Viața elfilor, Muriel Barbery

Viața elfilorViața elfilor este un roman scris superb din care n-am înțeles nimic. Și zău că m-am străduit! Frazele sunt foarte lungi, de ca și cum Muriel Barbery și-ar fi terminat stocul de puncte. În cea mai mare parte proza este descriptivă și descrierile sunt minunate. Citind romanul te îndrăgostești de natură, de cer, de pământ, de aer și habar n-ai care e acțiunea, cine sunt personajele și ce fac ele.

Din toată încrengătura de fraze desfășurate pe parcursul a 275 de pagini am reușit să aflu (cu greu) că două fetițe născute în același timp, în locuri diferite, au menirea de a împăca oamenii cu elfii. Despre oameni mai știu câte ceva, dar cine sunt elfii, de unde vin ei și de ce se războiesc, habar n-am. Iar autoarea îi aduce în discuție fără explicații, fără rol și fără scop.

Clara Centi este copilul rezultat din iubirea dintre un om și un elf , născută în Italia și foarte talentată la pian. Maria Faure este un copil elf cu înfățișare de om, altă minune-minunată inexplicabilă atât pentru oameni, cât și pentru elfi. Amândouă au puteri magice, comunică telepatic chiar dacă nu se cunosc și amândouă pare-se că au menirea de a media lupta dintre oameni și elfi. De ce se luptă cele doua lumi? Nu știu. Cum arată un elf? Arată ca un conglomerat de om-mistreț-iepure-alte animale. Aiuritor!

Muriel Barbery are o imaginație bogată, dar bizară și greu de urmărit, de înțeles. Mi-a lăsat impresia că a scris Viața elfilor când n-avea niciun chef să scrie ceva, de parcă ar fi fost forțată să înșire pagini, nu contează cu ce. Singurul aspect de apreciat în acest roman sunt descrierile. Multe, amănunțite,  te pierzi în ele, dar sunt frumoase și fac paginile citibile. Până la un punct când vrei să afli ceva despre acțiune. Iar în acest punct totul devine cam confuz.  Până și personajele sunt cam confuze, motiv pentru care autoarea (probabil după ce și-a terminat de citit scrierea) a simțit nevoia să completeze romanul cu un Indice de personaje.

Recomand Viața elfilor numai celor pasionați de magic, fantastic, abstract. Atât.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.