Manuscrisul găsit la Accra, de Paulo Coelho

manuscrisul gasit la AccraManuscrisul găsit la Accra – o dezamagire marca „Coelho”… Un grup de speriaţi – speriaţi de un iminent război pentru cucerirea Ierusalimului, anul de graţie 1099 – pun întrebări existenţiale Înţeleptului. Înţeleptul răspunde fiecăruia, evident, ceea ce vrea să audă fiecare, că de-asta e Înţelept!

Şi uite aşa, avem o înşiruire de sfaturi despre cum să trăieşti mai bine şi mai în pace cu cei din jur şi cu ţine însuţi. Este limpede că sfaturile Înţeleptului n-au fost urmate şi n-au avut nici un efect. Pentru că şi după 915 ani lumea este la fel de speriată şi de haotică.

Manuscrisul găsit la Accra – un roman în care am găsit o sumedenie de truisme, fraze care, spuse de mătuşa Maricica, nu le-ar lua nimeni în seama. Dar dacă au fost scrise de Coelho ele se vând ca pâinea caldă.

”Greutate” este numele unei unelte vechi, creată doar ca să ne ajute să aflăm cine suntem.” – Serios?! În joacă, dacă înlocuiesc cuvântul „greutate” cu: demnitate, iubire, credinţă, invidie etc. rezultă o frază la fel de banală…

Credinţa ne arată că niciodată nu suntem singuri” – asta o poate spune orice credincios. Dar dacă o spune Coelho ne trezim cu încă un best-seller pe cap…

Manuscrisul găsit la Accra – de citit numai dacă e singura carte pe care o ai.

2 Comments

 1. Bookish

  Eu de la Coelho nu mă aştept să scoată decât cărţi pline de clişee. În afară de „Veronika…” nicio altă carte nu merită citită (acum nah, nu mă declar chiar expertă, dar i-am citit vreo 8 romane în facultate când mă acomodam cu limba portugheză).

  Reply
  1. LG (Post author)

   Mie mi-a placut „Alchimistul” – prima carte citita (scrisa de el). Poate pentru noutatea genului. Celelalte nu m-au mai impresionat la fel de mult, dar erau citibile. Iar „Manuscrisul…” mi s-a parut chiar pierdere de timp.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.