Oscar 2015 – The imitation game


Sau nimicirea oficială a unui geniu…

imitation game3Mult mediatizatul spectacol Oscar se apropie – cel mai mare spectacol al premiilor cinematografice. Competiţia în sine este demult încheiată la momentul când vizionăm noi decernarea premiilor. Mi s-a întâmplat deseori să văd filme câştigătoare de Oscar care nu mi-au plăcut. Unele mi-au părut chiar imposibil de văzut, cu atât mai puţin de apreciat şi premiat. Cum nu sunt o specialistă în ale cinematografiei, aprecierile mele sunt strict subiective, ale spectatorului obişnuit, cu verdicte gen “mi-a plăcut/nu mi-a plăcut” şi de ce…

The imitation game mi-a plăcut! Are atmosfera filmului “Discursul regelui” – distins cu 4 premii Oscar, în 2011. Dar nu acest amănunt este punctual forte al filmului, ci scenariul – adaptare a unui fapt real.

Scenariul: Adevărata poveste a ruperii codului Enigma – codul de criptare al Germaniei naziste. Spargerea acestui cod, prin genialitatea matematicianului Alan Turing (Benedict Cumberbatch) şi a echipei sale, a contribuit considerabil la câştigarea celui de-al II-lea Război Mondial – cel puţin aşa susţine istoria. Un scenariu inteligent şi dens, după 10 minute de vizionare eşti prins total în anii ’39-’45.

Filmul: Ne dezvăluie câte ceva şi din viaţa personală a lui Alan Turing, şi din misterele “fabricii de radio Bletchley Park”.
Partea sensibilă a filmului o constituie secretul personal al matematicianului – homosexual ilegal, cu spaima şi riscul că o dezvăluire l-ar putea arunca în închisoare. După război trăieşte şi acest episod, cu final dramatic.

Filmul are emoţie, acţiune, câteva sclipiri de umor, actori excelenţi şi ne arată un bizar raport normalitate – anormalitate care te pune pe gânduri. Mi-a plăcut o replică spre final:
Un om normal nu ar fi putut să realizeze aşa ceva […] dacă tu îţi doreşti să fi fost normal, eu te asigur că nu-mi doresc asta. Lumea este acum un loc infinit mai bun tocmai pentru că tu nu ai fost normal.

În The imitation game, invenţia lui Alan Turing este plasată extrem de aproape de ceea ce înseamnă astăzi computerul. Poate că fără geniul sau, în acest moment n-am fi fost cu un desktop în faţă, cititnd aceste pagini!
M-a surprins şi emoţionat mesajul oficial de final, scris cu majuscule, ca o scuză a omenirii pentru ceea ce s-a întâmplat cu Alan Turing:
Între 1885 şi 1967, aproximativ 49.000 de homosexuali au căzut sub incidenţa legislaţiei britanice. În 2013, Regina Elizabeth a II a a cerut scuze postmortem lui Turing, onorandu-i realizările fără precedent. Istoricii estimează că spargerea Enigmei a scurtat războiul cu doi ani şi a salvat peste 14 milioane de vieţi. A rămas un secret de stat pentru mai mult de 50 de ani. Munca lui Turing a inspirit generaţii în domeniul cercetării şi a fost denumită Maşina lui Turing. În ziua de azi noi o numim computer.

P.S. The imitation game are 8 nominalizări la Oscar 2015

2 Comments

  1. Silviu Udrea

    intr-adevar un film ce merita vizionat 🙂

    Reply
  2. Pingback: Sherlock – serial – filme care merită vazute

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.