Prima oară… #6


Autor: Mona

prima oara MonaDacă tot v-am delectat cu sandvișurile delicioase, zic să continuăm povestea peripețiilor din chicinetă. Profund pătrunsă în toate fibrele ființei mele de noul statut de tânără și proaspătă soție, mă trece gândul că aș avea ceva mai multe responsabilități la cratiță. În timp, povestea asta cu gătitul a devenit un alt hobby de care mă bucur ori de câte ori pot, dar începuturile au fost, hmmm, interesante, să zic așa.

Mai mult, sunt o gurmandă care salivează și se uită cu jind la covrigul din care muști, chiar dacă m-am ridicat de la masă cu câteva secunde înainte. Foarte rapid am ajuns la concluzia că cel mai ok e să gătești doar când și dacă ai chef, că altfel bușești rezultatul final, așa că io funcționez pe modulul relax când e vorba de cratițe. Toți ai casei știu să își pregătească ceva cald de mâncare și nimeni nu moare de inaniție dacă, doamne ferește, nu sunt eu prezentă printre oale. Deci, cu relax mode activat, să revenim.

Prima oară… când am gătit, a fost absolut demențial și de neuitat.

Ce să fac eu prima oară și prima oară, de unde să încep operațiunea? Îmi pun șorțul să nu mă murdăresc! E bine până aici. Și băsmăluță, să nu pice vreun fir de păr în mâncare. Perfect! Arăt ca din revistă. Hai să îmi fac o cafea și să fumez o țigară cât îmi trag sufletul și mă gândesc la ce urmează. Ce naiba, nu e un capăt de țară să faci o ciorbă de salată și o tocană de cartofi. Toci acolo niște chestii, le bagi în oală și le fierbi în plata lor, până stingi focul. Toc, toc, toc, aute ce fain sună! Dar ce să toc? Ceapă, morcovi, țelină și ardei! Dar parcă ciorba maică-mii nu avea chestiile astea prin ea, doar salata plutea prin zeama albă și ușor usturoiată. Poate le fierbea întregi și le scotea după? Carevasăzică usturoi avea sigur. Las’ că fac în felul meu, toc toate alea, plus usturoi.

Și la tocană ce toc? Păi tot toate alea, cu usturoi cu tot, că orice mâncare are o bază, asta știu sigur. Hai că nu e greu. Deci toc toate alea cu usturoi cu tot, le fierb într-o oală, apoi împart fiertura în două oale mai mici, într-una pun salată tocată, în cealaltă cartofi mulți tocați mai mare, fierb în continuare și aia e. La sfârșit în oala cu salată o să adaug smântână și în cea cu cartofi, pastă de roșii! Sare și piper, neapărat, să nu cumva să uit, că altfel iese mâncare de spital. Mare brânză să gătești, țac pac, una două se face mâncarea! Și exact așa s-a derulat Operațiunea Monstru.

Am reușit să fac și un duș înainte să sosească husbandul acasă, că miroseam ca o chiftea uriașă.

Ai gătit cumva? mă întreabă ușor surprins, adulmecând în jur.

Cine? Io? Neah, miroase de la vecini, noi avem sandvișuri calde la masă, îi răspund în timp ce mă întorc rapid cu spatele spre el, să nu îmi vadă obrajii roșii ca focul.

În acel moment mă străfulgeră alt gând. Oare terciurile alea două pot înfunda buda? Puteam și io să le arunc rând pe rând, nu așa dintr-o dată, oare de ce sunt așa repezită?!

Foto: Pexels

 

 

27 Comments

 1. HM

  Hahahahhaha … urmează articolul soțului :
  „Cum am desfundat buda când a gătit nevasta prima oară?” – tragedie-n dOo acte🤪
  Ciorba de șălată e preferata mea. Sunt profesor. Zilele astea e musai să îmi fac timp să și prestez.
  Mulțumesc de influencereala gastronomică.

  6
  1
  1
  Reply
  1. Anduța

   Domn’ profesor, ne țineți și nouă un curs sau măcar un seminar pe ciorba aia?:-P

   1
   1
  2. Mona

   @HM,
   Zama aia de șălate este și preferata noastră. Obligatoriu, după Crăciun, fac un cazan, să ne fie de ajuns.
   Cât despre desfundat buda, să știi că am stat cu griji vreo 3 zile, visam cum se umflă chestiile alea și încep să iși dea coate, să se arunce unele pe altele afară, groaznic!

   3
   1
  3. Solandi

   Domnule profesor @HM,
   Eu aş vrea să ne faceţi o demonstraţie. Să gustăm cum v-a ieşti ciorba de salată. Că eu una nu am mâncat niciodată aşa ceva. Nici nu ştiam că există.

   2
  4. HM

   N-aț’ aflat că profesorii sunt în grevă ?
   Doamna Mona e poate în d’aia japoneză 😊 Apelați adânc și cu poftă 🤪
   Solandi iești ?😹😹😹

   1
  5. Solandi

   Dacă sunt în grevă? Eu nu, aragazul da; des.

   4
 2. Anduța

  Reacțiile mele la citirea articolului: ooo, mâncărică, bun, bun… „mă trece gândul că aș avea ceva mai multe responsabilități la cratiță” ceee, ce gând parșiv, stay still my heart…relax, relax…ciorbică și tocăniță, bun, bun…”fac în felul meu” dadada, aproved…da, da, sare și piper, să nu uiți, Monă, brava, știu eu ce zic…ceeee? ai aruncat bunătate de terciuri???!!! :))

  Țin minte prima dată când mi-a trecut prin gând că ar fi cazul să fac și eu niște sarmale în foi de varză. Le-am făcut, vorba ta, în felul meu. Mi-au ieșit niște guguloaie, cam de 3 ori mai mari decât îi ieșeau mamei. „ooo, ai făcut sarmale ca-n Grecia” mi-a zis. Nici până în ziua de astăzi n-am văzut așa sarmale în Grecia, da’l cred pe cuvânt! :))

  Eu m-am apucat de gătit serios când am început diversificarea la copil. Cu morcovel fiert. Apoi și cu dovlecel. Și tot așa, pas cu pas. Până atunci, gătitul îl cam făcea soțul. Când l-am cunoscut, era deja bine trainuit de soacră. A stat femeia cu el la București în prima lună de facultate și i-a pasat o parte din knowledge-ul său culinar remarcabil. Am și acum caietul cu rețete, scrise frumos, detaliat, mură-n gură. Ca să înțelegem mai bine gradul de detaliere, la sandwich e scrisă rețeta pe 3 sferturi de pagină. 😀
  Acum ceva ani m-am apucat și eu de gătit grecește, după caietul magic. Chiftele la cuptor (alea cu pesmet, mă rog, ea pune pâine uscată, am mai vorbit de dânsele) pe pat de cartofi cu lămâie. Rog copilul mare să citească rețeta. Începe cu cartofii. Cum se aleg, cum se spală, cum se curăță, cum se taie, cum se condimentează etc etc, hai mai repede că asta știu, rețeta de chiftele mă interesează. „Acum scoți chiftelele din congelator…”. Pfff, uitasem. Cărnăraia venea gata pregătită. Că na, cât să și înveți pe cineva doar într-o lună? 😀

  6
  1
  Reply
  1. Mona

   @Anduța,
   Discuția despre sarmale poate fi foarte amplă. Mari, mici, împachetate în frunză de varză, viță sau ștevie. Umplutura iar este la liber, noi le preferăm pe cele care sunt denumite de post, sunt atât de untoase și fine că nu merită să le strici cu carne. În ungurime li se face un și sos alb și lung, cu mult mărar, foarte gustos și interesant. Mai este varianta celor minuscule care sunt împreunate la fiert, într-o sigură frunză de varză, un fel de pachețele de primăvară sărmălești. Cel mai simplu de făcut sunt alea model terci sau varză a la Cluj.
   Caiet de rețete am și eu. Dar dacă îmi ceri o rețetă din el, sună cam așa: 4 ouă dar io pun 6 :))) nu pot frate să respect litera rețetei.

   3
  2. Mona

   Despre responsabilitățile la cratiță :))) Inițial, pusesem accentul altfel pe expresia asta și mă gândeam că o să deschidem cutia Pandorei pe tema femeia la cratiță. Apoi m-am gândit că suntem destul de destupați la minte încât să folosim expresia fără să ne aricim aiurea.

   1
   3
  3. Anduța

   Da’ de ce să nu ne aricim? Aveți ceva cu aricii, doamna Mona? 😛

   2
   1
  4. Mona

   Puteți să vă ariciți, liniștită, doamna Anduța! Facem urgent niște aperitive italienești, pe țepușele alea, de te lingi pe degete!

   3
  5. Laura G.

   Tot ce știu e că eu am o singură responsabilitate la cratiță: să nu dau foc bucătăriei.

   4
  6. Blanche

   Mvai, ador sarmalele de post! 😍 Spre deosebire de suratele lor cu carne de care abia mă ating, din astea pot să mănânc și 6 deodată. La împachetat sunt varză și acum. Dar gustul e minunat. 😁

   1
 3. VictorR

  Pot decât să vă urez spor în continuare. 🙂

  2
  Reply
  1. Mona

   Decât atât, domnu’??? Mai luaț’ de 5 lei, ceva, să trăiască familia matale!

   3
 4. Paco

  Ciorba de salată e kriptonita Doamnei muahaha 😀😀😀.
  Tot ce execută e gustul copilăriei, salăți, ciorbe, sushi, italian food, gulaș, borș, tajin, savarine cu chorizo, bere de abație etc.
  – Nu faci o ciorbă de salată ? Am mâncat ultima dată acu’ cinsprezece ani când am ieșit din școala de corecție . Am poftă din-aia de gravidă în penultima lună .
  – Ăăăă, ce zi e azi ?
  – Înnorată… De ce ?
  – Se ofilește salata pe tocător. Cu altă ocazie.
  ( A sunat-o pe mama pe șustache să îi spună rețeta pas cu pas) .

  2
  2
  Reply
  1. Mona

   @Paco,
   Cu ce gust mișto al copilăriei asociezi sushi-ul? Că io n-am prins decât conservele de hering, cu peștele destrămat prin ele. Și mai făcea mama o pastă de pește, bleah.
   Dar sushi … oricând! Nu execut, doar mănânc!

   1
  2. Paco

   @Mona, bunica din partea tatălui ne gătea de sărbătorile cu roșu în calendar doar sushi.
   Bunicul fileta un somon crescut în iazul din fundul curții, bunica aducea wasabi proaspăt din grădină și ne executa sushi din-ăla original pe stil Kagoshima .
   Bunicii mei acolo s-au cunoscut. Ea a fost gheișă, el ninja.

   3
   2
  3. HM

   Hahahaha … aproape te crezui … bancul cu timpul îl cunoașteți senor Paco ?

   2
  4. Paco

   @HM, bancul care merge la fix cu ăla cu bufnița ? 🦉

   2
  5. HM

   P’ăla cu bufnița nu-l intuiesc la ora asta, da’ wassabi de România (hrean nejaponez) haleam frecvent făcut cu smântână la o zupă cu tăieței de casă și găină grasă și bătrână de curte. Mdeci … când beai un păhăruț de rachiu d’ăla original cu mărgele, haleai o zupă cu hrean și asezonai cu 2-3 găluși (sarmale făcute cu slănină și carne tăiată cu barda), crede-mă că fugea și mama răcelii și te puteai lupta cot la bot cu frigul … ehhh copchilărie 😢

   5
  6. Paco

   @HM, lupte cot la bot am mai văzut doar în filme, dar în realitate niciodată.
   Hrean, smântână și nițel zahăr era ceva foarte de servit prin casele șvabilor din Banat.
   Dar fără mărgele, supă sau cercei, ci pe niște fripturi sau cârnați prăjiți.
   A servit Domnia Voastră carnea de pui fiartă din zupă cu sos de vișine ?
   Nu vă lăsați păcalit de tonul ușor zeflemitor ( caracterul proprietarului de ton nu e chiar cel mai neprihănit ), e o întrebare serioasă.

   2
  7. HM

   Îhi … am servit … delicios. De la cușma lu’ Guguță până la sos de mere lângă ficăței, urzici cu maioneză, tocană de pătlăgele și ceapă de apă, zară cu dulceață de vișine și multe altele … am servit sau preparat fel de fel de bucate și bucăți.
   Deseori pun caracterul minimalist, gurmand și cosmopolit al orientărilor mele gastronomice pe seama unei copilării fabuloase și a unei curiozități native și naive totodată 🤪
   Aș putea trăncăni despre mâncare și subiecte adiacente ore întregi, fără număr … de la nașu’ mare.

   4
 5. BaGheRa

  Noroc că mai toate prietenele pe care le-am avut și sper ca le voi avea știu să gătească că altfel o să murim de foame amândoi.
  Adevărul este că mie îmi place să fac multe chestii și am și răbdare, dar nu îmi place să le coc/prăjesc d’astea!
  Aș vrea să învăț să gătesc și cred că aș fi un bucătar desăvârșit, dar acum e prea târziu pentru mine. Deja sunt gras 🙈

  6
  Reply
  1. BaGheRa

   PS. Și să nu mă pună la tocat de ceapă decât dacă găsește remediul Dalin fără lacrimi!

   2
  2. Laura G.

   @BaGheRa,
   Amuzant e că nu știi să gătești, dar știi că ai fi ”un bucătar desăvârșit”. Tipic masculin 😁

   2
   4
 6. Blanche

  Știam deja să gătesc când l-am întâlnit pe Musiu Blanc. 😁 Învățasem cu vreo zece ani înainte când am dat la facultate la 500 de km de casă. Colegele mele de cămin primeau pachete săptămânal. Eu a trebuit să învăț să gătesc ca să nu mor de foame. De cumpărat de-a gata nu îmi permiteam. Erau zile când mâncam doar grâu fiert sau mămăligă cu puțin ulei. 😁 Și totuși perioada aceea de la Cluj a fost cea mai senină din viața mea. Singura perioadă în care nu m-am îngrijit de soră mai mică, nepoți, copii… Revenind, de la Cluj am luat obiceiul de a-mi pune smântână în orice ciorbă, în propria farfurie, nu în oală. 🙂
  Nu fac cine știe ce specialități, dar ce fac îmi iese bine. Acum vreo doi ani am făcut o prepeliță la cuptor umplută cu tot felul de chestii ca în O mie și una de nopți. Bambus nu am avut, dar am pus mango. 😁

  2
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.