Spotlight

cel mai bun film al anului 2015

spotlightApărut pe ecrane la sfârşitul anului, Spotlight ne spune povestea unei adevărate anchete jurnalistice. Boston Globe este un ziar local cu oarece tradiţie, serios, implicat în viaţă socială, care se zbate să rămână pe piaţă în lupta cu presa online. Revigorarea lui începe odată cu venirea la conducere a lui Marty Baron – un evreu relocat într-un oraş majoritar catolic. Iar primul subiect de avengură propus sub noua conducere este despre molestarea copiilor de către preoţii catolici.

Poveste veche de 25 de ani şi bine ascunsă sub preşul respectabilităţii, este scoasă acum la iveală de către Boston Globe. Departamentul de investigaţii al ziarului – Spotlight – are 4-5 jurnalişti dedicaţi care realizează un tur de forţă pentru dezvăluirea mizeriei morale din Biserica Catolică. Un subiect sensibil, mai ales că victimele provin din zona defavorizată a societăţii, iar agresorii sunt preoţi catolici – favoriţi ai unei societăţi cu tendinţe habotnice. Un scandal de proporţii care a zguduit lumea catolică prin dezvăluirea a sute de abuzuri cunoscute şi ascunse la cel mai înalt nivel.

Acţiunea filmului se petrece în a doua jumătate a anului 2001 şi realmente a existat riscul ca subiectul controversat să cadă în derizoriu după evenimentul din 11 septembrie când toată presă era acaparată de bombele teroriştilor. Şi totuşi, jurnaliştii de la Spotlight au continuat investigaţia. Şi au dat totul în vileag în ianuarie 2002, după sărbătorile de iarnă – atât de religioase şi sensibile în plan social.

Spotlight este un film foarte bun! (după gustul meu). Cu un subiect atipic, un ritm dinamic, bine jucat de actori celebri sau nu. Cotat cu nota 8.4 pe IMDB, Spotlight ni-i aduce în prim-plan pe celebrii Michel Keaton, John Slattery şi pe Liev Schreiber – cunoscut din serialul Ray Donovan.

Gafe simpatice:
– bună parte din film se vede pe biroul lui Matt Caroll o cană Dunkin ‘Donuts inscripţionată „DD Perks” – program introdus în 2014, iar acţiunea filmului are loc în 2001
– când Mike Rezendez coboară dintr-un taxi şi intră în sediul Globe, în spatele lui se vede sigla supermarketului Star Market. Acesta a fost creat în 2011.
– spre finalul filmului, ziarele Boston Globe sunt încărcate în camioane pentru distribuţie. Acestea sunt marca Ford, modele apărute după 2010.

Nimic din toate astea nu ştirbeşte calitatea filmului şi ineditul temei din Spotlight. Tocmai de aceea a fost desemnat cel mai bun film al anului 2015 de către Societatea Naţională a criticilor de film din S.U.A.

1 Comment

  1. Pingback: Spotlight – filme care merită vazute

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.