Rusia lui Putin, de Anna Politkovskaia


Rusia lui PutinRusia lui Putino dezvăluire devastatoare a politicii preşedintelui statului rus, venită din partea celui mai radical jurnalist al ţării – Anna Politkovskaia. Colecţie de investigaţii şi reportaje apărută în 2004 în Rusia. Iar în 2006 autoarea a fost împuşcată în faţa casei ei – devenise prea incomodă!

Îmi place genul thriller/horror dar nu mă aşteptam ca într-o carte-documentar să găsesc atâta teroare, groază, frică, corupţie şi abuzuri exercitate asupra poporului rus ce l-a votat cu voioşie (de câteva ori) pe coruptul lor conducător, Putin.

Rusia lui Putin – o carte-coşmar din care afli despre acţiuni incredibile ale mafiei oligarhilor, ale judecătorilor corupţi, ale aparatului de stat opresiv şi insensibil la viaţa propriilor cetăţeni. Citind-o, nu m-am putut opri din a face comparaţii cu situaţia din România şi, cumva, am fost fericită că trăiesc aici şi nu în ţara „vecină şi prietenă”…

Rusia lui Putin este Rusia în care militarii trăiesc la limita subzistenţei, în care cadrele militare superioare îşi bat soldaţii până la moarte şi nu dau socoteală nimănui.
În Rusia, armata este un sistem închis care nu diferă de o închisoare. Nimeni nu intră în armată decât dacă autorităţile vor acest lucru. Odată ajuns acolo, trăieşti o viaţă de sclav.”

Anna Politkovskaia

Anna Politkovskaia

Este Rusia în care judecătorii fie sunt corupţi, fie sunt demişi – cale de mijloc nu există! Este Rusia în care noţiunea de „dreptate” a dispărut complet şi unde, de la cel mai înalt nivel, se cultivă xenofobia, ura interetnică, propaganda mincinoasă, corupţia, abuzurile fizice şi psihice, iar bună parte din mass-media e aservită puterii. Iar în capitolul Nord-Ost – Povestea unui masacru autoarea descrie cum Statul şi-a omorât proprii cetăţeni, gazandu-i cu un gaz experimental. Nu, nu într-un accident, ci cu bună ştiinţă şi rea credinţă, conform ordinului venit „de sus”. Şi asta nu-i o invenţie, e doar realitatea întâmplată în mijlocul Moscovei şi la care Anna Politkovskaia a participat ca mediator.

Rusia lui Putin – o lectură zguduitoare pe care o recomand numai celor cu nervii tari. La fiecare pagină apare inevitabil întrebarea „mai e posibil aşa ceva în secolul 21?! În Europa?”…Se pare că da, este posibil. În comparaţie cu Rusia lui Putin, Congo e un vesel loc de joacă, iar România pare un cozonac cu stafide…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.