Descătușarea, de Sylvia Day

descatusareaNici nu știu ce să zic despre această carte. Ori eu am devenit prea pretențioasă, prea selectivă – de la atâtea romane citite, ori am devenit insensibilă la dulcegăriile din unele romane de dragoste scrise în ultimii ani. Descătușarea este al cincilea roman (și ultimul) din seria Crossfire. Pe primele patru nu le-am citit, pentru că numai pe acesta l-am primit. N-am pierdut nimic și, oricum, dacă l-aș fi citit pe primul sigur nu mai ajungeam la al cincilea.

După ”Cele 50 de umbre ale Domnului Grey” acesta mi se pare cel mai slab roman de dragoste (din câte am citit). Nu e cazul să fac o paralelă intre cele două scrieri, e clar ca Sylvia Day este cu vreo 2-3 clase mai sus decat E.L.James. Dar pelteaua tot peltea este și sunt uimită cât succes la public pot avea aceste romane.

În Descătușarea, Gideon și Eva se iubesc pasional. Doi tineri frumoși, deștepți, educați, liberi și bogați s-au întâlnit, s-au îndrăgostit si s-au căsătorit (in primele 4 volume ale seriei). Acum îi găsim în febra pregătirilor de nuntă. După ce s-au căsătorit în secret – habar n-am de ce au făcut asta, că nu-i oprea nimeni s-o facă fățiș – se chinuie să-și organizeze nunta. Într-o lume reală n-ar fi așa mare chin, dar Sylvia Day îi pune să-și lălăie pregătirile nepermis și inutil de mult. Neamuri supărate că ei s-au căsătorit în secret – de ce? treaba lor cum o fac, sunt adulți. Apare și o rivală – o ”maimuță” orgolioasă afectată că a fost respinsă înainte ca cei doi protagoniști să fie împreună. Atunci de ce atâta zgomot pentru ea? Ditamai oamenii, stăpâni pe viața lor, se irosesc în intrigi mărunte, acțiuni inutile și orgolii copilărești. Aproape enervant…

Pe de altă parte, autoarea face apologia iubirii obsesive. Gideon și Eva se iubesc cu o disperare soră cu patologia. Iubirea și relația lor transformă fericirea în suferință – anormal pentru niște oameni echilibrați. Iar în tandem cu această obsesie sunt strecurate o sumedenie de false probleme sau obstacole.

Poate că aceeași poveste scrisă de altcineva ar fi fost mai captivantă. Am găsit în Descătușarea dialoguri simpliste, lentoare în acțiune, descrieri exagerate și repetate (Gideon ăsta e exagerat de frumos pe fiecare pagină, până la saturație).

Un roman prea siropos pentru gustul meu. Și prea asemănător cu ”Cele 50 de umbre ale domnului Grey”.

Descătușarea apartine Editurii Litera.. Urmăriți noutățile editurii atât pe site, cât și pe pagina de Facebook.

1 Comment

  1. Barbalata Mirela

    Mie mi-a placut cartea. De fapt intreaga serie 😉 😉 🙂

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.