Serialele recomandate azi au ca punct comun investigațiile. Da, știu, majoritatea filmelor polițiste și bună parte din cele de acțiune au ceva investigații, că asta e treaba lor, să caute și să găsească. Numai că filmele de azi sunt despre investigații făcute de non-polițiști, specialiști în alte profesii, foarte motivați în aflarea adevărului din spatele minciunilor. Și mi-au plăcut maxim! Fără împușcături, sirene ale poliției, uniforme. La baza rezolvării cazurilor au stat numai și numai puterea minții și măiestria gândirii de a elucida mistere.
🥇 – Lie to me
Știați că există o știință care studiază micro-mimica? Altfel spus, un specialist în micro-mimică poate discerne cu exactitate între adevăr și minciună, studiind expresiile faciale, vocile, pupilele ochilor și gesturile oamenilor pentru a spune dacă cineva este sincer sau minte. Unul dintre puținii specialiști în micro-mimică (dr. Paul Ekman) a fost consultantul acestui serial inspirat din cazuri reale, iar actorul principal care joacă rolul dr. Cal Lightman (Tim Roth) este absolut fabulos! Original și inedit, Lie to Me este un serial excelent care, din păcate, a durat doar trei ani, între 2009-2011, are 3 sezoane cu 48 de episoade și a fost tradus la noi cu titlul ”Psihologia minciunii”. Merită văzut, e unul din serialele mele favorite pe care l-aș putea revedea iar și iar.
🥇 – Chance
Chance este neuro-psiholog și talentul lui natural pentru psihanaliză îi permite să-i evalueze cu ușurință pe pacienții săi, dar asta nu înseamnă că îi poate și vindeca. Problema lui este că, pe măsură ce află lucruri dubioase, încearcă să le descâlcească investigând diverse situații, iar asta îi dă viața peste cap. Cum zicea @Ionuț undeva, cândva: ”Nu-mi plac psihologii. Aștia știu lucruri.” – la fel și Chance, știe lucruri care-i dau insomnii. În rolul lui Chance joacă preferatul meu, Hugh Laurie (House MD). Difuzat în perioada 2016-2017, în 2 sezoane cu 20 de episoade, serialul ăsta e o delectare.
🥇 – Goliath
Billy Mcbride este un avocat picat în dizgrație, iar acțiunea serialului demonstrează cum un grăunte de nisip poate provoca cutremure (metaforic vorbind). Billy se luptă cu ascunzișurile firmelor mastodont, reușind singur acolo unde au eșuat alții mult mai puternici și influenți. Difuzat între 2016-2021, cu 32 episoade în 4 sezoane, filmul îl are ca protagonist pe excelentul actor Billy Bob Thorton.
🥇 – Strike
Veteranul de război devenit detectiv particular Cormoran Strike rezolvă cazuri ciudate cu ajutorul partenerei sale de încredere, Robin Ellacott. Un serial englezesc excelent, cu suspans, surprize și emoții. Serialele englezești au reputația filmelor bine făcute. Am urmărit câteva, unele nu m-au impresionat, dar Strike merită văzut. A rulat între 2017-2020, are 5 sezoane scurte (fiecare sezon-un caz) cu 17 episoade în total.
🥇 – The capture
Serialul ăsta m-a bulversat. Efectiv, mi-a dărâmat credința în evidențe și m-a cam speriat. Are 2 sezoane a câte 6 episoade și fiecare sezon abordează câte un caz. Când vezi filmări CCTV în timp real, logic e să le crezi. The capture este despre dovezi video viciate, tot în timp real, și are un scenariu absolut terifiant. Urmăriți serialul ăsta și vedeți ce se poate face cu o tehnologie avansată. Rachel Carey (Holliday Grainger – aceeași actriță care joacă și în Strike) este recrutată pentru a investiga cele două cazuri și ea află rapid că adevărul poate fi uneori o chestiune de perspectivă.
Foto: GR Stocks
Cam un minut de conversație și în proporție de 90% știu ce îi poate pielea interlocutorului.
Mă încadrez la specialiști ?
@Paco,
Încă nu 🙂
Ok, știi că minte, dar mai trebuie să descoperi care e minciuna și de ce minte. Una dintre asistentele lui lucrase (cu multă competență) la vamă – citea de la distanță neconcordanțele. Vezi serialul, e super!
Am citit la un moment dat ( nu știu cum le găsesc, dramă e când nu le mai regăsesc ), un articol scris de Paul Ekman.
Exact despre micro-mimică.
Pe mine mă ajută enorm în muncă, aflu rapid dacă e dată de gard și cum putem drege busuiocul să fie bine ca să nu fie rău.
@Paco,
Păi e domeniul lui de competență în care, se pare, excelează. Și cred că e un domeniu extrem de interesant. Și deloc ușor de pătruns. Cred că are și pe youtube niște spiciuri 🙂
@Laura G, am avut o masă la restaurant, o pereche, oameni mai bine înfipți material, am dedus după vorbă și port.
Doamna ( nu a mea ), a comandat un antricot de vită.
Care s-a dovedit și slab calitativ ( avem doi furnizori ) și prost executat.
Am obiceiul ca după ce servesc farfuriile, să trec pe la mese și să întreb dacă e totul în regulă.
Doamna clientă a zis că da, e OK, doar că a mințit. A fost exact o chestie de micro-mimică.
,, Îl schimbăm și aduc altul ,,.
Am câștigat doi clienți, ceva ciubuc și o recenzie pozitivă la restaurant.
@Paco,
Super! Vreau și eu un atricot de vită la restaurantul tău. De n-o fi bine făcut, măcar mă bucur de Spania 🙂
Greu cu doamnele astea … nu le știi voia și nevoia 🤪 Azi e pe complexitate, am de investigat cum e cu mini micro mimi alea … Ordinul pe unitate a fost : la 13 să fie gata grătarul, și salata și și și … carne de specii diferite și sortimentație diferită, timpi diferiți, etc … Da’ ce o să îmi facă? Mă dă afară !? … sunt deja 🤪
Uneori, senor Paco, e fain să joci la amatori 🤭
@Paco,
De ce nu îl eliminați pe cel cu „slab calitativ”? Știu că decizia nu e la tine dar mă gândesc că ai auzit ceva discuții pe temă.
@HM, mai mult nu pot, decât la amatori. Jur că am incercat, dar nu îmi iasă.
M-am obișnuit cu statutul de hemoroid semi-inofensiv.
Sunt deranjant, dar nici nu provoc traume grave.
@Mona, nu prea pot să îl elimin.
Pentru că e măcelăria de aici din sat.( A fost vaca bătrână, am dezbătut deja subiectul ).
La prima vedere știu că pare simplu în domeniul ăsta, dar e mult mai complex decât pare.
Dacă îi dau eject, data viitoare de unde iau duminică dimineață oase pentru ciorbă ?😉
Pentru @ Laura G s-a strigat în bucătărie ( vine Doamna de la celălalt restaurant să vă deie dumicați, că să nu plecați nemâncați ). Cum doriți antricotul:
– poco hecho
– al punto
– bien hecho
( Suntem rupți în gură de cât am muncit zilele astea, dar facem o aroganță și o servim pe Doamna @ Laura G.
Câți sunteți?
(Antricot. Sau entrecot. Atricot nu mai am …😉)
@Paco,
Să-mi fie rușine că tocmai eu greșesc, mai ales că pot corecta (”din spate”).
Antricot. Mersi pentru strigătura aia la bucătărie, ești un gentleman 🙂
al punto – habar n-am ce înseamnă, am ales de la mijloc, ce-o fi o fi…
Nu am văzut niciunul din topul ăsta și lista mea de seriale care trebuie văzute crește ca Făt-Frumos. Mă apucă panica, jur.
Şi la mine la fel.
Dar măcar pe două din lista de azi le-am văzut: Lie to me şi The capture; mi-au plăcut.
Chance sună interesant. Dar să vedem când îi vine rândul. Lista mea e lungă, dar timpul şi cheful de văzut seriale sunt în scădere drastică.
Se cere reglată trebușoara asta (cum ar zice @Anduța) 🙂
Sunt seriale foarte bune, pe diverse genuri, la alegere. Puteți merge la sigur, nu cum fac eu acum, încerc diverse și le-arunc la coș de proaste ce-s.
@Laura, dint toata lista de astazi am vazut doar Goliath. Interesant serialul, mai ales primul sezon.
Am vazut vineri seara pe Netflix US – The Diplomat – un sezon, 10 espisoade. De mult nu am mai vazut un serial asa de bun!! In rolurile principale Kerry Russell si Rufus Sewell – a jucat in Frumoasa venetiana. Recomand!
Acum ne uitam la Rough Diamonds, serial belgian, despre evreii ultra ortodocsi, diamante si mafie, o combinatie interesanta. Tot pe Netflix US.
@Zoe,
Am auzit de The Diplomat recent, l-am pus pe listă. Că tot veni vorba de noutăți, chiar acum am început Rabbit Hole, cu Kiefer Sutherland. Și pare promițător (spionaj financiar).
https://www.imdb.com/title/tt5822112/
Da, da, bun de tot, The Diplomat!
@Zoe, ghici ce serial am programat să încep? :)))
@Laura sa stii ca merita The Diplomat, este amuzant, are intriga.
Btw, am terminat Borgen toate 4 sezoanele, multumesc de recomandare.
Pun pe lista Rabbit Hole.
Nu am văzut niciunul din serialele menționate. Mi-am notat Lie to me și Chance. ☺️ Nu am mai văzut un film de vreo două săptămâni, exceptându-le pe cele cu copiii. De Paști am zăcut că m-a prins o ploaie rece în oraș cu două zile înainte. De atunci tot iau siropuri de tuse, dar încă vorbesc de parcă aș fi văzut un urs. Mă bucur însă că nu au luat cei mici.
@Mona, Rough Diamonds? 😉
Strike e unul din favoritele mele. A aparut si sezonul 5 pe HBOMax. Am citit cele 4 volume aparute in limba romana. Se pare ca a aparut si volumul 5, in limba engleza deocamdata. Autoarea este J. K. Rowling ( cred ca Harry Potter suna cunoscut) dar le-a publicat sub pseudonimul Robert Galbraith.
https://en.wikipedia.org/wiki/Strike_(TV_series)
@Nicu,
Și mie mi-a plăcut mult Strike. Mersi pentru că ai pomenit de sez. 5. Înseamnă că IMDB nu e actualizat la serialul ăsta.
Diplomat e OK, greu de tradus, formulari specifice unui limbaj politico-diplomatic, de inteles sensurile ascunse printre randuri. Dar nu intra in categoria investigatii…
Strike, volumul 5 in limba romana…
https://www.elefant.ro/glasul-sangelui_37eaacb4-cca1-4aac-ad3c-4e153812b293#__sMTkzNzU