Testul vieții?


Autor: Ionuț

testul viețiiÎntr-o noapte, din lipsă de somn, butonând aiurea telecomanda tv-ului, am dat peste filmul El Test  pe HBO (și pe HBOmax, evident). Nu aduc în discuție calitatea filmului, nici jocul actorilor, e producție spaniolă, în stilul acela ușor zăpăcit și distractiv, nu-l consider a fi vreo capodoperă deosebită, dar îl recomand pentru o seară în care sunteți în pană de idei.

Nu aș fi scris despre el dacă nu m-ar fi obsedat o întrebare pe care o aduce în discuție la un moment dat (spoiler alert): ai alege 100.000 de euro azi sau ai aștepta 10 ani pentru 1 milion de euro?

Filme care să pună personajele în fața unor decizii de tot felul au tot fost de-a lungul vremii, de la celebrul „Indecent proposal”  până la obscurul „The Box”, dar, în majoritatea (cel puțin în acelea pe care le-am văzut eu) personajele erau puse în fața unui alt tip de alegere: primeau ceva în schimbul a altceva, sau, dacă primeau ceva, se întâmpla ceva etc.

În cazul filmului El Test este vorba despre o altfel de alegere, care pe mine m-a băgat in ceață mai mult decât în celelalte cazuri, tocmai fiindcă este introdus elementul timp în ecuație. Personajele vor primi o sumă de bani, no matter what, deci pleașca există și e a lor, dar cât de mare va fi aceasta depinde de răbdarea/auto controlul/calculele lor.

Și m-am apucat să mă gândesc cam ce aș face eu în caz că aș fi pus să fac această alegere. Punând pe o foaie (imaginară) motivele pentru care aș lua suta acum sau milionul peste 10 ani, n-am ajuns la nici o concluzie mulțumitoare. Înainte de a vă întreba ce ați face voi în acest caz ipotetic, vă zic cam cum am gândit-o eu și de ce mi-a dat cu virgulă.

Dacă e să-mi analizez deciziile luate de-a lungul timpului, aș zice că sunt genul care înșfacă suta de mii acum, fiindcă sunt impulsiv, de moment, si nu prea plănuiesc sau gândesc lucrurile înainte de a le face. Noroc că soția e cerebrală si organizată, altfel ar întinde câinii de mine prin șanțuri. Cu suta aia de mii am lichida niște chestii și ne-ar ajunge și să ne mutăm în altă țară, lucru pe care vrem să-l facem de ceva vreme. Zece ani e timp lung, infarctul recent îmi sugerează că atingerea lor e cam problematică pentru mine, așa că de ce să nu profit acum?

Pe de altă parte însă, planurile noastre merg înainte și fără suta de mii, merg mai încet, dar merg, iar în 10 ani copiii ar fi ușor trecuți de vârsta majoratului. Cu sau fără mine în peisaj, cum ar fi dacă și-ar începe viața de adulți cu câteva sute de mii de euro în cont, pentru o mică afacere, pentru o școală mai de fițe pe afară, pentru un apartament și o mașină care să-i scape de niște griji ulterioare? Dar oare nu le dăunează para mălăiață picată așa aiurea? Sunt băieți inteligenți, muncitori, am convingerea fermă că vor realiza multe în viață, așa că nu mai bine rezolv problemele acum și le asigur viitorul altfel, nu doar prin niște bani într-un cont? Și dacă în 10 ani milionul ala va fi o frecție, cu toate pandemiile, războaiele și calamitățile prezente și viitoare?

Și, de parcă dilema asta nu era de ajuns pentru ca multiplele mele personalități să se ia la palme, am mai creat eu niște dileme: dacă aș fi fost pus în fața acestui tip de alegere în urmă cu 10 ani, ce aș fi ales? Sau în urmă cu 20? Aia cu 20 e și mai tricky, fiindcă, pe lângă faptul că eram mai idiot și aveam alte priorități și preocupări pe atunci, și valoarea unei sute de mii de euro era alta decât acum (să recunoaștem că nu mai suntem deloc o țară ieftină și 100.000 euro este și nu prea mai este o sumă chiar atât de uriașă).

Decizii, decizii…. Pare mult mai simplu ce i-a propus indecent nea Robert Redford lu’ Demi Moore, nu? :))

Voi ce ați alege? Suta de mii de euro acum sau milionul peste 10 ani? Ce v-ar ajuta în a lua această decizie? Planurile de viitor, viitorul familiei, zicala cu vrabia din mână versus cioara de pe gard, datul cu banul, vreo nevoie de bani, vreo grijă urgentă sau, dimpotrivă, lipsa lor?

Foto: Pexels

50 Comments

 1. VictorR

  Suta de mii. Pentru că:
  1. Am ceva idei despre cum sa ii pun la muncă și cam cât voi pierde ( nu cred în sistemele perfecte: adiabaticul e noțiune în TEORIA fizicii sau chimiei).
  2. Mă consider pe jumătate român (bunicul din partea tatei era din Polonia dar cel din partea mamei din Poiana Sibiului) adică pui de latin. Care latini, acum 2000 de ani, spuneau „Carpe diem”. Trăiește ziua de azi.
  Cam asta ar fi cu mine. Sănătate tuturor!

  5
  Reply
  1. Ionuț

   Adevărul e că, dacă nici latinii n-au trăit clipa în toată istoria asta a lumii, nu știu cine a făcut-o. 😁
   Despre ideile alea…. Te gândești să cumperi niște acțiuni, nu? 🤣🤣🤣

   5
 2. Muppet

  Milionul peste 10 ani. Sunt sanse mai mari ca sa fac suta aia de mii in urmatorii 10 ani, mai ales ca planul pe termen scurt spre mediu e sa plec din tara, insa 1 milion in 10 ani e imposibil.

  3
  Reply
  1. Ionuț

   Și dacă milionul ăla valorează peste 10 ani mai puțin decât suta de acum?

   3
 3. Laura G.

  Suta de mii acum. Nu de alta, dar nu-mi garantează nimeni că peste 10 ani mai exist. Iar în 10 ani se pot întâmpla multe care să te împiedice să valorifici acei 1 milion de euro sau să te bucuri de ei.

  4
  Reply
 4. Nicole

  Cred ca as alege suta aia de mii si as rezolva necesarul si suficientul de nevoi. Peste 10 ani milionul s-ar putea devaloriza in asemenea hal incat sa nu mai valoreze nici cat suta aia de mii. Si ce e prea mult, e prea mult 🙂

  Discutia asta mi-a amintit de paradoxul alegerii 🙂
  https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_the_paradox_of_choice?language=ro – „Psihologul Barry Schwartz are în vizor principiul de bază al societăților occidentale: libertatea de a alege. După părerea lui Schwartz, posibilitatea de a alege nu ne-a făcut mai liberi, ci mai încremeniți de spaimă, nu mai fericiți, ci mai nesatisfăcuți.”
  https://destepti.ro/paradoxul-alegerii-mai-multe-posibilitati-mai-putina-fericire/

  2
  4
  Reply
  1. Ionuț

   Interesantă treaba cu paradoxul alegerilor. Mă bucur că se precizează acolo „societăți occidentale” fiindcă ce se zice prin link-urile acelea nu prea cred că e universal valabil. Cred că mai degrabă se prezintă niște excepții, marea majoritate a oamenilor trăind în niște societăți unde însăși libertatea de a alege aduce satisfacție și fericire. 😉

   3
 5. Jack

  Aș alege suta de mii acum. Nu știu ce va fi peste 10 ani.

  4
  Reply
  1. Ionuț

   Credeam că eu sunt pesimist cronic. 🤣

   2
   3
 6. Vera

  Suta acum!
  E imperios necesar să mă mut de la mama pentru sănătatea mea mentală. În 10 ani voi fi caz pierdut, la cât sunt de tracasată aici.

  Acum 10 ani alegeam milionul, eram încă măritată, credeam în stabilitate și în team-work pentru familie.

  5
  2
  Reply
  1. Ionuț

   @Vera, zici că nu vrei să te sacrifici ca să aibă fetele peste 10 ani zestre bogată? Îți dai seama, fiecare cu vreo 4 – 5 sute de mii de euro în cont, și tu la o casă de oameni trilulilu d-aia fițoasă ca-n filme, undeva într-un sătuc liniștit din Alpi, fără stres, fără griji… 😁

   3
  2. Vera

   @Ionuț să-mi bag pl dacă nu toată viața mea de adult a fost un etern sacrificiu. 😂 Am zis că primesc suta acum, merci, merci frumos!

   6
   1
 7. Solandi

  Se ia în calcul şi posibilitatea decesului în 10 ani? Adică se va da urmaşilor? Că dacă nu… clar suta de mii acum.

  După părerea mea, milionul poate fi o opţiune bună pentru oameni tineri cu copii mici. Pentru ceilalţi, prima alegere ar fi suta de mii. Există unele acţiuni care depind de bani şi care dacă nu sunt făcute la timpul potrivit, trenul ăla a plecat şi dus a fost. Poţi avea după aceea toţi banii din lume, că tot degeaba.

  4
  Reply
  1. Ionuț

   @Solandi, nu țin minte exact dacă în film se amintește și de posibilitatea decesului. Dar, pentru frumusețea fazei, eu am luat asta în considerare. Adică, da, ipoteticul milion poate fi primit și post-mortem și să rămână urmașilor. Altfel, clar, nici eu n-aș avea dileme d-astea și aș lua suta urgent.

   3
  2. Laura G.

   @Solandi,
   După părerea mea, milionul poate fi o opţiune bună pentru oameni tineri cu copii mici.

   În urmă cu 20 de ani aveam mai puțini bani decât am acum, iar nevoile mele și ale familiei erau mult mai mari… Ce bine e (ar fi) să ai bani atunci când țipă nevoile! 🙂

   2
  3. Solandi

   Ideea în acel caz era să le asiguri copiilor, când devin adolescenţi, un start mai uşor cu acel milion de euro. Facultate afară de exemplu şi ceva bani pt a începe afară o nouă viaţă, cu un efort minim. Doar în ideea asta poate fi o alegere dificilă pentru cei cu copii mici şi care au acum ce le trebuie, adică se descurcă bine în prezent dpdv financiar. De aceea am și scris ,,ar putea fi’ o dilemă pentru unii.

   4
  4. Solandi

   Cât despre nevoile care ţipă, depinde cât ţipă şi pentru ce ar fi bine să fie mai mulţi bani. În final, te-ai descurcat şi fără banii ăştia ipotetici, din întrebarea lui Ionuţ, nu? ( n-avea el somn şi a dat peste o belea mai mare şi ne-a pasat-o şi nouă în zi de luni: o dilemă amăgitoare, o situaţie pe care ne-am dori-o, dar care nu va avea loc ).
   Cei 10 ani ar fi trecut când ar fi împlinit copilul tău 18 ani să zicem și ai fi primit atunci milionul de euro. Care situație ți se pare mai bună, privind acum înapoi? Și când oare nevoia de bani a fost mai importantă, raportat la ceea ce ai fi făcut cu ei?

   3
  5. Ionuț

   @Solandi, „….o situație pe care ne-am dori-o, dar care nu va avea loc…” Dar și dacă se întâmplă? Dacă vine vreo moștenire ceva, condiționată de altceva? Vreun strămoș bogat și nebun, vreun filantrop care face experimente psihologice…. Nu ar fi bine să te găsească cu temele făcute? Să vină să creadă că te-a pus în încurcătură și tu să-i răspunzi suveran „Bosulică, e fumată treaba, m-am gândit la asta acu’ mult timp, ne-a băgat unul de pe un blog în ședință pe tema asta. Iată, fix asta decid!” Eh, cum ar fi să nu-ți mai bați capul atunci fiindcă ți l-ai bătut acum? 🤣

   2
   4
  6. Solandi

   Bine, te caut când s-o întâmpla, să-ţi mulţumesc pentru ocazia dată azi, de a-mi face temele. Stai pe-aproape. 🤣
   Eventual să te anunț că îţi fac cinste peste 10 ani, când vine milionul. 😀

   2
   6
 8. catalin fdd

  Prioritatea mea sunt copiii, le-ar prinde mai bine 1 milion peste 10 ani decat o suta de mii acum. PLus ca sa vezi ce calatoresc eu la pensie de banii aia… Prin toate spitalele!

  8
  1
  Reply
  1. Ionuț

   Acu’, ce să zic, și cu spitalele alea….. Una e să te tratezi la Viena în rezervă privată, cu somon fume la prânz, tv cu pay per view și asistentă (sexy) personală, alta să ajungi la Municipal în rezervă de 5, fără hârtie igienică la baie. 🤣🤣

   4
 9. Paco

  Am vrut să dau un răspuns la caterincă, dar m-am răzgândit.
  Dacă rămâne urmașilor în caz de deces, aleg milionul peste zece ani fără ezitare. Devalorizări, deprecieri sunt amănunte.
  Pentru ce am realizat în viața asta am făcut-o pe spatele meu. Nu am primit nici un capăt de ață, deși se putea.
  În loc de mândria aia neaoșă, strămoșească ( este pla) ,, tot am făcut singur,, cum numai noi ca popor o purtăm în aortă, eu am ajuns un distrus psihic și fizic, care de-abia mai trag de mine.
  Cum ar pica acum să aflu că am moștenit un milion de euro ?
  Și mă pun in pielea celor care primesc pleașca .

  2
  2
  Reply
  1. Ionuț

   @Paco, sincer, și eu cam tot spre milion m-aș duce. Că-l folosesc și eu, că rămâne urmașilor, parcă mai multe ar rezolva milionul decât suta.

   2
 10. Blanche

  Aș alege fără ezitare suta de mii azi. Mai avem 20 de ani de credit din 25 pentru apartament. Plus că am mai făcut un împrumut pentru mașină (acum două luni, e la mâna a doua, în sfârșit nu mai schimbăm n trenuri și autobuze când mergem undeva in vacanță, ne ajută și cu drumurile pe care le avem de făcut pentru tata). Aș achita creditele, aș face câte o baie la țară (și la socri în sat și în colțul meu de rai de pe pământ, Priboiu) ca să stau fără grija băilor la copaie. Aș călători împreună cu familia mai mult, nu numai 5 zile la mare și 2 la munte pe an.
  Momentan sunt cu ștrumfii la țară pentru că s-au copt cireșele (am atâta verde în curte încât mi s-a estompat jumătate din stresul acumulat în ultimele luni). Și pentru că soțul meu zugrăvește dormitorul în care s-a făcut igrasie peste iarnă (a schimbat acum termopanele cu tripan, el se ocupă de tencuit, pus gresie pe pervaz, râcâit pereți, dat cu tinci, lavabil… Tot. Pentru că nu avem bani să plătim un meșter. S-a descurcat admirabil cu sufrageria vara trecută, după ce s-a uitat la tutoriale pe net. 😁

  4
  2
  Reply
  1. Laura G.

   @Blanche,
   Și tu crezi că pentru toate cheltuielile enumerate aici ți-ar ajunge 100.000 euro?! Dacă da, atunci ești optimista anului 🙂

  2. Blanche

   Sigur că mi-ar ajunge. Apartamentul a costat 25000 de euro. În momentul ăsta rata e 1000 de lei din care doar 250 de lei se duc la credit 😔, restul dobânzi. Mașina a costat 3000 de euro. Dar nu reușeam niciodată să îi strângem. Însă circulam cu taxi/Bolt la locul de terapie al băiatului, la spital cu tata… Iar o baie cred că nu ne-ar duce mai mult de 10000 de euro. A făcut vără-miu recent. Deci ne-ar rămâne și de o vacanță la fini în Valencia. 😁 Că ne tot invită de vreo doi ani.

   3
   2
  3. HM

   Scoate-l pe soț la muncă pă internațional și rezolvi multe 🫢🤭

   1
   2
  4. Blanche

   @HM, fața încruntată nu e de la mine. Dar exclus să plece bărbată-miu la muncă în afară. Poate cu noi de gât. Sunt foarte atașați copiii de el, de-abia rezistă acum la țară fără să îl vadă. Și oricum, a mai venit în vizită. 🙂

   1
 11. Ionuț

  @Blanche, și peste 10 ani să vină ștrumfii și să zică: „Te-ai calicit la o mașină sehaș, la o baie într-o dărăpanătură de sat și un amărât de dormitor, când, dacă mai așteptai 10 ani, ne mutam toți pe Coasta de Azur!” 🤣🤣🤣🤣🤣

  5
  Reply
  1. Blanche

   Posibil să zică și așa! 😅 Deocamdată amândoi iubesc mașina sehaș, avem preferințele lor muzicale pe un cd și îi dăm drumul de câte ori mergem la țară. Fericirea e în lucrurile mici.😁
   Și cine zice că trebuie să le spun copiilor? Rămâne secret între mine și soț. (Acum două săptămâni era să ajung din nou la spitalul de nebuni și nu cred că mai ieșeam după 4 zile ca data trecută după a doua naștere. Nimeni nu îți garantează ziua de mâine. Că vei mai fi aici sau că vei mai fi întreg la minte și la corp).

   3
   3
 12. BaGheRa

  Eu aș alege… hmm, cam grele variantele dar cu siguranță aș alege 100k acum, pentru că idei de afaceri am, ca să ajung la milionul acela în mai puțin de 10 ani. Uneori ai nevoie doar de un trigger!

  4
  4
  Reply
 13. HM

  Aleg meleonu’ și îl dau la lăutari să îmi cânte aia cu … cum vin așa se duc, se duc 🤣

  2
  Reply
  1. HM

   Am uitat să o scriu pe aia cu mult ai, mult cheltui. Puțin ai, puțin cheltui.
   Ce faci cu 100k ? Acoperi câteva nevoi de bază gen mașina, baia sau mai știu eu ce excursii. Pornești vreo afacere sortită eșecului pentru că nu ai experiența necesară. Animat de principiul „Riști ca să câștigi” nu faci calculele reale și necesare.
   Ce faci peste 10 ani cu 1 milion? Păi vă zic eu că tot nevoi de bază acoperi în cazul fericit în care nu îi spargi aiurea. Toate astea dacă nu reușești în 10 ani să te cultivi, să progresezi, să te educi.
   Ipotetica întrebare cu ce faci cu o sumă mare de bani am tot auzit-o în diferite momente și circumstanțe de-a lungul vieții. N-am auzit pe nimeni din păcate zicând că ar vrea să se educe în vreun domeniu sau în vreun fel anume. Pe la vreo 20 și ceva de ani am realizat că nu contează ce bani ai, ci contează ce faci cu ei. Asta e deja pentru mine la stadiu de lemă!
   Io-s mai de la țară și îmi place așa cum sunt.
   Pentru sfaturi și dezbateri „finan’ce-are” daț laic,șer & subscraib la Ionuț ca să mai ridice mingi la fileu🤪 … chiar și cu nick-ul lui de zeu 🤭

   3
 14. singlemom

  acuma sunt vie, peste 10 nu stiu ce o mai fi. Deci suta acum, ca daca mi-o mai fi ramas un dram de creier neprajit poate fac din ei ceva sa ramana si la fata. Nu milionul, dar cat sa-i dea un avant pe mai departe. Deci unde-s, ca trec sa-i iau?! :))

  5
  2
  Reply
  1. HM

   Taci și sapă! 🤭🤣

   4
 15. Vera

  Ioaneee, ce s-aude cu suta mea, mă nene?!! Aidi repejor, adă ieoroii la fete!

  2
  Reply
  1. Ionuț

   @Vera, nu auzi ce zice @HM p-aci că banii n-aduc fericirea? Nu mai dau nimic. Data viitoare mă uit la un film d-ăla unde toți sunt amărâți și stresați și au dileme gen „ce mai mâncăm diseară?” și „când, paștele mamii lor, dau ăia drumu’ la apă caldă”. N-avem noi față de moguli cu sute de mii de ieoroi. 🤣🤣

   2
   1
   3
 16. Zoe

  Clar aleg 1 milion peste 10 ani😊!
  Dacă rămânem aici după ce ne pensionam, este bine sa îl avem în cont. Daca ne hotărâm sa venim în Europa, cu 1 milion în cont o sa fim boieri😜.

  1
  Reply
 17. Mona

  Pentru mine răspunsul este simplu, aleg suta acum. Nu văd ok să trăiesc așteptând un viitor proiectat, nici pentru mine, nici pentru copii. În mod inconștient, așteptarea asta va roade prezentul în care trăiești, mi se pare imposibil, supraomenesc să ai atât autocontrol încât să nu te gândești la milionul ăla zilnic. Practic îți furi 10 ani de trăiri și le înlocuiești cu o lungă și goală așteptare. Mersi, dar nu.

  3
  1
  Reply
  1. Blanche

   @Mona, de o mie de ori da! 🤗

   1
 18. Anduța

  Adică să primesc pleașcă niște bani nemunciți? Nici acum, nici peste 10 ani!:-P

  2
  Reply
  1. Ionuț

   Oh, frate!!

   4
  2. Laura G.

   @Anduța,
   Bani nemunciți nu înseamnă bani primiți ilegal.
   Și cu o moștenire ce faci? 🙂

   2
  3. Mona

   @Laura G.,
   O dai de pomană! Păi cum altfel? Dar peste 10 ani :)))

   2
 19. Mona

  Ce făcurăți, fraților? V-au intrat ȘI vouă banii pe articole și ați plecat în vacanță? Păi dacă nu mai muncește nimeni, unde ajungem? 😁

  3
  Reply
  1. Zoe

   @Mona, asta este problema?? Gasim noi diverse subiecte de dezbatere/discutat:))).
   De exemplu @Ionut, poate continua cu sfaturile financiare, @Baghera ne prezinta o recenzie a ceea ce se mai poarta anul acesta in materie de moda/culorile anului, etc. Astempam pe @Paco cu ceva sfaturi culinare:)), @HM …cu ce vrea el, si ne descurcam noi!:)))

   2
  2. Mona

   Dacă mâncăm ce ne recomandă @Paco, suntem faliți!

   2
 20. Zoe

  @Mona,hai ca nu este chiar asa😂! Sa vedem întâi meniul și apoi discutam!!

  2
  Reply
  1. HM

   Facem chetă … măcar de un desert 😉

   1
 21. Zoe

  @HM, corect! Eu pun$10.💵💵😉

  2
  2
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.