol plătit, nea impresarul dorind probabil să mai organizeze chestii pe viitor, și d-aia trebuie să dea bine.

  2
  Reply
  1. Laura G.

   @Ionuț,
   Din tot ce ai enumerat, multe le-aș putea înțelege invocând sărăcia (condiții proaste, lipsa investițiilor, salarii mici etc.). Dar punctualitatea? Pe bune, asta nu costă nimic în bani. Costă în bun simț și respect.

   1

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.