Țara cu un singur gras, de Adelin Petrișor


tara cu un singur grasȚara cu un singur gras este imaginea jurnalistică a celui mai închis sistem din zilele noastre. După ce am citit Drumul către libertate (și m-a marcat teribil), am rămas cumva cu gândurile fixate pe Coreea de Nord și ororile petrecute acolo acum, în timp ce noi ne enervăm că stăm prea mult în trafic, la semafor… Suspectând-o un pic de subiectivitate pe Yeonmi Park, aveam nevoie și de o altă opinie, mai obiectivă. Ei bine, Park n-a exagerat niciun strop!

Adelin Petrișor – un apreciat jurnalis al zonelor critice (război, terorism, crize politice și sociale) îndrăznește să spere că va putea ajunge în Coreea de Nord – o țară ca un lagăr. Demersurile lui incep prin 2007 și se finalizează cu succes abia în 2012 – după o sumedenie de cereri, mesaje, telefoane și vizite la ambasada nord-coreeană. Aventura acestor încercări o povestește Adelin cu mult umor și ironie. Poate că nici în 2012 n-ar fi primit viza mult-visată, dacă în acel an nu s-ar fi aniversat 100 de ani de la nașterea minunatului Kim Ir Sen – tătucul number one al coșmarului nord-coreean.

Cu această ocazie și pentru că 100, au fost acceptați/invitați 100 jurnaliși străini, ca să vadă și să scrie despre măreția Coreei de Nord. Străini în această țară?! Așa ceva rar se poate vedea și lor, strănilor, le este rezervat un ”pachet” special menit să ascundă ororile existente acolo. Avin special, autocare speciale, hotel dedicat lor – cu un regim închis, evadarea fiind improbabilă și riscantă. Fără telefoane mobile, fără internet, fără libertate de mișcare, fără permisiunea de a înregistra/filma/fotografia, fără presă și cablu tv, fără multe, fără tot. Și, mai ales, cu însoțitor securist la fiecare mișcare făcută. Practic, condiții și atmosferă comparabile cu ale oricărei închisori.

Tot ce vede și înregistrează (pe ascuns) Adelin Petrișor este terifiant. Tot ce povestește este real și oribil. Diferența față de povestea scrisă de Yeonmi Park fiind faptul că primul a trăit acolo o săptămână în condiții privilegiate, iar a doua a trăit în acest infern toată viața (până la evadare). Cu toată strădania autorităților coreene de a afișa părțile frumoase ale țării, jurnalistul nostru n-a reușit să găsească nici măcar un singur aspect pozitiv în incursiunea sa.

Țara cu un singur gras e scrisă clar, concis, detașat și cu umor. O lectură plăcută și interesantă care dezvăluie mai mult decât o face reportajul lui Adelin Petrișor. Se citește cu plăcere și interes, provocând uimire și compasiune pentru acest popor terminat psihic, emoțional și fizic.

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online. Acum are un discount de 20%, iar la comenzi de peste 30 de lei, livrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.