Ușa, de Magda Szabo

ușaAm citit cu placere romanul Ușa. Și l-am perceput ca pe un fluviu de cuvinte, fraze, descrieri și conflicte. Fără dialoguri, cu semne de punctuație minimale, lectura curge lin în fraze lungi și încărcate de acțiune, dar perfect inteligibile. Magda Szabo are un stil de a scrie interesant, făcându-l pe cititor să citească totul fără să respire – punctele sunt rare. Deloc obositor, ba chiar incitant.

Ușa casei este cea care desparte lumea lui Emerenc de restul lumii. Și e mereu închisă, încuiată, chiar dacă Emerenc este omniprezentă în viața comunității ei. Emerenc este bătrâna fără riduri, servitoarea fără odihnă, omul fără compromisuri. Mereu împotriva religiei, a doctorilor și, în general a intelectualilor, Emerenc trăiește intens clipa, făcându-și din muncă propria-i religie și din experiență, propriile-i legi.

În Ușa aflăm totul despre Emerenc – sau tot ce vrea ea să dezvăluie – de la Magda, scriitoarea ocupată cu munca intelectuală care o angajează pe Emerenc pentru menajul casei. Magda și Emerenc au o relație bizară, complicată. O legătură trăită de-a lungul a douăzeci de ani, din care s-a născut o prietenie tăcută, profundă, marcată prin gesturi și fapte mai mult decât prin comunicare verbală. Au vorbit puțin și au simțit mult, iar vorbitul lor a fost cel mai des contorsionat, distonant. Iar când (rar) Emerenc se decide să-i împărtășească Magdei povestea vieții, dezvăluirile ei sunt terifiante.

Traumele din copilărie și tinerețe au transformat-o pe Emerenc într-o femeie enigmatică, singuratică, mizantropă. Și totuși, moralitatea și etica ei sunt de departe superioare comunității în care trăiește, iar sufletul infinit mai bun. Trăiește după propriile reguli și legi, imună și indiferentă la tot ce-i în jur. Misterioasă, nimeni nu-i lăsat să-i calce pragul, cele 9 pisici din casă o plasează în zona ilegalității. Nu-i pasă de nimeni și de nimic, desfidă tot ce nu-i place, dar trăiește într-o curățenie fizică și morală vecine cu mania. Nu-i pasă de moarte și vrea să moară decent. Va reuși? Ce va alege comunitatea pentru ea? O moarte decentă sau o viață continuată chinuit?

Romanul Ușa este despre Emerenc și Magda – două femei total opuse și într-o continuă opoziție, două femei care ajung să se iubească chiar dacă abia se suportă una pe alta. Și, poate, mai este despre ușa care desparte sinele interior de vizibilul exterior.

O lectură captivantă, o carte ușor de citit și greu de uitat!

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online. Iar la comenzi de peste 30 de lei, livrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.