Drumul către libertate, de Yeonmi Park


drumul catre libertateDrumul către libertate Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord este o carte terifiantă. Îmi plac romanele thriller, horror și sunt obișnuită cu grozăviile de tot felul, așa încât greu mă las impresionată de acțiuni negative (mă refer la cărți). Dar acest roman întrece orice ficțiune, orice poveste de groază. Și românii au trăit sub o dictatură totalitară ce încă-și mai lasă amprenta într-o societate incomplet vindecată. Dar ce povestește Yeonmi Park în Drumul către libertate întrece orice coșmar. Iar povestea ei este proaspătă, trăită în acești ani. Prospețimea evenimentelor povestite în carte aduce un plus de tensiune. Citind, nu-ți vine să crezi că mai e posibilă o astfel de viață, o astfel de societate, în secolul XXI.

Yeonmi Park s-a născut în 1993 într-o familie normală, frumoasă, cu părinți care s-au iubit, s-au respectat și și-au iubit cele două fete – Yeonmi și sora ei cu doi ani mai mare, Eunmi. Numai că viața lor era marcată zi de zi de privațiuni greu de imaginat într-o lume liberă. Iar ca familia Park trăiau (și trăiesc) încă 25 de milioane de nord-coreeni.

În lumea liberă, copiii visează la ce vor să se facă atunci când vor fi mari și cum își pot folosi talentele. Când aveam 4-5 ani, singurul lucru pe care doream să-l fac ca adult era să cumpăr câtă pâine voiam și s-o mănânc pe toată. Când îți este mereu foame, nu te gândești decât la mâncare.

Viața nord-coreenilor este cumplit de chinuită în absolut toate domeniile și aspectele – iar când spun ”absolut” nu-i deloc o figura de stil sau o exagerare. Fiecare secundă, zi, noapte, an – un șir de zbateri și lipsuri. Și sunt atât de îndoctrinați și izolați de restul lumii, încât (aproape) toți sunt convinși că așa e normal și așa se trăiește peste tot.  Yeonmi recunoaște că, dacă nu i-ar fi fost atăt de foame și dacă tatăl ei n-ar fi fost arestat, nu s-ar fi gandit niciodata să fugă din țară. În 2006, disperată de atâtea lipsuri, împreună cu mama ei, trece granița în China. În condiții înfiorătoare, cu riscuri uriașe și umilințe insuportabile. Umilințe ce au continuat pe toata perioada cât a stat în China cu spreanța că va ajunge în Coreea de Sud. Singurul lucru bun întâmplat în China: s-a spălat și a scăpat de păduchi. Pentru că în Coreea de Nord toată lumea avea paduchi și nu aveai cum să scapi de ei.”

În China și-a pototlit foamea cât de cât, în schimb și-a mutilat adolescența trăind niște aventuri despre care mulți ani va avea oroare să-și amintească și cu atât mai puțin să le povestească. Tot aici află câte ceva despre religie: ”Mie ideea de religie îmi era cu totul srăină. În Coreea de Nord nu îi veneram decât pe dictatorii Kim și credeam în juche, doctrina naționalistă a autodeterminării inventată de Kim Ir Sen. Practica oricărei alte religii este interzisă și poate să te coste viața.”

În 2009, când teroarea a devenit de nesuportat, Yeonmi a reușit să treacă granița în Coreea de Sud. În sfârșit, a ajuns în lumea liberă, numai că lumea liberă se dovedește a fi pentru Yeonmi o altă planetă. O lume în care nu știe cum să se poarte, limbajul e altul chiar dacă limba coreeană e aceeși, o lume în care trebuie să-și exprime opinii, doleanțe, preferințe, să facă alegeri. Iar ea nu știe nimic din toate astea pentru că în cei 15 ani de viață n-a avut voie.

”Nu am știut niciodată că libertatea poate fi ceva atât de crud și de dificil. Până în momentul acela, crezusem întotdeauna că eram liberă dacă puteam să port blugi și să mă uit la ce filme vreau fără să mă tem că voi fi arestată. Acum îmi dădeam seama că trebuia să gândesc tot timpul – și asta era extrem de obositor.”

Credeți că am scris mult despre această carte? Deloc! Am scris extrem de puțin în comparație cu avalanșa de informații, întâmplări și realități terifiante trăite și povestite de Yeonmi Park în Drumul către libertate. Un roman scris superb, clar și concis, dar extrem de emoționant. Fiecare pagină îți aduce un ”wow!” de surpriză sau de incredibil.

În prezent, Yeonmi Park trăiește în Seul și a devenit o cunoscută activistă pentru apararea drepturilor omului. Iar guvernul nord-coreean o supraveghează îndeaproape avertizând-o să aibă grijă ce spune. Din fericire, puterea lui de influență asupra ei a ajuns la zero.

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, iar transportul este gratuit la comenzi de peste 30 de lei pe comandă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.