Adulter, Paulo Coelho


adulterCoelho nu este doar cel mai bine vândut autor de limbă portugheză al tuturor timpurilor, ci și unul dintre cei mai de succes scriitori din lume. Alchimistul, romanul alegoric al scriitorului brazilian, este un fenomen, o fabulă magică care îmbină spiritul și filozofia pentru a-și inspira cititorii. Acea scânteie, din păcate, lipsește în Adulter. Am citit destule cărți scrise de Paulo Coelho, poate prea multe, pentru că iată, am ajuns și la unele care diferă considerabil de stilul abordat în primele sale romane și sunt dezamăgitoare.

În Adulter, povestea se învârte în jurul Lindei, o soție de 30 de ani a unuia dintre cei mai bogați bărbați din Elveția. Frumoasă, deșteaptă, mamă a doi copii, lucrează ca jurnalist și este genul care „stârnește dorința bărbaților și invidia femeilor”. Soțul ei o adoră și practic, Linda are o viață perfectă în Geneva zilelor noastre. Principala ei problemă este că nu are probleme. Iar asta o umple de o plictiseală vecină cu depresia.

Pentru a elimina previzibilitatea rutinei ei confortabile, Linda decide să înlocuiască plictisul din viața sa cu ceva mai concret – un bărbat. Un bărbat care nu este soțul ei, desigur. Și se împiedică de Jacob, fost prieten din liceu, acum un politician apreciat în comunitate. Mai în glumă, mai în serios, Linda  face o pasiune pentru el și un scop în viață din a-i distruge nevasta. De ce? Degeaba!

Din păcate, autorul nu oferă niciun fel de repercusiuni care ar părea realiste și care ar crea tensiunea necesară pentru a păstra povestea interesantă. Nici nu explică de ce cititorul ar trebui să empatizeze cu o femeie cam narcisistă și superficială. Poate că acțiunile și alegerile Lindei ar fi avut mai mult sens dacă am fi avut șansa să-i cunoaștem pe cei din jurul ei, dar asta nu se întâmplă. Aflăm minimul absolut despre soțul ei (aparent pasiv și incredibil de înțelegător) și aproape nimic despre copii. Nici despre Jacob nu aflăm prea multe, omul pe care Linda îl urmărește în mod obsesiv, un afemeiat notoriu, în ciuda căsătoriei lui cu „femeia completă”.

De ce este Linda atrasă de Jacob? Nici ea însăși nu știe, dar continuă să se zbată în gânduri aiurea de-a lungul întregului roman. Și pe măsură ce se desfășoară evenimentele, protagonista nu reușește să afle ce i se întîmplă. Nici cititorul. La final toată lumea e plictisită.

Poate pentru că este scris de Paulo Coelho, romanul Adulter generează așteptări mari, rămase fără acoperire. Fanii autorului îl iubesc pentru povestirile lui pline de optimism și înțelepciune, iar această carte e încărcată de pesimism, superficialitate și clișee. Aproape jignitor pentru un cititor inteligent.

Temele centrale ale romanului au fost abordate mult mai interesant în diverse alte lucrări și mă așteptam ca un scriitor de calibrul lui Paulo Coelho să vină cu ceva mai original. Singurul citat care mi-a plăcut și care merită atenție: oamenii sunt înfricoșați de schimbarea lucrurilor, dar în același timp mor să experimenteze ceva diferit”.

2 Comments

  1. Liliana Ivan

    Cred că P. Coelho a știut să-și gestioneze foaarte bine relațiile publice. Am citit din operele lui așteptând mereu acel ceva care să mă facă să spun: Da, băi, e bun! N-am găsit niciun ceva! Un pic de ceva în „Veronica se hotărăște să moară”. Insă…foarte puțin. Singurul motiv pentru care cred că e cel mai de succes scriitor de limbă portugheză (chestie care mă „inervează”, efectiv) este că știe să-și facă PR.

    Reply
    1. LG (Post author)

      Alchimistul mi-a plăcut cel mai mult. Poate și pentru că a fost primul lui roman citit de mine. Apoi am găsit acceptabile ”Veronica…” și ”11 minute”. Însă ultimele chiar m-au dezamăgit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.