Cum să nu fii prost pe internet: Astrologia

astrologiaDintre toate ramurile superstiţiei şi derapajelor imaginaţiei, astrologia trebuie să ia premiul pentru cea mai bună acoperire. Sub orice piatră găseşti câte o ingenuă care îşi calculeză ascendentul ca să vadă dacă are rost să iasă la suc cu Gigel, sau trebuie să mai aştepte până apare un scorpion, să o scoată de sub piatră ca acolo şi-a depus ouăle.

Pe lângă asta, e forma de pseudoştiinţă cea mai tolerată de oameni aparent funcţionali mintal. E materialul de umplutură pentru ziare, televiziuni, reviste şi cam orice nu e chiar jurnal ştiinţific, iar internetul vuieşte de zodii şi horoscoape. Primele 5 pagini de facebook româneşti care au ceva cu zodiile au peste 2 milioane de like-uri cumulate. Prima, denumită sinistru Poze pentru zodii (poze cu ce? fecioare şi arcaşi?) are peste un milion de like-uri. Bine, în principiu e vorba de aceleaşi truisme inspiraţionale a la Poptamaş, dar hook-ul paginii sunt zodiile: 90% inspiraţie, 10% aberaţie.

Cumva povestea asta reuşeşte să treacă de secole pe sub radarul absurdului şi lumea nu se sesizează. Pentru majoritatea e un fel de caracteristică tip buletin: 25 de ani, sex masculin, ochi căprui, săgetător, lobotomie la cortexul prefrontal.

Astrologia se bazează pe (lipsa de) cunoştiinţe antice

Povestea: Data şi ora naşterii îţi influenţează caracterul, destinul, până şi starea de sănătate, şi toate astea se calculează după algoritmi antici şi înţelepciuni misterioase de către o castă de oameni iniţiaţi în tainele astrologiei. Adevărul: Ce? Nu.

Babilonienii s-au uitat în sus şi din cauză că nu ştiau mai nimic despre nimic au speculat că dacă uneori fulgeră şi asta sperie vitele, sus trebuie să locuiască ceva şefi cu fitil scurt şi superputeri. Din intuiţia asta au început să creeze identităţi pentru aceşti CEOs ai lumii antice şi s-au luat după chestii cunoscute. Au văzut ceva animale pe cer şi când s-a terminat stocul, pe unele le-au amalgamat, vezi capricorn, iar când au rămas complet fără idei au zis că văd o fată cu himen intact şi un tip care varsă ceva substanţă dintr-o vază. Revoluţionar!

Nefiind singurii care erau încântaţi şi/sau speriaţi de moarte de bum-bum din cer, şi alte popoare au sărit pe trenul astrologiei şi de-a lungul timpului şi-au făcut mici complimente sau speculaţii nesemnificative pe baza influenţei presupuse a astrelor. Acum argumentul principal în favoarea horoscopului e că se bazeaza pe înţelepciune antică, un mod de cunoaştere care nu ne este transparent nouă, ăstora pângăriţi de ştiinţă. Şi asta ţi se spune de către oameni care au supravieţuit pneumoniei cu penicilină, au dinţi în gură, stau în case cu încălzire centrală şi câte un wi-fi router pe cap.

Alte chestii care arată în mod evident că astrologia e scoasă din cur

Una: Chiar ţi se pare logic că 1/12 din populaţia lumii să aibe acelaşi profil de personalitate şi destin ca tine? Adică 1/12 din 7.12 miliarde. Adică 593 de milioane de oameni vor avea probleme de natură gastrointestinală marţi şi probleme cu banii joi, exact ca tine. Dacă chestia asta s-ar aplica, s-ar face bani cu carul din speculaţii economice.

Alta: Există nu una, nu două, ci trei planete noi: Uranus, Neptun şi, argumentabil, Pluto, de care oamenii care se chiorau profesionist la cer nu ştiau prin antichitate. Ce facem, adăugăm zodii noi? În ce nişă a anului le înfigem? Cum le interpretăm? Sau ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic şi ne uităm în gol pe pereţi când suntem confruntaţi cu asta, că pare să fie strategia curentă.

Încă una: Cum stabileşti ora naşterii? Că aici nu e vorba de momentul relativ calculabil al concepţiei, când a venit lăptarul la mama ta la 13:20 într-o luni, ci ora la care te-ai născut. Care moment contează: Când se rupe apa? Când încep contracţiile? Când se vede capul? Când a reuşit exodul complet din vagin? Dacă copilul e prematur, se pune data când trebuia să se nască? Plus, de ce nu influenţează juju-ul magic copilul înainte să se nască? Nu străbat energiile zidul de plumb care e sacul amniotic, adică echivalentul unui şniţel în grosime şi compoziţie?

Şi dacă astea nu te-au convins: nu ai zodia pe care crezi că o ai

De când s-a votat acum 4000 şi ceva de ani, nu s-a prea schimbat mare lucru în structura zodiacului. Ce nu puteau prevedea misticii antici pasionaţi de coordonate spaţiale e că pământul nu stă fix în centrul universului, aşa cum au intuit ei, şi că în mişcarea lui, wobblează puţin din cauza atracţiei lunii. Aşa că poziţia pământului se mişcă faţă de constelaţii cu un grad la fiecare 72 de ani. Şi s-au adunat câteva grade de atunci. Oricum, discuţia asta e ca şi când ne-am certa dacă sunt ascuţite sau boante urechile elfilor din atelierul lui Moş Crăciun. Astrologia a trecut prin destule filtre ştiinţifice şi pur şi simplu nu funcţionează, per total, nu doar în detalii. E o afacere de miliarde de dolari anual care se hrăneşte din despicarea mistică a unui fir inexistent în 4.

Aşa că, dacă te credeai Rac sufletist şi molâu, află că eşti un exponent de Gemeni făţarnic şi carismatic. Să-ţi fie de bine.

De ce cred oamenii ceva atât de evident fals

Obsesia şi loialitatea oamenilor faţă de astrologie ţine de ceva magie mentală care se numeşte Efectul Forer. Bertram Forer a fost un om de ştiinţă care a vrut să testeze conceptul de validare subiectivă, adică cât de mult cred oamenii că două evenimente sunt corelate dacă ei au aşteptarea că ele sunt corelate. Dacă asta sună criptic şi habar n-ai la ce mă refer, uite, ăsta e experimentul: Le-a dat un test de personalitate studenţilor lui şi le-a promis că testul va fi evaluat cu atenţie şi că vor primi un raport detaliat despre personalitatea lor, iar ei vor trebui să noteze pe o scară de la 1 (deloc precis) la 5 (precizie uluitoare) cât de exactă e evaluarea. Scorul mediu a fost 4.26 din 5. Şmecheria? Toţi au primit aceeaşi evaluare compilată de Forer din diferite horoscopuri. Enunţurile astea, care se aplică cam la toată lumea dar par personalizate se numesc enunţuri Barnum, după tipul care a inventat majoritatea metodelor de fraierire distractivă a maselor. Cam ăsta e hramul celor îniniţiaţi în artele astrologiei: În cel mai rău caz escroci, în cel mai bun caz naivi care cred cu dulceaţa şi modestia din privirea Uraniei că pot prezice viitorul.

Articol preluat de pe alexkaschuta.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.