Cea mai frumoasă carte din lume, Eric-Emmanuel Schmitt

cea mai frumoasa carte din lumePână la această carte, nu mă-nnebuneam după nuvele. Mi se păreau a fi nişte romane scrise în grabă – până să intri în poveste, deja vezi uşa de ieşire. O prejudecată, desigur, de care m-a lecuit Eric-Emmanuel Schmitt.

În original, cartea s-a numit Odette Toulemonde (una dintre nuvele), însă editorii continentului american au considerat că traducerea ei sub numele The most beautiful book în the world este mai potrivită. Iar autorul, cu umoru-i hâtru, comentează: “ceea ce reprezintă, de asemenea, cel mai modest titlu din lume”

Cea mai frumoasă carte din lume cuprinde opt nuvele, toate despre iubire şi fericire, sau despre lipsa acestora. Toate mi-au plăcut. Scrise cu talent, cu grijă şi cu emoţie, cele opt nuvele ne fac părtaşi – ca cititori – la diverse momente din diversele vieţi ale diverşilor oameni. Fie că sunt momente de fericire, fie că sunt dramatice, cele opt nuvele au în comun iubirea. Secvenţele din viată a opt femei, alegerile pe care acestea le fac şi consecinţele acestor alegeri sunt  romanţate cu realism şi luciditate de E.E. Schmitt.

 Wanda Wubbipeg – sau cum să-ţi recompensezi profesorul de amor trupesc, E o frumoasă zi cu ploaie – sau viata ca un cerc, Intrusa – sau cum trecutul umple întregul prezent, Falsul – sau cum să trăieşti dezinteresat, Totul pentru a fi fericită – sau bigamia din bi-iubire, Prinţesa desculţă – sau ultima dorinţă, Odette Toulemonde – sau iubirea platonică, şi Cea mai frumoasă carte din lume – sau chinul unor mame ţinute în lagăr.

Cea mai frumoasă carte din lume – o carte cu mesaje de viaţă, care-ţi dau de gândit.

Nu ştiu dacă este cea mai frumoasă din lume, dar sigur este o carte bună de citit.

2 Comments

 1. Lucian

  Mi-au placut foarte mult nuvelele. Indeosebi cea de care toti liceenii se iau de cap daca le pica la examene. E vorba de „La Vulturi”- de Gala Galation. Mi-a placut sa citesc. Dupa ce m-am casatorit insa, nu am mai avut asa mult timp de citit. Sper din tot sufletul sa am, candva, timp mai mult de citit. Nuvele sau orice carte interesanta.

  Reply
  1. LG (Post author)

   In legatură cu timpul (și lipsa lui), avantajul nuvelelor este că se citesc mai repede/mai ușor 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.