Miss Sloane – film


miss sloneLansat în 2016, Miss Sloane e un film tensionat care, cred eu, place în egală masură și femeilor și bărbaților. Are politică la nivel înalt – în doză limitată, cât să nu-ți dea dureri de cap. Are o poveste veridică – sub eticheta ”ficțiune”, de fapt se ascunde o realitate arhi-cunoscută în USA. Are un personaj puternic și atrăgător – lobby-ista Liz Sloane, excelent jucat de Jessica Chastain, nominalizată la Oscar. Și are intrigă de la prima la ultima secundă a filmului, surprinzând spectatorul cu imprevizibil la foc automat.

Profesia de lobby-ist este puțin cunoscută la noi, dar constant și intens practicată peste ocean. Pe scurt, înseamnă a face politică fără a fi politician, a influența deciziile politicienilor – totul legal, cu argumente corecte și acțiuni cinstite. Dar cum ”corect” și ”cinstit” sunt termeni relativi, mai ales în politică, Liz Sloane știe să jongleze cu ei la limita (i)legalității. Scenaristul Jonathan Perera definește în mod elegant lobby-ul ca fiind ”un fel de intersecție între politică și spionaj”. Iar eleganta și frumoasa Liz Sloane se pricepe minunat la politică și, mai ales, la spionaj. Dar în spatele reflectoarelor, munca de lobby-ist implică multă inteligență, abilitate, planificare dar și spontaneitate, ceva farmec personal și o echipă dedicată cercetării, schemelor și tacticilor complicate.

Miss (Liz) Sloane – sacrificându-și viața personală și muncind 16 ore zilnic – reușește să ajungă în vârful ierarhiei lobby-știlor, iritând multe persoane influente și orgolioase. Trebuie să fie oprită, iar pentru asta bărbați puternici complotează la anihilarea ei. Numai că Liz Sloane este nu cu un pas, ci cu trei pași înaintea lor. Veți vedea un film dinamic și dramatic, amețitor prin succesiunea replicilor și a acțiunilor, plin de surprize și în final, șocant.

Și un schimb de replici simpatic:
Rodolfo Schmidt: – Dildo-urile sunt ilegale în Texas, dar oricine poate intra într-un magazin și poate ieși cu o pușcă.
Elizabeth Sloane: – Asta ar explica rata scăzută a crimelor comise cu un dildo, în Texas.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.