Trezitul cu noaptea-n cap


Autor: Laura G.

”Cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge” – zice un proverb menit să-ţi strice ziua.
Zău?! Iar dacă ăla de s-a sculat de dimineaţă mai bagă şi-n viteza a cincea, până la prânz e terminat. Abia se mai târâie de oboseală.
Din experienţa mea, pot spune că de fiecare dată când mă trezesc dimineaţa ajung fix până la serviciu, bosumflată. Niciodată mai departe de atât.

Un proverb care şi-a pierdut înţelesul într-o lume în care orice bancă, firmă, magazin sau cafenea se deschide cel devreme la ora 9. Nici prin casă nu poţi să dai cu aspiratorul, că-ţi sar vecinii din patul lor în capul tău – programul de zgomot e clar stabilit prin lege!
Te scoli cu noaptea-n cap ca să faci ce? Orice activitate poate fi făcută aproape oricând, pe parcursul zilei. La orice oră te-ai trezi. Cu două excepţii justificate: recoltarea sângelui şi munca în schimburi. Nu-i de înţeles nici începerea cursurilor şcolare de la ora 8. De ce atâta grabă?! Oricum ajung toţi la bacalaureat. Iar jumătate îl pică.

În România mai există o instituţie la care trebuie să te prezinţi cu noaptea-n cap, ba chiar în zilele de weekend. Biserica. Am aflat cu uimire (de fapt, informaţia asta m-a blocat!) că pentru “citirea” pomenilor, populaţia făcătoare de colivă se prezintă cu ea într-un coş special, pe la 5 dimineaţa. Ca să apuce loc. În picioare! Pe jos stau coşurile purtătoare de colaci, lumânări, pilafuri şi alte acareturi ce ţin de festinul celor de dincolo. Chiar dacă preotul vine la ora 8, lumea se îngrămădeşte trei ore în aşteptarea lui. Şi oricât de mare ar fi biserica, de îngrămădeală nu scapi. De ce? Degeaba! Că „aşa se face”! Nimeni nu are o explicaţie logică, dar la ce logică să te aştepţi când ai ochii lipiţi de somn şi gândul la acatiste? Ciudat este că bisericile sunt deschise tot restul zilei. Şi sunt goale.

Zicala ar avea un sens pentru lucrătorii agricoli. Să nu-i bată radiaţiile solare când lucrează parcela. Dar câţi lucrători agricoli mai sunt azi? Mai puţini decât bisericoşii.

Au existat vremuri (sumbre) când absolut toate activităţile lucrative începeau între 6.30 şi 7.30, cu trezirea poporului, de la sugar la pensionar, pe la inumana oră 5-6 dimineaţa. Cui a folosit? Că prea departe nu s-a ajuns…

Ar putea exista voci ale specialiştilor care să spună că intelectul nostru funcţionează mai bine dimineaţa decât în restul zilei. Şi totuşi, cunosc multe persoane care până la prânz abia-şi amintesc cum le cheamă. Iar la 2 noaptea scriu poezii sau dezleagă enigme.

Şi-apoi, cele mai plăcute activităţi se petrec seara spre noapte. Spectacole, filme, tv, concerte, întâlniri, petreceri – la care te poţi relaxa fără spaima că-ţi sună cocoşul la răsărit.
Şi toate reprezintă motive întemeiate să nu te trezească nimeni cu noaptea-n cap. Că tot acolo ajungi. Dacă ţii drumul drept…

Astea fiind spuse, sunteți matinali, diurni sau noctambuli?  🙂

Imagine: Solandi & Midjourney

44 Comments

  1. BaGheRa

    Când eram tânăr ficior, prin facultate mă trezeam pe la 11 ziua mai ales în week-end-uri. În rest la 8 eram gata de drum.
    De când am intrat în câmpul muncii la ora 6 sunt în picioare dacă apuc să dorm minim 4 5 ore pe noapte.
    PS. Nu beau cafe deloc.

    6
    2
    Reply
    1. Laura G.

      @BaGheRa,
      Ai grijă, că în ritmul ăsta, peste vreo 20 de ani o să dormi doar 2-3 ore din 24 🙂

      4
    2. Ionuț

      4 5 ore pe noapte e semn de bătrânețe. Nasol! 😁

      4
      1
    3. BaGheRa

      @all, M-am cam grăbit să scriu și nu a iesit ceea ce a trebuit. Am vrut să scriu chiar si dacă dorm 4 5 ore pe noapte tot la 6 mă trezesc. De obicei mă culc pe la 10, 10 jumate rar mă apucă 11 sau chiar 12 și la 6.30 sunt în picioare!
      Trebuie să fac și abdomene!

      2
      1
      3
    4. Laura G.

      @BaGheRa,
      Deci abdomene? Câte pătrățele ai? Întreb pentru un prieten 🙂

      1
      2
      4
    5. BaGheRa

      @Laura, momentan doar unul… dar lucrez intens cu burgeri si bere 😁

      5
    6. HM

      4-5 ore de somn sunt semn de bătrânețe? Ioi, io-s bătrân de tânăr și prost de mic😋

      1
  2. Ionuț

    Aveam 6 ani, abia ne mutasem în București, și părinții mei m-au înscris la grădinița Ministerului Apărării, care era mișto, dar era la dracu’-n praznic față de unde locuiam. Aveau câteva autobuze cu care adunau copiii din diverse zone ale Bucureștiului, dar, fiindcă noi eram destul de departe, eu eram printre primii copii care urca în autocar. La ora 6. Deci eram trezit zilnic la 5 jumate, mi se îndesa un biscuite în buzunar sau gură, și ieșeam la strada principală să aștept autobuzul. A urmat școala unde, în primii ani începeam orele la 7 jumate. Deci iar trezit cu noaptea în cap. Iarna, orele astea matinale erau vis pentru mine, nimic nu urăsc mai mult decât întunericul dimineața.
    Până în adolescență aveam reflexul format, cu atât mai mult cu cât liceul era la 5 stații de tramvai, facultatea în buricul târgului, departe, așa că mă trezeam cu noaptea în cap tot timpul.
    Primul job? Începeam la ora 7, era situat în partea opusă a Bucureștiului, la 5 jumate plecam de acasă. Am schimbat locația. Și mai departe. Plecam la 5 de acasă. Am schimbat locuința când m-am mutat împreună cu soția. Am schimbat și jobul. Începeam la 9, dar era tot așa în capătul opus al orașului, deci ma trezeam la 6. Am dormit în perioada aceea în mijloacele de transport în comun mai mult decât am dormit în pat acasă. 🙂 Dar am devenit matinal. Dacă trece ora 8 și nu m-am trezit, înseamnă ori că sunt bolnav, ori că petrecerea de noaptea trecută s-a prelungit până dimineață. Ani întregi mă trezeam în weekend pe la 7 jumate – 8 maxim, și, fiindcă soția și tot restul blocului dormeau, mă jucam pe PC sau citeam.
    Precizez că nu sunt genul care să se culce înainte de ora 12 – 1, deci cam am câțiva ani lipsă de somn la activ. 🙂
    Aș zice că sunt matinal, dar fiindcă nici noaptea nu dorm prea mult, nu știu sigur ce sunt exact. 🙂

    3
    3
    2
    1
    Reply
    1. Laura G.

      @Jhnny,
      Tu, pare-se, te-ai născut cu noaptea-n cap și nu dai semne să-ți revii 🙂

      2
      2
      2
    2. Ionuț

      M-am născut la 4 după-amiaza și am fost întotdeauna de o lene ieșită din comun, cum ar trebui să fie cineva născut la ora siestei.
      Dar se pare că universul a complotat întotdeauna împotriva mea. 😁😁

      2
      1
      4
    3. Laura G.

      @Ionuț,
      L-am întrebat acum pe Univers și a zis că peste vreo 10 ani o să poți dormi cât și când vrei tu 🙂

      4
  3. Jack

    Cred că persoanele matinale sunt alea care se trezesc dimineața de bună voie și cu zâmbetul pe buze. Nu e cazul meu.

    8
    3
    Reply
    1. Laura G.

      @Jack,
      Cunosc un tip (un amic) care, de când se știe el, la ora 4 dim. e treaz și-și bea cafeaua, nu conteaza job, anotimp sau zi a săptămânii.
      Ce-i drept, nu știu dacă are și zâmbet la ora aia.

      3
      1
  4. Marius M

    După vreo câțiva anișori in care m am trezit pe la 5 jumate că începeam la 7 , acum incep la 8 și mă trezesc la 5. Înainte suna alarma telefonului să mă trezească, acum când sună îs demult trezit. Bătrânețe, co..arne crete, probabil

    5
    1
    Reply
    1. Laura G.

      @Marius M,
      La tine-i de la vârstă, clar 🙂
      Să nu te muți cu job-ul la o firmă care începe la 9. Riști să te trezești la 4.30 dim.

      5
      1
    2. Marius M

      Dacă iese cum vreau eu, o sa mi fwt somnul cu totul:)))

      3
  5. Elena P

    Pana acum câțiva ani eram clar matinala. Îmi plăcea să mă scol dimineața și sa încep treaba. Acum, mai exact după pandemie, ceva s-a defectat în mine. Nu-mi mai place. Dimineata ma scol cu gura uscata, părul vâlvoi și cu chef de scandal. Mai nou am observat ca în autobuz nu mai dau locul la ăi bătrâni. Și mă întreb unde se duc asa cu graba cu cărucioarele alea de la Catena.
    La fel de acră ma scol și dacă ma ia somnul la prânz. Iar somnul ăla de noapte îl încep pe la 12-1 noaptea și ma trezesc pe la 13-14. A doua zi. Asta când sunt libera. Că dacă ma scol dimineața sa ma duc la munca, nu vrei sa ma vezi. Mai bine îți repari mașină de spălat, decât sa dai cu ochii de mine

    4
    5
    Reply
    1. Laura G.

      @Elena P.,
      Cum, măi, tu poți dormi 12 ore? Ca bebelușii, zi mersi.

      2
      1
    2. Elena P

      Merci!😜

      3
      2
  6. ametist

    Sunt absolut de acord cu începerea programului de la 9, chiar dacă asta înseamnă că se încheie la 17. Dar prin natura muncii așa ceva nu se poate, așa că defilez în drum spre spital cu voie bună și zâmbetul pe buze (not). Bine că măcar există cafeaua să mă dezmorțească 🙃 uneori am cabinet după amiază sau diverse cursuri/evenimente/articole de citit online și atunci simt nevoia de un timp doar pentru sufletul meu (de la ora 20-21 încolo), fie privit la un serial sau film, citit o carte interesantă.. și uite cum trece iar miezul nopții și o iau de la început 😁

    1
    1
    2
    Reply
    1. Laura G.

      @ametist,
      Da, sunt câteva excepții când activitatea trebuie să înceapă cât mai devreme. Pe domeniul tău, analizele. Dacă te programezi la analize pe la 12, practic n-ai voie să înghiți nimic toată dimineața.

      4
  7. Solandi

    Eu sunt un cameleon, mă adaptez uşor. Îmi ia puţin timp să intru într-un ritm şi ajung să mă trezesc fără ceas, indiferent cât de matinală ar fi ora sau cât de puțin aș fi dormit.
    Însă, atunci când nu am constrângeri, prefer să mă culc la 2 noaptea şi să mă trezesc la 9-10 dimineața. Şi ora 2 e preferată chiar și când trebuie să mă trezesc la 6. Atunci recuperez somnul în weekend.
    Deci nativ aş zice că sunt noctambulă.

    4
    1
    Reply
    1. Laura G.

      @Solandi,
      În sfârșit, o noctambulă!
      Ai putea gestiona un club de noapte, ți s-ar potrivi programul 🙂

      3
      3
  8. Paco

    Condiția eminamente fundamentală decisivă absolut de hotărâtoare și implacabilă ( nu știu ce am scris, dar sună așa, gen intelectual pasiv) este ora la care trebuie să înceapă activitatea la locul de muncă.
    Dacă îmi prezinți un orar din-ăla de gropar la spatiul cu crizanteme sau șofer pe microbuz interurban, ,, noi începem la ora șapte dimineața,, îți răspund că pentru mine banii nu sunt o problemă, eu muncesc să nu mă plictisesc. Deci vă pup și să aveți parte doar de lucruri minunate.
    La zece dimineața nu doar că mă trezesc bine dispus, ci chiar mă scol cu chef. De viață.
    Daaaar, pentru fiecare sfert de oră pierdut după miezul nopții, îmi apare un fir alb în barbă.
    Paco, martalog forjat și viitor pensionar pe caz de boala.

    5
    2
    Reply
    1. Laura G.

      @Paco,
      Îți dau o veste cam neplăcută: firele albe din barbă nu-s considerate boală. Încearcă altceva 🙂

      3
    2. Paco

      @Laura G, dacă îmi umplu un buzunar cu Nutella și când mă duc anul viitor cu dosarul de pensionare bag un deget în buzunar și le scriu la ăia pe un perete cu maro ,,vreau 1450 de euro pensie,, facem pariu că firele albe din barbă sunt boală gravă?

      5
    3. Laura G.

      @Paco,
      Dacă scrii și câteva măscări, poate-ți dau mai mult. Numa’ să scape de tine 🙂

      4
    4. HM

      Vreți loc la geam sau …

      3
    5. Laura G.

      @HM,
      Loc am, geam n-am.

      2
  9. Mona

    Io sunt matinală de matinală și funcționez la capacitate maximă numai cu cafea. Cum îmi dai să mănânc ceva, cum mă ia somnul. Tocmai d-aia, de pe la ora 16 așa mă ia cu foame. Acum depinde de câtă ciocolată am, că uneori dorm de-o tabletă întreagă!

    5
    Reply
    1. Laura G.

      @Mona,
      Deci pe la 16 te ia cu foame și dacă mănânci, pe la 16.30 te ia cu somn.
      Auzi? De câte ori pe zi mănânci?

      1
      4
    2. Mona

      A, pentru somnul de frumusețe, fac orice sacrificiu!

      4
  10. HM

    Ceasul dimineţii e aurul vieţii zice o vorbă din popor🤪
    Io-s insomniac de mic. Când voi muri sigur voi dormi. Până atunci … zâmbetele de dimineață nu se compară cu cele de seară 😁🤪 Îi dau doar jar, fum să iasă🫡haidaaa🫨

    6
    Reply
  11. Anduța

    În cea mai mare parte a timpului, adică în timpul săptămânii, mă culc pe la 23-24 și mă trezesc la 7.00. Cu ceas pus la 6.30 și după ce-i dau de 3 ori snooze, la 10 minute. Snooze-ul cela are un efect super revigorant. Cafeaua de dimineață e doar de fiță 😀
    Dar azi o să mă culc după 12 noaptea și mâine o să mă trezesc la 10.00. Cu ceas pus la 9.30. Și cu tot cu 3 snooze-uri. Nu știu, parcă nu mă pot încadra clar la matinală, diurnă sau noctambulă. Dar sigur sigur mă pot încadra la „snoozer”!

    5
    1
    Reply
    1. Laura G.

      @Anduța,
      Ai găsit rețeta revigorării. Dacă-i cu efect atât de bun, ai putea să pui snooze-ul ăla și ziua, așa, de 3 ori la 4-5 ore 🙂

      2
  12. Adrian Bolocan

    Eu sunt ăla care se trezește cu blesteme către alarmă și mai ales către ăla care a inventat trezitul de dimineață. Nu știu dacă va exista un moment în care să mă trezesc bucuros.

    2
    2
    1
    Reply
    1. Laura G.

      @Adrian,
      Când te vei pensiona 🙂

      1
    2. BaGheRa

      @Adriane, când vei fi pensionari și vei câștiga la loto!
      Bine ai venit!

      1
      1
    3. Adrian Bolocan

      Bun găsit. 😀 Dar nu se poate să câștig acu` la loto? Aș cheltui banii cu mai mult spor.

      3
      1
    4. Laura G.

      @Adrian,
      Se poate să câștigi, dar nu uita să joci 🙂

      1
      2
    5. Adrian Bolocan

      Chiar mâine mă duc.

      2
      2
    6. Mona

      @Adrian,
      La 6.30 trebuie să fii acolo, sunt șanse mai mari de câștig:)))

      4
      2
  13. Adrian Bolocan

    In cazul acesta mai degrabă nu mai dorm și mă culc după ce vin de la loto. Numai să nu mă trezesc devreme.

    4
    2
    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.