Insomnia, de Charlie Huston


insomniaRomanul Insomnia este un thriller SF, dar și o distopie scrisă de Charlie Huston, un tânăr scriitor american. Huston este printre puținii care au reușit performanța de a vinde drepturile de ecranizare ale primului său roman înainte ca acesta să fie publicat.

Insomnia te înfioară de la primele pagini când afli că pentru a distruge umanitatea nu-i nevoie de arme fizice sau chimice, bombe nucleare, epidemii sau foamete. E suficientă lipsa somnului. Dacă nu dormi deloc, în scurt timp dormi definitiv. Iar în anul 2010 omenirea e bântuită de virusul insomnie. Afecțiune cronică ce se intalează încet dar sigur, indiferent de vârstă, categorie socială, sex, intelect sau rasă.

Atmosfera romanului e înfricoșătoare, din cauza insomniei lumea o ia razna, viața socială aproape că dispare, iar viața personală pare să aibă un singur scop: să dormi, să nu te atingă virusul… Autoritățile pierd controlul, mafia drogurilor proliferează, haosul se instalează, iar toate astea îi fac pe oameni irascibili – fie că-s sănătoși, fie insomniaci.

Pe fondul acestei stări ce tinde să se generalizeze, doua personaje fac acțiunea cărții: polițistul Parker Haas și asasinul Jasper. Park Haas – întruchiparea polițistului cinstit și dedicat profesiei – lucrează sub acoperire ca dealer de droguri cu scopul de a afla cine deține mult-căutatul Dr33m3r. Interesul profesional este dublat de cel personal – soția sa Rose e insomniacă și nici fetița lor nu se simte prea bine. Jasper  – arogant și fără scrupule – are, aparent, o misiune simplă, mai ales pentru un mercenar cu experiență: recuperarea unui hard-disk de maximă importanță. Numai că, absolut întâmplător, obiectul intră în posesia lui Park. Cum se vor intersecta cei doi, ce se află pe hard-disk și ce se va întâmpla cu insomnia generalizată? Aflați citind romanul Insomnia

Cu această carte Charlie Huston ne oferă o poveste originală, complexă, care ”are dinamismul unui joc video și forța de observație a literaturii psihologice” (vocea editorului). Și fraza care mi-a plăcut cel mai mult:

”Îi plăcea ideea unei lumi în care ascuțimea minții și capacitatea de a lucra împreună cu ceilalți erau mai valoroase decât lăcomia sau dorința de a vărsa sânge (pag. 146)

Și totuși, am parcurs acest roman greu, foarte greu! Ironic, Insomnia m-a dus în lumea somnului după jumătate de pagină citită. Așa că, dacă suferiți de insomnie, citiți Insomnia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.