Jurnalul secret al lui Hendrik Groen, 83 de ani și 1/4


jurnalul-secretDe mult timp n-am mai râs cu lacrimi citind o carte. Jurnalul secret al lui Hendrik Groen a reușit aceasta performanță, chiar dacă în plan subtil subiectul are tristețile lui legate de neajunsurile bătrâneții.

Așa cum aflăm din titlul romanului, Hendrik Groen are 83 de ani și trăiește într-un cămin pentru bătrâni, în Olanda. Iritat de monotonia zilelor și de stupiditatea unor colocatari, se decide să scrie un jurnal zilnic, timp de un an. Până aici nimic ieșit din comun. Ceea ce face acest roman foarte atrăgător, ușor de citit și extrem de savuros este umorul lui Henrik – uneori negru, pe alocuri chiar morbid.

Cu o minte sprintenă și lucidă, Henrik critică acid comportamentul unor colegi de cămin și apreciază prietenia câtorva cu care formează o ”gașcă” numită pompos și oficial clubul ”Bătrân, dar nu mort”. Disperați de o administrație rigidă, cei șase membri ai clubului își organizează singuri activități distractive care să-i rupă din monotonia ultimilor ani de viață. Și pentru ca totul să fie mai ”colorat”, fiecare dintre ei este organizatorul câte unui eveniment de grup, ținut secret și dezvăluit doar în ziua evenimentului, ca o frumoasă surpriză pentru ceilalți. Pentru că:

Nu ne-a mai rămas mult timp, însă avem tot timpul din lume.”

Dar nu acțiunea în sine conferă valoare acestui roman, ci stilul în care este scris, umorul senzațional și amestecul fermecător de realism, cinism, ironie și nostalgie.

Despre Grietje, o membră a grupului atinsă de Alzheimer, Henrik scrie în jurnal:

La prima vedere, încă are totul sub control, însă dacă te uiți mai bine, vezi declinul. De exemplu, nu i-a fost deloc ușor să găsească drumul înapoi de la toaletă la măsuța noastră. Și s-a urcat în taxi pe locul șoferului, care stătea afară, lângă mașină, și fuma. Bărbatul a crezut că e luat peste picior.”

Când nu merg în excursii de grup, Henrik și bunul său prieten se țin de farse, amuzante pentru ei dar exasperante pentru colegii lor acri și morocănoși, reclamagiii de serviciu la directoarea căminului, nici ea prea amuzantă.

Jurnalul secret al lui Hendrik Groen are doza lui de profunzime care te pune pe gânduri și te invită la meditație asupra propriei bătrâneți, dacă ajungi s-o trăiești. Jurnalul te invită (și te învață, poate?) să-ți trăiești bătrânețea cu detașare și bucurie, fără încrâncenare și acreala specifică vârstei a treia. Un roman excelent, merită citit.

2 Comments

  1. Nicolae Dascalescu

    Oare ce ar fi scris în jurnal Henrik despre vremurile pe care le traversăm acum?… Chiar mă gândesc, pe când marea literatură a Coronavirusului? „Dragostea în vremea holerei” a fost deja arogată – Marquez..

    Reply
    1. LG (Post author)

      Dacă Herik mai trăiește și dacă mai ține vreun jurnal, poate aflăm în anii următori 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.