Solace este un film impresionant, din multe puncte de vedere. Mai întâi, pentru că distribuţia e grozavă: marele Anthony Hopkins, Colin Farrell – care, deşi apare spre sfârşitul filmului, joacă minunat. Şi chiar dacă este personajul negativ, intenţiile lui sunt pozitive, veţi vedea. În rolul principal îl avem pe Jeffrey Dean Morgan – actorul pe care l-am apreciat cel mai mult în ultima serie din Good Wife şi care joacă excelent în Solace.
Mai apoi, m-a surprins faptul că Solace este cotat pe IMDB cu o notă modestă – 6,4 şi nedreaptă. Filmul este mult mai bun decât nota acordată. Probabil că a fost sancţionat din lipsă de robocopi şi şwarţenegări.
Nu în cele din urmă, subiectul filmului: m-a ţinut lipită de ecran 2 ore care au trecut ca 20 de minute.
Aparent un film poliţist, el este inclus la categoriile mister şi thriller, iar aceste categorii îmi atrag atenţia din start. Dar în Solace avem un mister mai subtil şi un thriller mai uman. Pentru că în cazul crimelor din acest film poliţia are un rol modest, iar adevărata investigaţie a lor este realizată de un psiholog FBI (specialist în psihologia criminală) şi un medic retras din activitate (Anthony Hopkins), cu abilităţi paranormale – denumire căzută în derizoriu şi pe care el o refuză înlocuind-o cu „intuiţie superioară”. Intuiţia lui, însoţită de flash-uri vizuale, reuşeşte să anticipeze ce se va întâmplă.
Dar asta nu-i suficient. Degeaba află acţiunile dacă nu poate afla cine acţionează în cazul crimelor în serie care, aparent, n-au nicio legătură una cu alta. Iar când „intuiţia superioară” reuşeşte să descopere tipologia acestor crime, Hopkins realizează că şi criminalul are capacităţi similare cu ale lui. Şi intră în acţiune Farrell într-o confruntare directă şi inteligentă cu doctorul-paranormal. Iar asta-i partea din film care mi-a plăcut cel mai mult. Un dialog interesant pe o tema sensibilă, tratată în film dintr-o perspectivă psiho-socio-filozofică: bolnavii incurabili aflaţi în fază terminală ar trebui să fie lăsaţi să-şi trăiască ultima etapă a vieţii în chinuri groaznice sau le-ar trebui curmată suferinţa şi oferită o moarte demnă şi decentă?
Iată că Solace nu e doar un film poliţist, ci ne aduce teme de gândire şi întrebări la care lumea civilizată încă n-a aflat răspuns. Un răspuns corect care să mulţumească pe toată lumea…
Pingback: Solace – filme care merită vazute
Pingback: Solace (2015) – filme care merită vazute