Eleganţa ariciului, de Muriel Barbery

elegantaariciului-umbraPublicată în puţine exemplare, devenită best-seller şi premiată cu Prix des libraires, Eleganţa ariciului este o carte mai puţin obişnuită, a cărei acţiune pune accent pe introspecţie. Dar nu pe o introspecţie personală, a sinelui, ci a socialului şi a vieţii de zi cu zi. Întrebări, presupuneri şi variate răspunsuri despre relaţiile dintre oameni, mai ales relaţiile sentimentale, despre „de ce aşa şi nu altfel”, despre frumuseţea trăirilor şi a sentimentelor obişnuite, proprii fiecărui suflet, indiferent de condiţia sa socială – toate acestea într-o lectură elegant şi delicat prezentată cititorilor. Mai ales cititorilor depresivi, pentru că, experimental, s-a constatat că acest roman are un mare succes la ei.

Două personaje ce nu se cunosc, două naratoare ce-şi povestesc cu oarecare umor impresiile despre ceilalţi şi cu auto-ironie apucăturile personale.

Cele două personaje din prim-plan:
Portăreasa Renée Michel – contrar aparenţelor sleampede, o femeie inteligentă cu o singură dorinţă în viaţă: să fie lăsată în pace. Cu preocupări mai mult intelectuale decât casnice, Renée ştie tot despre toţi locatarii, însă nu interacţionează decât cu câţiva aleşi, doar cu cei care-i stimulează gândirea.

Puştoaica de 12 ani Paloma Josse nu iartă nimic în judecarea şi catalogarea celor din jurul său. Componentă a unei familii de elită şi cu o înfăţişare ştearsă, Paloma îşi ascunde inteligenţa pentru a nu ieşi în evidenţă şi a fi lăsată în pace. Are păreri foarte clare despre viaţă, pe care o consideră o capcană, iar căderea în capcană se numeşte „maturizare” şi ea desfidă aşa ceva. Motiv pentru care este hotărâtă să se sinucidă la momentul potrivit…

Eleganţa ariciului – un roman simpatic, cu un limbaj pe alocuri pedant, dar de cele mai multe ori savuros. Un roman în egală măsură apreciat şi controversat, lăudat şi criticat.

Un roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substanţial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.