Marţi cu Morrie, de Mitch Albom

marti cu Morrie Suntem speriaţi de moarte că ni se termină viaţa! Frica de moarte ne urmăreşte de la prima traversare a străzii şi până la ultima criză de lumbago. Cu frica de moarte, uităm să trăim plenar. Trăim cu grijă.

“Marti cu Morrie” este un dialog despre viaţă şi moarte, între studentul plin de viaţă şi profesorul Morrie ce-şi întâmpină moartea. Un dialog despre fericirea atât de mult invocată şi atât de puţin trăită, pentru că n-o vedem.
La prima vedere, lectura pare doar un dialog între Mitch şi Morrie, însă lecţiile sunt adresate tuturor celor ce citesc romanul cu mintea deschisă. Lecţii bune, superbe, din care avem ce învăţa.

Morrie ne arată, cu modestie, importanţa fiecărei clipe, a fiecărei zile, a fiecărui gest şi fapt. Ne învaţă că fericirea şi mulţumirea sunt simple şi la îndemână, nicidecum sofisticate proiecte NASA. Şi ne mai spune că trăim cu adevărat abia atunci când ne dăm seama că putem muri oricând.
În fiecare marţi, Mitch se delectează discutând cu Morrie despre regrete, moarte, frică, bătrâneţe, lăcomie, căsătorie, familie, societate, iertare, o viaţă care să aibă sens.

Redau un pasaj care mi-a plăcut mult:
Pot să respect şi să urmez regulile mici. Dar lucrurile importante, cum gândesc, pe ce pun preţ, pe acelea mi le aleg singur. Nu trebuie să laşi pe nimeni – nici o societate – să le aleagă în locul tău.

O carte de suflet a lui Mitch Albom care merită citită iar şi iar. Are şi o ecranizare, iar filmul are o importantă deosebită, fiind ultimul film al lui Jack Lemmon, iar rolul i s-a potrivit ca o mănuşă. Recomand cartea, nu este de întindere foarte mare, dar este “plina” şi merită citită!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.