Umbrela roz şi de ce sunt ovale picăturile de ploaie


Autor: Solandi

În ton cu titlul, chiar este o seară ploioasă de primăvară. Urmăresc, de la geam, prăvălirea picăturilor de ploaie şi mă bucur că nu sunt afară. Pentru că mereu îmi uit umbrela acasă.

Prin minte îmi trec tot felul de gânduri. Unul dintre ele ar fi: de ce sunt picăturile de ploaie ovale și nu sunt rotunde? Aceasta este o întrebare care, cu siguranță, îi frământă pe mulți oameni curioși. Sau plictisiți. Nu divulg din ce categorie fac eu parte acum.

Dacă tot am adus vorba, să vă spun de ce picăturile de ploaie sunt ovale: pentru că se deformează sub acțiunea aerului când cad din nori. La început sunt sferice datorită tensiunii superficiale, acea proprietate a lichidelor de a lua o formă de arie minimă, sfera având suprafaţa cea mai mică pentru un volum dat. Dar, pe măsură ce coboară spre sol, ele se lățesc, iar picăturile mai mari formează o cupolă în partea de jos datorită presiunii aerului pe care îl deplasează în căderea lor. Astfel, picăturile de ploaie capătă aspectul unor gălbenușuri de ouă prăjite sau al unor boabe de fasole.

Ai crede că forma ovală le ajută să cadă mai repede pentru a ajunge mai ușor la destinația lor: capetele noastre. Și nu oricând, ci, în mod special, atunci când nu avem umbrela la noi. Să ne amintească, oval şi abundent, cât de uituci putem fi. Dar nu, în realitate, viteza cu care cad depinde doar de cât de mari sunt.
Iar un dezavantaj ar fi… habar nu am care ar fi. Dar ne-am obișnuit să vorbim în șabloane pereche: negativ și pozitiv, partea plină şi partea goală a paharului, cea mai bună și cea mai proastă soluţie etc., astfel încât subiectul să fie tratat cum se cuvine și întors bine pe toate părţile, iar cititorul să fie temeinic epuizat şi când nu e cazul. Acum n-ar fi cazul, așa că sărim peste.

De fapt, nu despre forma picăturilor de ploaie voiam să vă povestesc astăzi. Ci despre relaţia mea vicioasă cu umbrelele. Chiar dacă văd că plouă sau știu dinainte că va ploua, inevitabil ies val-vârtej pe uşă fără să iau nici măcar una dintre cele 12 umbrele pe care le am pe hol. De ce am o duzină? Pentru că, de cel puţin 8 ori ploua atât de tare şi promitea să o ţină aşa mult și bine, încât am cumpărat de fiecare dată câte o umbrelă, ca să reuşesc să ajung acasă. Azi una, în altă zi alta și tot aşa, până am strâns o colecție pestriţă de umbrele: 5 negre simple (dar de diferite mărimi), una neagră cu buline/flori albe şi stropi albi, una crem cu desene abstracte, două albastre, una mov închis, una frez cu desene geometrice, una gri şi una verde cu urechi de pisică sau mai degrabă de urs, că sunt rotunde.

Ieri am cumpărat-o pe a 13-a. E mare și roz. Roz turbat. Fucsia. Am așezat-o strategic lângă ușă. Cică ar urma niște zile cu dezmăț din ăsta fluid căzut din nori și vreau să o văd bine mâine când voi deschide ușa și voi ieși.

Cu siguranță, o umbrelă cu o așa culoare NU are cum să scape privirii! Nu-i așa?

Voi ce tip de relație aveți cu umbrelele voastre?

Imagine: Solandi x DALL-E AI

52 Comments

 1. Laura G.

  N-am mai folosit umbrelă de ani! Da’ ce, punga pe cap nu-i bună?
  Am vreo 2 la intrare, dar sunt așa, de decor, să dea bine… (nu știu cui).
  Însă umbrela roz-fucsia e într-un mare fel 🙂

  Forma picăturilor de ploaie? Nu m-am gândit niciodată. Sigur nu-s pătrate? 🙂

  4
  Reply
  1. Solandi

   Pe alte planete din alte galaxii, posibil să aibă şi formă pătrată. Cine ştie. Şi să plouă cu praf roz de unicorn. 😎

   4
 2. HM

  Relația mea cu umbrelele este inexistentă
  întrucât îmi lipsește cu desăvârșire o umbrelă 🤪 E drept că am avut cândva o umbrelă la care am ținut, era cumpărată din magazinul Star și era neagră cu portocaliu.
  În general circul cu mașina pe post de umbrelă și încă sunt prea sărac să am bani de Superb klement full option cu umbrelă sau, Doamne dă!!, de vreun Rolls 🤪
  Până la urmă cine mă udă mă și usucă 🤪🤣

  7
  Reply
  1. Solandi

   Ce s-a întâmplat cu umbrela neagră cu portocaliu? Ai rupt relația sau ai pierdut-o? 🙃

   2
 3. VictorR

  Am haine cu glugă. Punct!
  P.S.: ROZZZZZ? Brrrrr 😛

  5
  Reply
  1. Solandi

   Lasă, că brrr a fost și ieri la ,,Frica”. Dar altfel de brr bag de seama. 😀

   5
 4. MAS

  Am n-spe umbrele pt ca imi plac. Imi plac umbrelele,nu-mi place sa le car dupa mine, de aia s-au inventat gecile cu gluga. Dar de obicei am macar 2 bucati in in portbagaj. In Napoli, oamenii arunca umbrelele dupa ploaie. Le arunca peste tot, pe trotuare. Nu am vazut asa ceva,nicaieri. Iar cand ploua, unii neni se plimba cu carucioare de bebelusi,in care cară umbrele pt vanzare. Pe care, napoletanii le arunca la sfarsitul ploii, pe trotuare. Etc…

  1
  3
  Reply
  1. Solandi

   Deci se poate şi mai dihai decât mine, în Napoli acolo. Umbrele de unică folosinţă practic. Bine, nu că eu aş fi departe, cam de o dată – de două ori le-am folosit şi eu pe ale mele. 😁

   3
 5. Mona

  Adică, nu se deformează datorită propriei greutăți care atârnă în cădere? Nu dați cu parul că vreau să înțeleg dar cu cuvinte simple, așa cum ai explica unui copil. Că și o plasă grea de exemplu dacă o ții suspendată ea va atârna și va avea o altă formă în comparație cu starea de așezat. Și dacă mă ridici de cap pe mine, să zicem, clar voi fi mai lungă, nu mai înaltă :)))

  3
  Reply
  1. Marius M

   Picătura de ploaie n are mânere să o tină cineva, de aia nu arată ca o plasă, dâh. Umbrele nu dețin pentru că mă enervează sa merg cu umbrela și oricum o uit prin magazine, e probată chestia.

   2
   2
  2. Solandi

   @Mona, tu vrei explicaţia mai lungă, deci. Am pomenit şi de forţa gravitaţională în text, când m-am referit la mărimea picăturilor. Dar a fost o informaţie subversivă aşa. Şi textul s-a vrut mai mult haios, decât ştiinţific.

   Deci,
   Forma picăturilor de ploaie este influențată de o combinație de forțe (cele mai importante): forța de tensiune superficială, forța de rezistență aerodinamică și forța gravitațională.

   * Forța de tensiune superficială – este forța care acționează la suprafața picăturii de ploaie și încearcă să mențină suprafața acesteia cât mai mică posibil. Această forță face ca picătura de ploaie să ia o formă sferică, deoarece sfera are cea mai mică suprafață pentru un volum dat.

   * Forța de rezistență aerodinamică – este forța care acționează asupra picăturii de ploaie pe măsură ce aceasta cade prin aer și se opune mișcării ei. Poate modifica forma picăturii de ploaie, făcând-o să devină mai aplatizată pe direcţia de cădere sau mai alungită. Vectorial, această forță este orientată în direcția opusă vitezei corpului (în cazul nostru va fi îndreptată în sus și opusă vectorului forței gravitaționale).

   * Forța gravitațională – care acționează și ea asupra picăturii de ploaie în cădere. Este un vector pe care îl reprezentăm orientat vertical în jos. Şi este contracarată (în sus) de componenta pe Oy a vectorului tensiune superficială cât şi de forţa de rezistență aerodinamică.

   Pentru a stabili exact ce şi cum, mai avem nevoie şi de alte caracteristici, cum ar fi mărimea picăturilor de ploaie. Aici într-adevăr are şi greutatea un cuvânt de spus, dar în special la picăturile mai mari:
   – când picătura este mică (<2mm), tensiunea superficială câștigă și trage picătura într-o formă sferică.
   – dacă picătură este mai mare (2mm-5 mm), viteza de cădere crește și presiunea pe partea cu care ea cade creşte și ea (forţa de rezistenţă aerodinamică, care acţionează în sus, opus forţei de greutate) iar picătura de ploaie se aplatizează sau chiar capătă o concavitate.
   – pentru picăturile mari, care depăşesc 5 mm, concavitatea aceea creşte exploziv până când se produce ruptura picăturii mari în picături mai mici.

   Cu alte cuvinte, greutatea are un efect vizibil mai ales în cazul picăturilor mari, în cazul celor mici şi medii este contracarată de celelalte forţe care acţionează asupra ei și nu are un efect vizibil asupra formei picăturii.

   3
   1
  3. Solandi

   Uite și o imagine sugestivă despre cum arată picăturile de ploaie, în funcție de mărimea lor
   Wikipedia Raindrops sizes

   4
  4. Mona

   Băi, voi iubiți sau nu iubiți copiii? Astea-s hal de explicații? :)))

   3
   3
  5. Solandi

   @Mona, citește finalul. E vorba de mai multe forțe acolo, cât și de dimensiunea picăturii. Și are importanța și faptul că vorbim despre un lichid (care are tensiune superficială) și care cade (e cu totul altceva decât plasa pe care o ții în mână).

   4
  6. Laura G.

   @Solandi,
   Ha, ha! Și ți-am sugerat să nu bagi din astea, că-s grele, dar tu nu și nu! Acum dormi liniștită 😂 😂 😂

   4
  7. Solandi

   @Laura,
   Păi să știi că da. Eu chiar mi-am dorit o întrebare ca a Monei (sărut mâna @Mona 🤗), să mă pot desfășura așa cum îmi doream. 😋

   6
   1
  8. Mona

   @Solandi,
   Să te desfășori în forță cu forțe!

   5
 6. Anduța

  Eu am pelerină de ploaie și cizme de cauciuc. Vine dezmăț hidro? Să vină! Cine o să se alinieze dezmățului și o să se destrăbăleze sărind prin bălți? Ha!

  5
  Reply
 7. Paco

  Am citit pe undeva o știre despre un popă papistaș din America care intrat în comă sau moarte clinică ( ce pățesc ei când înjură) și a ajuns în…Iad.
  Și a povestit ( după ce a revenit la cele lumești) că în Iad era muzică.
  Și una dintre melodiile care rulau pe repeat era ,, Umbrella,, cântată de Rihanna.
  Umbrele nu am, mi-a zis bunica că apa de ploaie face părul mătăsos.

  6
  Reply
  1. Solandi

   Mi-am amintit de căldarea imensă de la bunici, în care se aduna apă de ploaie. Şi cu care apă de ploaie, da, făceam baie sâmbăta.
   Dar, într-o sâmbătă n-am mai avut cu ce. Şi nu pentru că nu ar fi plouat sau pentru că era goală căldarea. Ci pentru că eu am avut magnifica idee să botez pisoii scufundându-i puţin în apa aia. M-a văzut bunica şi a conchis că gata!, am spurcat apa! Şi a aruncat-o. Ne-am spălat cu apă bună adusă de la fântâna din capătul satului atunci. Cu apă rea (apă de la fântâna din curtea noastră) ne spălam pe mâini şi pe picioare sau spălam vasele în cursul săptămânii.

   2
   3
 8. Blanche

  Delicios textul, Solandi! 🤗 M-ai pierdut puțin în comentariul cu explicația mai pe larg dată Monei, dar îmi revin eu. 😁
  Cum spuneam și cu altă ocazie, mie îmi plac ploile și îmi place și să mă plimb prin ploaie. Prin liceu și dansam… 😅 Așadar, la noi în casă există trei umbrele: una portocalie, a soțului (de obicei avea neagră, dar s-a hotărât să schimbe culoarea), una roz cu prințese, a fetei, și una albastră cu ceva animale, a băiatului. Lui fii-miu nu-i place deloc să se ude, așa că e cam nasol dacă ne prinde ploaia pe undeva și nu are umbrela la el. Iar dacă se stropește pe tricou când se spală pe mâini, se schimbă imediat.

  2
  Reply
  1. Solandi

   @Blanche,
   Delicioșenia cred că e de la contaminarea cu aspectul umbrelei. Că îţi vine s-o mănânci. Mi-a desenat-o DALL-E foarte apetisantă.

   Cât despre udat, nici mie nu îmi place să mă ude ploaia prea mult. Iar da, fata mea cea mică avea aceleaşi reacţii ca şi băiatul tău. Numai că se atenuează în timp; acum nu mai e deranjată de tricou ud, mâneca udă când se spală pe mâini şi nici de stropii care o prind uneori pe afară. Deci e de bine. 😉

   1
   3
  2. Paco

   @Blanche, când eram la stadiul de vițel adolescent am avut o … prietenă, că nu știu cum să mă exprim altfel, care era pe chestia asta cu plimbatul prin ploaie.
   Acțiunea idilei noastre avea loc în satul bunicilor, pe perioada vacanțelor.
   Și într-o vară plecăm într-o plimbare să vedem dacă în livadă s-au copt fructele de Maracuya și la întoarcere începe o ploaie. Mai serioasă, așa.
   Domnița, setată pe modul romantism level 3 ,, hai să dansăm în ploaie ,,.
   Asta e tot ce mi-am dorit toată viața, i-am zis. ( Să vezi ce murat ajungi acasă Fred Astaire. Asta am zis în gând ).
   Și un pas stânga, unul dreapta, romantismul făcuse deja gropi în șosea ( eram pe mijlocul drumului) și brusc trosc pac, o țiglă se sparge la un metru de noi.
   ( Semn ceresc, zic).
   Zbang, trosc, pac mai urmează două.
   O întreb pe domnișoara care era în lumea ei : ,,Sentimentele noastre or să rămână aceleași chiar și cu câte o țiglă înfiptă în cap ?
   Ca să știu, nu de alta.. Că eu parcă aș da la pas. Tot pe sentiment, bineînțeles,,.

   2
   3
   1
   2
  3. BaGheRa

   Eram cu o zi înainte de licență. Ora 6 dimineața apare la ușa mea o colegă de facultate să învățăm pentru licență. Am învățat noi până pe la 6 seara, când am zis că nu se mai poate și ar fi cazul să punem stop așa că se pregătește gagica să plece. Eu ca un gentleman zic să o duc acasă. Mă nene pe drumul de întoarcere… mă prinde o ploaie de mă face ciuciulete. Cred că mai aveam vreo 200 de metri până acasă și înaintea mea cu vreo 10 metri se prăvălește ditai geamul. Tândări se face! În gândul meu – ai de plm, am învățat atâta și dacă eram cu 10 metri mai în față nu mai apucam să dau licența…

   5
 9. Ionuț

  Mâine se împlinesc fix două săptămâni și trei zile de când îmi bat capul cu această problemă stresantă care mi-a dat niște insomnii epice de-a dreptul: ce formă au picăturile de ploaie? Am aflat răspunsul, mulțumesc, o să dorm ca un prunc la noapte. 😜😜😜
  Avem acasă patru umbrele, două de copii, cu spidermeni si fulgeri mcqueen și d-astea, și două de adulți, una cu flori și una cu pisici. Deci bănuiesc că este clar pentru toată lumea că eu nu umblu cu umbrelă. Oricum am sechele din copilărie și adolescență, când mă puneau să merg cu umbrelă și ba o uitam pe undeva, ba bătea vântul și o găseau toți dracii, ba o dată am rupt-o pe spatele unui cetățean care susținea echipa de fotbal greșită (eram mai mulți cetățeni susținători de echipe diferite acolo, și fiecare dădea cu ce avea la el, mai cu un lanț, mai cu o bucată de lemn, mai cu cataroaie, mai cu o umbrelă – asta ca să se înțeleagă contextul 😁). N-am mers niciodată cu umbrela pe ploaie fără să mă ud măcar pe o parte, indiferent dacă bătea sau nu vântul. Soția zice că am umerii lați din cauza polo-ului jucat în copilărie, d-aia umbrela nu ma acoperă cum trebuie, deci iată câte neajunsuri îți poate face sportul de performanță. Bine că m-am oprit la timp și m-am apucat de fumat, altfel te pomenești că mă și înălțam. Așa doar m-am lățit lucru care făcut inutilă utilizarea umbrelei.🤣🤣 De altfel, în București trotuarele sunt pline de mașini, astfel că doi oameni abia trec unul pe lângă altul, iar dacă mai au și umbrele, ori își scot ochii cu ele, ori le dau la o parte și tot se udă.

  6
  Reply
  1. Solandi

   Cu plăcere 😛 știam eu că sunteți mulți cei pe care vă chinuia întrebarea aia. 🤣

   Și eu care credeam că umbrela cu flori/petale e a ta 😋

   4
 10. BaGheRa

  Culoarea favorită a domnișoarei @Vrăji 🙋🏻‍♂️ maestra culorilor.
  https://samanthissima.ro

  @Habare, la articole mai vechi ale ei, am văzut numele tău 😁.
  PS. Voi reveni 😁

  2
  Reply
  1. Solandi

   Te așteptăm. Te-ai Întors din drum după umbrelă?

   P.S. Să facă bine să revină și @Habar. Să ne explice.

   4
  2. Paco

   Moamă…Doi pur sânge care au nechezat în preajma jăratecului…
   @BaGheRa , și tu erai prin zonă din câte am constatat.
   ( Am intrat doar să mă asigur că acolo totul e roz).

   6
   1
  3. BaGheRa

   @Solandi, mă așteptam la un comentariu de genul 😎

   2
  4. BaGheRa

   @Paco, mdea… dar nu, nu am nici o treabă cu @Vrăji… îmi place maxim cum scrie, o urmăresc și o apreciez de foarte mult timp. Are un talent de a pune cuvintele pe hârtie cum rar am văzut… Caută articole mai vechi și o să vezi că este super pe caterincă când vrea să fie! Uite acesta este unul dintre ele:

   https://samanthissima.ro/2017/08/vrajiscop-un-horoscop-mai-real.html

   1
  5. HM

   Recomand cu căldură să nu mai crezi tot ce vezi că altfel pățești ca mămăile alea ce au văzut scris puIa pe un gard și când au intrat era depozit de lemne 🤭🫢
   Dacă tot ai văzut, îmi arăți și mie un link către ceva concret?

   1
 11. Vera

  Aaaa, picaturile de ploaie nu-s in forma de lacrima? Chiar aveam dilema: de ce picaturile de ploaie sunt grase jos si ascutite sus si turturii sunt invers… In mintea mea sunt tot o forma de apa in cadere. Voi medita la aceste aspecte.
  (Da, astfel de ganduri am eu seara si d-aia nu mi-e frica de bau-bau).

  7
  Reply
  1. singlemom

   @vera,
   aoleu, nici nu ai idee ce ai atras acum :))))

   1
   3
  2. Solandi

   Pe Vera o iert, că o știu de mult. În plus, a zis că meditează singură. Deci nu are nevoie să o ajut eu cu informații. 😀

   3
   4
 12. singlemom

  umbrela ca umbrela, dar uite un lucru de care nu stiam ca am nevoie: stiinta din spatele formei picaturilor de ploaie:)))
  am o singura umbrela, adica cred ca o mai am, nu stiu pe unde e, ceea ce zice multe despre cat de des o folosesc. Mi s-a intamplat de cateva ori sa fac pe Mary Poppins drogata cand am fost surprinsa de furtuna si am sfarsit aruncata de ici colo in lupta cu umbrela intoarsa pe dos. Creatura diabolica, nu o mai folosesc.

  2
  3
  Reply
 13. Zoe

  @Paco,scuze pentru emoji😪, nu știu cum sa îl sterg/anulez. De fapt s-a vrut un 😂😂.

  2
  Reply
  1. Laura G.

   @Zoe,
   Pentru șters tre’ să faci cerere și copii după toate actele, puse într-un dosar cu șină care se depune zilnic la ghișeu, între orele 10.00 – 10.05 🙂

   7
  2. Paco

   Și termenul de răspuns la solicitare este de 28 de zile lucrătoare.
   Ori suntem bugetari veritabili, ori suntem capitaliști oneroși din Vestul Sălbatic.

   8
 14. HM

  Reparăm umbreleee, plianteee, automateeee, reparăm pă loc 🤪
  Unii dintre domniiile dumneavoastră sunteți grav afectați de apa … de ploaie 🤪

  6
  Reply
  1. Paco

   Dacă nu aveți la vânzare,, antibebi ,, și ,,baterii dă ceas ,, reparatul chiar și pă loc, e o gravă afectare de …timp. Apa trece, dar rămâne mintea rece. Înghețată de fapt, noroc că ploaia nu afectează grav depozitul. Nu de lemne, ăla de surcelele…

   2
 15. Zoe

  @LauraG, nu am dosar cu șină, doar biblioraft😪. Se pune? 😏
  Te rog sa fii mai precisa: 10 am sau 10 pm? 😜. La ce etaj se afla ghișeul? Sa nu îl încurc cu ghișeul unde se depune online🙄.

  5
  Reply
  1. Laura G.

   @Zoe,
   Cu regret, dar nu acceptăm biblioraft. Nu de alta, dar tot biroul are capacitatea a 3-4 bibliorafturi, nu-i loc. Și se află la un etaj superior, să fie clar.
   Cât despre oră, depinde de continent. AM în Europa și PM în America.

   4
 16. Cristina

  Relatia mea cu umbrelele : le uit pe unde ma duc sau mi le intoarce vantul si mi le face praf.
  Acum mi am cumparat una transparenta, destul de curbata, prin care pot sa vad si pot sa o tin astfel destul de jos ca sa nu mi o mai intoarca vantul. Sper.
  Merci pentru lectia de fizica, mi a placut deoarece m a facut sa ma gandesc la o chestie la care nu m am gandit niciodata : adevarata forma a picaturilor de ploaie si de ce sunt asa si nu altfel.

  5
  Reply
 17. Zoe

  @BaGheRa, și pana la urma ai ajuns în Veneția sau nu? Nu ne tine în suspans… 😜

  2
  Reply
  1. BaGheRa

   @Zoe, nu, dar aici este o mini replică a Veneției într-un mall. Așa că dacă nu voi ajunge cu adevărat la Veneția, pot spune că am văzut-o la mall 😁

   4
   1
 18. Zoe

  @Solandi mi-ar place și mie o umbrela fucsia😊. Dar ca obiect de decor, ca de folosit nu folosesc umbrelă când ploua. Bine, la noi ploua destul de rar, și atunci ori nu ies din asa, ori îmi iau geaca cu gluga, care este impermeabila. Și oricum pe jos mergem foarte puțin, mai mult cu mașina. Dar am in casa 2 umbrele, mari, pe post de… nu știu pe ce post… Dar când ne-am mutat le-am luat cu noi. Și mai sunt și negre😢.
  Eu sunt fericite cu gecile impermeabile și ghetele impermeabile, îmi fac viata mai usoara😏.

  3
  Reply
 19. Zoe

  @BaGheRa, și în Las Vegas este o copie după Veneția, plimbare cu gondola, piața San Marco, etc. Este un hotel The Venetian. Dar nu se compara cu Veneția😢. Te rog sa ma crezi😊!

  2
  Reply
 20. Zoe

  @Laura, am sa comand de pe Amazon un dosar cu șină, și apoi a prezint la ghiseu😜.

  2
  Reply
 21. Adrian Bolocan

  Le poți scoate la vânzare. 😀

  2
  2
  Reply
  1. Solandi

   Asta e cea mai bună idee pe care am primit-o. 😃 Nu zici rău.

   Sau organizez o lictație. Uite, @Zoe a pus ochii pe umbrela roz, de exemplu. De la căt să pornim? 😛

   4
 22. Zoe

  @Solandi, de la prețul de achizitie☺️. Și vedem unde se ajunge🙂.

  1
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.