Casa de la Riverton, Kate Morton

Casa-de-la-RivertonCasa de la Riverton este primul roman scris de Kate Morton și primul roman al ei pe care l-am citit. Și mi-a plăcut teribil. Pentru un roman de debut, mi se pare extraordinar de bun. O poveste cu de toate: împletire excelentă între prezent și trecut, acțiune, mult mister, personaje minunat conturate, o frescă a societății engleze de la începutul secolului al XX-lea peste care se așterne umbra Primul război Mondial.

Pentru iubitorii de romane istorice, secrete și enigme citirea acestei cărți e o sărbătoare literară. Autoarea reușește să creeze o poveste complexă despre pasiune, gelozie și intrigă, folosind amintirile fostei cameriste Grace Bradley, acum în vârstă de 98 de ani și secretul pe care ea l-a păstrat cu grijă peste 75 de ani. Kate Morton scrie frumos și împletește inteligent secvențe aparent lipsite de importanță din viața lui Grace cu viețile tumultuoase ale personajelor-vedetă de la Riverton: misterioasa Hannah și rebela Emmeline. O fascinantă călătorie în timp printr-o epocă a barierelor sociale care se sfărâmă și a evoluției moralei și tradițiilor englezești. Iar finalul este șocant, imposibil de bănuit de-a lungul celor 480 de pagini.

Grace se află azi într-un centru de îngrijire a bătrânilor unde este vizitată aproape zilnic de Ursula, o tânără cineastă americancă, dornică să realizeze un film despre bizarele întâmplări de la Riverton. Amintirile sunt copleșitoare și chiar dacă Grace este la capătul drumului ei, găsește puterea de a povesti totul. Atât pentru Ursula, cât și pentru nepotul său Marcus pe care îl încurajează să devină scriitor.

Chiar dacă Grace este atât povestitoare cât și personaj secundar al întâmplărilor, viața ei n-a fost deloc banală: slujnică la Riverton, apoi camerista și confidenta lui Hannah, la maturitate a devenit un pasionat arheolog, mamă pentru Ruth și parteneră de viață non-conformistă a bărbatului de care s-a îndrăgostit la Riverton. Toate astea le aflăm dintr-un fir narativ secundar, cel principal fiind ocupat de aristocratica viață a familiei Hartford. Nu spun nimic despre personajele principale, o las pe Grace să vă bucure cu povestea lor.

Casa de la Riverton este un roman fascinant, cu caractere puternice ce stârnesc în cititor emoții variate cu fiecare pagină parcursă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.