Ancheta, Lee Child

AnchetaDespre ce credeţi că e vorba în acest roman? Aţi ghicit, despre o anchetă! Una militară. Adică se anchetează o unitate militară, de către un poliţist militar, pentru că se bănuieşte că un individ militar a înfăptuit între una şi trei crime. Nu e chiar aşa, însă asta aflăm abia la final. Că dacă am fi aflat în primul capitol, cine le-ar mai fi citit pe următoarele?

Ei bine, Jack Reacher – poliţistul militar – este în centrul atenţiei acestui roman, iar lui îi convine de minune poziţia de super-erou. Ca s-o spun pe de-a dreptul, el este un fel de Chuck Norris conturat literar de Lee Child. El ştie tot, face tot cu o măiestrie demnă de invidiat, bate tot ce nu-i place, cucereşte rapid tot ce-i place. Măsoară din ochi distanţe cu o precizie milimetrică, vede cu acurateţe urme de paşi noaptea, în mijlocul pădurii, n-ascultă de nici un şef ierarhic, iar eficienţa lui l-ar umple de invidie şi pe un robot. Şi peste toate astea, mai este și arogant. Cel puţin aşa l-am perceput eu din prezentarea lui în roman.

După ce se împăunează în micul orăşel Carter Crossing, Jack Reacher o cucereşte fix pe şefa poliţiei locale civile, adică pe şeriful Elizabeth Deveraux. Pe care o ţine sub atentă observaţie ca pe o muscă într-un borcan.

Ancheta în desfăşurare este complicată din cauza secretelor militare şi a invidiei civile. Trei fete foarte frumoase mor în mod misterios, iar oraşul îi bănuieşte cu ură tacită pe militarii din Fort Kelham.

Ancheta este un roman care curge, captează atenţia cu fraze scurte, concise şi deseori ironice. Firul naraţiunii creează oarece tensiune cititorului, însă fără a-i produce insomnii.

Lee Child are o proză densă, foarte bine documentată şi atât de descriptivă încât uiţi care-i acţiunea cărţii.

Ancheta este un roman bun, fără a fi o capodoperă. Şi este suficient de comercial încât să fie ecranizat. Jack Reacher se numeşte filmul ce are la bază romanul Ancheta, cu Tom Cruise în rolul principal. Chiar dacă actorul este mai mărunt cu vreo 20 de cm decât personajul cărţii, sunt sigură că şi în film îi bate pe toţi  🙂

2 Comments

 1. Flaviu Teodorescu

  1.Filmul „Jack Reacher” are la baza cartea One Shot. nu aceasta
  2.Tom Cruise e mai marunt cu mai mult de 20 cm, dar, aceasta a fost optiunea producatorului (+ Lee Child) in 2012 si 2016, la cele doua filme. Au corectat asta. prin distribuirea lui Alan Ritchson, in serialul facut de Amazon
  3.Jack Reacher, arogant… asta e f . tare…
  4.Apropos: ati citit si alte carti din seria Reacher, sau va dati cu parerea doar dupa aceasta carte? Nu de altceva dar, eu am toate cele 26 carti aparute pana acum (in RO si ENG), le-am si citit pe toate, si astept sa apara si „No Plan B’, in Oct. Sio chiar pot avea si eu o parere, poate putin diferita de a dvs..

  Multumesc

  Reply
  1. LG (Post author)

   Bravo! 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.