Top seriale #13


Autor: Laura G.

top seriale 1Pentru că tot e #13 (foarte potrivit pentru superstițioși), m-am gândit să vă recomand azi seriale cu/despre povești paranormale. Adică chestii dubioase, bucle temporale și situații neconforme cu ceea ce știm sau credem că este realitatea noastră. Și pentru că săptămânile trecute, Vera și Paco au pomenit despre unul marcant și de căpătâi în genul ăsta de film, încep cu el.

🥇Lost

Un serial remarcabil ca poveste, realizare, actori și… suspans! Supraviețuitorii zborului Oceanic 815 ajung pe o insulă misterioasă și încearcă pe toate căile să conviețuiască și, eventual, să revină în lumea civilizată. Viețile lor trecute, prezente și viitoare se împletesc în mod dramatic. Fiecare descoperire provoacă și mai multe secrete, pericole îi pândesc la tot pasul, dilema ce-i chinuie pe toți: vor reuși să plece vreodată de pe insulă sau acolo vor trăi tot restul vieții? Dacă mai există cineva care n-a văzut cele 121 de episoade din Lost, e cazul să-l atace – e un spectacol magnific! S-a difuzat între anii 2006-2010 și are 6 sezoane. Bonus: În capul listei, lângă Lost, sunt bune de văzut și clasicele X-files și Twin Peaks. Excelente, ambele.

🥇Evil

45 de episoade de paranormal în aces serial început în 2019 și încă nu s-a încheiat. Dincolo de poveștile ciudate, partea interesantă este că un psiholog clinician sceptic (și ateu) se alătură unui preot în curs de formare și unui specialist științific, într-o echipă menită să investigheze presupuse evenimente anormale, inclusiv posesia demonică și alte situații bizare, pentru a oferi o explicație științifică. Uneori știința e neputiincioasă în fața supranaturalului. Un serial interesant și chiar dacă are și un pic de fantastic în el, te ține lipit de ecran.

🥇Manifest

Ăstora tot de la un zbor cu avionul li se trage. O banală cursă comercială, aterizează cu bine depășind o zona de turbulență, după ce și-a zgâlțâit bine pasagerii. Numa’ că, ce să vezi? La aterizare, peste întreaga lume trecuseră 5 ani. Ani în care familiile i-a căutat, i-a așteptat, până i-a comemorat, considerându-i morți. Cred că-i cam straniu să lipsești de-acasă câteva ore și să te întorci după cinci ani de parcă ar fi ieri. Relațiile lor se resetează și curând ei descoperă că au o menire specială, un motiv anume pentru care s-a întâmplat totul. Captivant!

🥇Frequency

Frank Sullivan și fiica lui sunt detectivi de poliție. Doar că Frank a murit în 1996, iar după 20 de ani, fiica descoperă printre lucrurile tatălui un radioemițător pentru amatori. Jucându-se cu el, descoperă o frecvență prin care vorbește cu tatăl ei (el fiind tot în 1996, înainte de a muri, iar ea în 2006). Ciudat, palpitant și, mai ales, o bună ocazie pentru cei doi de a schimba cursul evenimentelor dezastruoase petrecute pe parcursul celor 20 de ani. Interesant!

🥇Life on mars

Recomandarea asta e un fel de bombonică de pe tort. Nu-i o capodoperă, dar e tare amuzant și bun de văzut pentru relaxare. Un polițist din New York-ul anului 2008 e bușit de-o mașină, își pierde cunoștința, își revine rapid, doar că se trezește în 1973 (anul nașterii lui). E tot polițist, tot în New York, doar că nimic din ce vede nu-i este familiar. Haios e de văzut cât de dezorientat e omul fără computere, fără mașini automate, fără telefoane mobile și fără legile dure ale prezentului său. Se trezește într-o junglă în care Poliția făcea legea (cu toate abuzurile de rigoare). Are 18 episoade apărute în anii 2008-2009. Relaxant!  P.S. Există și o variantă UK, realizată de BBC.

Foto: Solandi & DALL-E

12 Comments

 1. Solandi

  Mi-a plăcut Lost la vremea lui, dar nu i-am văzut ultimul sezon. Nu mai reţin de ce, cert e că habar nu am cum s-a încheiat, dacă s-a încheiat vreodată. Pentru că, atât ce s-a lungit şi s-a îmbârligat când încă mă uitam la el, încât pentru mine e devenit serialul fără un sfârşit explicativ, ci cu unul în coadă de peşte. Dacă chiar a existat o explicaţie mulţumitoare în ultimul sezon, să îmi spuneţi şi mie şi îl reiau (adică mă uit lau ultimul sezon).
  Pe Manifest l-am văzut la început cu interes, după – de plictiseală şi curiozitate -, să văd ce mai scornesc in el. Tocmai am terminat noul şi ultimul sezon al lui. A fost ok, mi-a plăcut cum au întors-o din condei, într-un fel mă aşteptam, ce alt final ar fi putut inventa? În est, m-a cam plictisit partea cu divinitatea şi misiunea lor divină de-a lungul tuturor episoadelor şi exagerările dramatice legate de asta. Dar, mă obişnuisem cu personajele aşa că am zis să îl termin totuşi, uneori mă irită să las un serial neterminat. Dar doar serialele la care m-am uitat cu oarecare interes la primul sezon şi păreau promiţătoare. Iar dacă după li se pierde calitatea, trag de ele şi de mine să le văd, dacă nu aberează grav şi devin insuportabile.

  Evil cred că am început, dar nu m-a atras, l-am abandonat.

  Frequency şi Life of mars par în schimb pe gustul meu. Le trec în listoi.

  Nu prea e genul meu de serial, mă refer la categoria de astăzi. Îmi plac mai mult cele ca Fringe sau Stranger Things. Deși, dintre cele enumerate mai sus, nu pot să spun că nu mi-a plăcut X-Files, numai că pe el eu îl Încadrez mai mult la SF decât la paranormal.
  11.22.63 iarăși mi-a plăcut, s-ar potrivi cred în categoria de azi.

  4
  Reply
  1. Laura G.

   @Solandi,
   Cam asta e partea bună (sau rea?) la seriale: te atașezi de personaje 🙂

   Cât despre 11.22.63, daaa! Super fain. Este ecranizare după un roman de vreo 8-900 pagini pe care l-am citit în 5 zile (și nopți), atât de mult m-a captivat. Când a aparut serialul, deja știam acțiunea, dar tot mi-a plăcut mult 🙂

   5
 2. BaGheRa

  Nu am văzut niciunul dintre cele enumerate mai sus. Abia am ajuns la sezonul 4 din Peaky Blinders.

  2
  Reply
  1. Laura G.

   @BaGheRa,
   Ai toată viața în față 🙂

   3
  2. Paco

   @BaGheRa, tu ești setat pe scoici roz și alte culori, dar nu ai văzut LOST ? Highlinder călător în timp sau ceva similar ?
   De numere la loto nu te întreb că nu sunt materialist…
   E urâți extratereștrii ?

   3
   2
  3. HM

   Doamne Paco 🤣🤣🤣 nimic nu știi!!! Extratereștrii iE grași, chei și știrbi 🤣
   @BaGheRa dacă nu trimiți pe adresa redacției poză tip selfie cu ziarul local în mână cu data la vedere io te fac de comando! Se acceptă și un tricou personalizat cu mesajul : aici erau pătrățele 😉
   Să știi că de nu faci cele cerute mai sus io trimit poze în numele tău cu fundal veri pery mery dic pic la tot Dubaiu’ 🤣🤣🤣
   Nu-s chiar așa terorist. Caută-mă să negociem 🤭

   2
  4. Laura G.

   @HM,
   În Dubai nu răspunde nimeni la ușă, încearcă în Qatar 😄

   3
  5. Paco

   @HM, poate mery very pery dicks picks.
   ( Lovește telefonul de ceva suprafață solidă gen chiuvetă, brânză telemea, benzina din rezervor sau direct în cot.
   Eu cred că ai defectă autocorecția pe telefon) .

   2
  6. HM

   😂 aia cu defectă e din alt serial deja, nu e din filmul ăsta. Life is a plajă / cătzea 🤭 Era dăcât o strategie de a excita cenzura lui Aksimet ăla 😉
   Mă duc să-mi verific cutia poștală de pe interneții ăștia virtuali plinj de zâne și feți … grași, chei și știrbi 🤪
   Ps. Am chiulit la ora de geografie și la aia de TIC, mă uitam la filme și citeam Orizonturi Roșii – se pune ?

  7. BaGheRa

   @Paco, nu am aflat de culorile asta extravagante pentru că aș fi interesat de modă exclusiv, pur și simplu acum ceva ani am auzit de la cineva că există o agenție care dă tonul în materie de culori. Mai interesant mi s-a părut faptul că agenția are numele Pantone care te duce către un cozonac, nicidecum la ceea ce face.
   Cât despre LOST, da nu am văzut niciunul dintre cele 121 de episoade. Nu este timpul trecut. Extratereștri am mai văzut, dar LOST nu am fost niciodată 🙈.

   2
  8. BaGheRa

   @Habare, fără să mă dau balenă în găleată, te anunț cu regret că pe aici nu am văzut nici o tonetă de ziare.
   PS. Dacă trimiți poze, te-aș ruga ca să ai grijă la cine trimiți, pentru că eu vreau să mă caute doar doamne. Dacă apar și domni în ecuație, țin să te anunț de pe acum că pe aceia să știi că îi trimit la tine. La fel voi face și cu anumite doamne, care nu se încadrează în anumite tipare.

   3
 3. Laura G.

  Recent am terminat noul serial românesc producție HBO, Spy/Master. Mi s-a părut bine făcut, bine jucat și redă foarte fidel atmosfera anilor 70-80 – este inspirat de fuga lui Pacepa. Mi-a placut.

  Acum văd Silo, bun și ăsta, e în derulare.

  3
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.