Fructul interzis, Nedjma

fructul interzisSpre deosebire de majoritatea romanelor despre lumea femeilor arabe, Fructul interzis este un roman erotic. Dacă (aproape) ne-am obișnuit cu dramele și atrocitățile trăite de femeile musulmane din anumite zone și de care abundă literatura contemporană, acest roman rupe ”tradiția” literară, șochează prin descrieri indecente și limbaj obscen.

Badra este o arăboaică ca oricare alta, cu o viață și o înfățișare comună, măritată cu forța la 16 ani cu un libidinos de 40 de ani. După cinci ani de chin fuge din căsnicie și din oraș, stabilindu-se la mătușa ei din Tanger. Tanger-ul o cucerește și ea va lupta să cucerească Tanger-ul. Un oraș cosmopolit care-i oferă mii de posibilități și în care Badra alege să-și trăiască viața palpitant, aparent în desfrâu după normele musulmane, dar, de fapt, profund îndrăgostită de Driss cu care trăiește ani frumoși în concubinaj, amor năbădăios, uneori ușor pervers.

Fructul interzis e departe de a fi o capodoperă, nu-i nici măcar o scriere ”wow”, este în schimb un roman scris cu mult curaj și determinare, un roman care rupe genul cu care am fost obișnuiți. Este un roman obraznic. Pentru că Nedjma, la cei 40 de ani ai săi, are tupeul să scrie și să-și descrie viața intimă ruptă de tradițiile ce încorsetează soarta femeii purtătoare de burka.

Desigur, Nedjma este un pseudonim, cum altfel ar putea scrie o femeie arabă despre viața ei intimă, fără a fi omorâtă cu pietre la stâlpul infamiei? Însă autoarea există în carne și oase, a publicat acest roman în Franța unde a devenit în scurt timp bestseller, iar în 2006 a fost una dintre cele mai vândute cărți din România.

„Dorința mea de a scrie s-a născut mai întâi de toate din constatarea că nu există romane erotice scrise de femei arabe. Trebuia să se înceapă într-o bună zi!”

Un roman inedit, plin de savoare, abordând o temă interzisă, un roman ce merită să fie citit, tocmai pentru că e o mărturie singulară care vine din lumea arabă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.