În umbra pașilor tăi, de Vitali Cipileaga


in umbra pasilor taiAparent, În umbra pașilor tăi este un roman de dragoste. Înlăturând aparența, avem un roman de dragoste cu profunde accente psihologice și cu interesante nuanțe de scriere polițistă. Pentru că enigma și personajele misterioase sunt în egală măsură prezente ca și iubirea, ca și zbuciumul sufletesc după pierderea cuiva drag. O pierdere tragică și ireversibilă cu care Theodor trăiește într-un permanent chin interior.

În urma unui dramatic accident, Paula moare. Din acest moment viața lui Theodor se schimbă radical. Se reorientează profesional, se izolează de prieteni, trăiește savurând momentele trecutului și îi e bine așa. Aproape ca își savurează durerea cu plăcere. Ritualul lui preferat, practicat în ultimii 2 ani, este drumul la cimitir din fiecare duminică, urmat de vizita la mama Paulei.

Pentru Theo, orice revenire la realitatea prezentului e un chin refuzat cu îndârjire. Și dacă el nu vrea să abandoneze trecutul în favoarea prezentului, altcineva încearcă să-l forțeze. Cine, cum? Personaj enigmatic cu rol important în poveste, autor anonim al unor scrisori destinate lui Theo. Acest personaj este atat de bine ascuns, încât cititnd romanul, uneori am avut senzația că nici autorul nu-l cunoaște…

În viața lui Theo, odată cu scrisorile, apar câteva persoane nou-cunoscute – Laura, Clara, Bogdan – iar discretele investigații îl fac pe Theo bănuitor față de toți din jur, vechi sau mai-noi amici. Cine trimite scrisorile și de ce? Numai Vitali Cipileaga vă poate dezvălui asta, în romanul său În umbra pașilor tăi.

Mi-a plăcut. Interesant, captivant, incitant. Un roman intens-descriptiv pe care, parcurgându-l, cititorul parcă vede imaginile unui film. Și cu niște pasaje despre puterea dragostei absolut superbe prin profunzime și sensibilitate.

”Poți schimba un om, iubindu-l!”

”Oricât de multă bătaie de cap nu ne-ar da, iubirea are în sine esență, pe când singurătatea este goală…”

”Un om liber care nu poate iubi e un prizonier știut doar de el însuși.”

”Intimitatea, starea de confort regăsită alături de un om drag, necesitatea de a iubi și de a fi iubit constant de cineva cântărește mai greu decât libertatea.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.