În pielea unei jihadiste – citeşti şi te cruceşti! Te cruceşti a mirare, nu din porniri religioase. A mirare că unele creiere – naive, sărace şi tulburi – pot fi atât de uşor spălate şi apoi mânjite cu poveşti. Poveşti cu prinţese şi eroi neînfricaţi. Asta ne evocă Anna Erelle în romanul său din cauza căruia acum trăieşte cu o altă identitate, sub protecţia poliţiei. Să divulgi public secrete despre racolarea tinerilor occidentali în jihadul musulman, să-l superi pe inspaimantatorul ISIS – asta implică riscuri uriaşe.
Jurnalista Anna Erelle (pseudonim) trăieşte o experienţă bizară când decide să afle cum sunt recrutaţi online tinerii occidentali de către jihadişti. Cu un cont fals pe Facebook – Melodie, 20 de ani – ea urmăreşte postările din diverse grupuri de profil şi din când în când mai dă câte un like sau un forward. Norocul (sau ghinionul) ei apare când, foarte curând, o agaţă chiar Abou Bilel, unul dintre adjuncţii lui Abu Bakr al-Baghdadi, conducătorul ISIS.
Şi de aici începe aventura. Bilel – jihadist neînfricat, infatuat şi sigur de farmecul lui, o „vrăjeşte” pe Melodie cu o viteză uluitoare. Vrea rapid s-o vadă pe skype – pioasă, frumoasă şi mai ales cu cârpa aia pe cap – dovadă elocventă a credinţei ei în Coran şi jihad. După două-trei zile de conversaţii deja o iubeşte, o cere de nevastă şi o cheamă la el povestindu-i cum femeile ISIS trăiesc raiul pe pământ, în bogăţie materială şi iluminare spirituală.
Relaţional vorbind, Bilel ăsta e cam prost. Se laudă aiurea, se contrazice în afirmaţii, se încurcă în minciuni şi divulgă secrete pentru a fi convingător. Melodie îi cântă în strună pentru a afla cât mai multe detalii despre viaţa tinerilor racolaţi care ajung în ISIS. Melodie se preface naivă şi acceptă provocarea, apărată de inteligenţa jurnalistei Anna şi a redacţiei ziarului pentru care lucrează.
Director de publicaţie, redactor şef, fotograf, jurişti – toţi reprezintă echipa Annei care o ajută nu doar la realizarea unei serii de articole, dar şi la demascarea filierei de racolare. Aventura merge chiar până la plecarea Annei/Melodie către Siria, via Amsterdam – Turcia. Riscurile sunt din ce în ce mai mari, sursele de informaţii devin ambigue, Bilel rămâne fără proaspăta mireasă, Anna primeşte ameninţări cu moartea. Cum se termină aventura? Citiţi cartea…
În pielea unei jihadiste ne relevă mai mult decât această poveste sub acoperire. Romanul dezvăluie drama familiilor tinerilor racolaţi în ISIS, regretul acestora şi imposibilitatea de a reveni acasă. Frică, umilinţă, ameninţări, pseudo-eroism, moarte. Şi mai dezvăluie cum duplicitatea Anna – Melodie poate duce normalitatea către schizofrenie. Dificultatea Annei de a se dedubla zilnic, schimbarea forţată dintr-un rol în altul afectând-o psihic, emoţional şi relaţional.
Anna Erelle este jurnalistă, nu romancieră. Iar asta se vede în scrisul ei, pe alocuri prea accentuat subiectiv-personal. Chiar şi aşa, În pielea unei jihadiste este un roman interesant care merită citit.