Aleph, Paulo Coelho


alephE odihnitor să-l citeşti pe Coelho. Nu agită, nu crează palpitaţii. Doar pace. A fost şi probabil încă mai este un scriitor controversat despre care s-a spus că e prea comercial şi vinde frumos (deci suspect!) nişte învățături vechi decând lumea.  Am auzit și că ar fi un fel de Sandra Brown: prea la modă, prea facil, prea îl citesc ne-cititorii şi-apoi prea se lăuda toţi cu el.

În urma unor astfel de comentarii, aproape că mi-e jenă să spun că-mi place să-l citesc pe Coelho. Mai ales pentru că știe să “vândă” învățăturile alea vechi, dar atât de importante. Şi-mi mai place pentru că scrie cu suflet, despre suflet şi pentru suflet. Poate de-asta să fi devenit atât de comercial? Poate că oamenii au nevoie şi de “bunuri” spirituale, nu doar de cele materiale.

Aleph este un roman spiritual, ca mai toate cele scrise de Coelho. Şi un fel de continuare a “Jurnalului unui mag”  – drumul cunoaşterii de sine, pelerinajul spre Santiago de Compostela (sau Camino).

Pentru cineva care n-a găsit suficiente răspunsuri la multitudinea întrebărilor despre lume, viaţă, existenţă, timp, spaţiu şi eternitate, Camino este minunat, dar insuficient.  În Aleph, scriitorul plusează – că doar căutarea spirituală nu se termină nicicând – şi  alege (sau astrele aleg pentru el?) un alt drum menit să-i limpezească sufletul agitat.

Călătoria are – iniţial şi oficial – un scop pragmatic: întâlnirea cu cititorii, pe un traseu parcurs incognito şi presărat cu dificultăţi: Moscova – Vladivostok cu Transsiberianul. Asta este pe scurt esenţa acţiunii romanului. Pe larg, numai Coelho ştie să povestească cu mult har multitudinea aventurilor, întâmplărilor, trăirilor. Şi merită citit! Cu tot grupul de însoţitori şi, mai ales cu Hilal – fata nepoftită şi nedorită în grup, dar care-l bântuie din alte trecute existenţe.

Totuşi, ce este Aleph? Nu e un nume, nici localitate.  Nu e obiectiv turistic, nici poreclă.

Sunt în Aleph, punctul unde totul este în acelaşi loc, în acelaşi timp.”

Aleph este  starea în care simţi şi ştii că trecutul şi viitorul, cu tot Universul se întâlnesc în tine, aici şi acum. O stare de graţie la care puţini oameni ajung.

Dar la romanul Aleph se ajunge uşor şi este o plăcere să-l citeşti!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.