Delirium, de Lauren Olivier

deliriumDelirium sau distopia iubirii. În ultimul timp, s-au îngrămădit pe noptiera mea mai multe cărți foarte bune, dar cu povești atipice: ciudate, surprinzătoare, chiar șocante. Nu eu le-am căutat, ele m-au găsit pe mine. Urmând diverse recomandări ale altor cititori, am ales la nimereală și s-au nimerit fie distopii, fie realități inacceptabile. Delirium e un roman care doare. Și chiar dacă durerea crește de la o pagină la alta, nu te poți opri din citit.

Amor deliria nervosa este boala umanității ce trebuie eradicată legal, prin hotărârea conducătorilor Americii. Altfel spus, iubirea ne face vulnerabili, ne întunecă rațiunea, iar de aici apar toate problemele grave ale vieții. Iubirea stârnește emoții, iar emoțiile duc la reacții necontrolate. Iar Guvernul vrea să controleze totul, inclusiv relațiile personale, sentimentele și sensibilitățile poporului. Cum face asta? Simplu, decide să se taie din creier. Și pentru că această boală apare în adolescență, toți tinerii sunt obligați și programați la o mică lobotomie care-i transformă în cetățeni-roboți – fără sentimente, dar și fără probleme.

Lena este o adolescentă cuminte, frumoasă, deșteaptă, crescută de sora mamei ei pentru că mama ei a murit ”din prea multă iubire” ce nu i-a putut fi extirpată. Împreună cu prietena ei Hana își petrece ultimele luni de libertate până la împlinirea majoratului care vine odată cu operația de care îi e un pic teamă, dar își dorește să treacă repede prin ea. Pentru că așa e legea, așa i s-a spus la școală și în familie, așa e bine pentru toată lumea. Până-ntr-o zi când se îndrăgostește – fapt de neconceput, o crimă în lumea în care trăiește. Alex i-a răsturnat tot universul. Relația lor este superbă, inocentă, vie și… periculoasă. Aventura lor depășește imaginația orwelliană – palpitantă, naivă, înfricoșătoare.

Lauren Olivier m-a năucit cu acest roman – primul din trilogia ”Delirium-Pandemonium-Requiem”. Născocește superb o lume în care cei ce iubesc sunt Invalizi, cei care-i acceptă sunt Simpatizanți și Cartea tăcerii este un cumul obligatoriu de constituție, biblie și manual școlar. O lume în care pentru un banal gest de afecțiune poți fi arestat, refuzul operației te condamnă la închisoare pe viață, iar fuga din această lume e pedepsită cu execuția prin împușcare. O lume de coșmar în care puterea absolută aparține cenzurii, forțelor de ordine, călăilor, turnătorilor și guvernanților. O lume absurdă în care, cu toată teroarea și exigența, Iubirea nu poate fi eradicată. Doar ascunsă. O carte minunată!

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online. Acum are un discount de 26%, iar la comenzi de peste 30 de lei, livrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.