Prințul din negură, de Carlos Ruiz Zafon


Prințul din negură Încă un minunat roman scris de Zafon, în același stil cu mult mister și ușor înfricoșător. Aparent o scriere pentru adolescenți, Prințul din negură te prinde în paginile sale și te fascinează cu acțiunea încărcată ce surprinde indiferent de vârstă. Chiar dacă personajele principale sunt cei trei adolescenți – Roland, Max și sora lui Alicia, eu am perceput încă un ”personaj” cu rol de vedetă: negura. Este atâta negură în povestea asta, încât te ia cu fiori reci sub plapuma de lângă sobă. Negura lui Zafon e densă, posomorâtă, răutăcioasă, agresiv-învăluitoare și prevestitoare de pericol.

Nici povestea nu e una obișnuită – ador romanele cu subiect neașteptat, marca Ruiz Zafon. În plin razboi (al doilea mondial), familia Carver se mută într-un sat pe coasta Atlanticului, la adapost de urgia conflagrației. Vila cumpărată e încăpătoare, chiar dacă e izolată pe plajă, iar copiii familiei simt din primele momente că ceva bizar se întâmplă în jurul lor: un ceas merge invers, o pisică are apucături ciudate, niște statui înfricoșătoare ocupă curtea din spate și cumva, drama foștilor proprietari răzbate din fiecare scârțâit al casei. Max e bântuit de vise stranii, iar când e treaz și vizionează filmele găsite în pivnița casei, misterul se adâncește – coșmarul e real! Prietenia lor cu Roland e ca o gură de aer proaspăt, chiar dacă împreuăa, încercând să dezlege misterele, se adâncesc mai mult în ele.

Un roman minunat, captivant, despre soartă și jocurile ei, despre păcate și prețul lor, despre prietenie, loialitate, iubire. Mai ales despre răul ce apare mereu din negură și negura mereu înfricoșătoare.

’Vârsta te face să vezi anumite lucruri. De pildă, acum ştiu că viaţa unui om se împarte practic în trei etape. În prima, nici măcar nu ne gândim la bătrâneţe, nici că timpul trece, nici că, încă din prima zi, de când ne naştem, ne îndreptăm spre singurul final posibil. Trecută prima tinereţe, începe a doua perioadă, când ne dăm seama de fragilitatea propriei vieţi, iar ceea ce la început nu este decât o simplă nelinişte creşte treptat înăuntrul nostru ca o mare de îndoieli şi de incertitudini care ne însoţesc tot restul zilelor. În sfărşit, la apusul vieţii, se deschide a treia etapă, cea a acceptării realităţii şi, prin urmare, a resemnării şi a aşteptării’’ – spune bunicul lui Roland, personaj cheie al poveștii.

Prințul din negură – o scrie excelentă, marcantă. Un roman bântuit care te bântuie după ce-l citești.

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, iar transportul este gratuit la comenzi de peste 30 de lei pe comandă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.