Să încep prin a spune ca Rodica Ojog-Brașoveanu este considerată o Agatha Cristie a Romaniei. În opinia mea, e chiar mai bună! Să continui prin a spune ca de ceva timp n-am mai citit un roman de-al ei și uitasem cât de savuros scrie. O maestră a romanului polițist și nu doar atât. Este o maestră a cuvântului scris: scrie frumos, scrie cu tâlc, cu umor. Are descrieri profunde și interesante care-ți invadează imaginația cu imagini aproape palpabile.
Cutia cu nasturi – roman polițist? Poate… Însă un roman polițist fără polițiști – ei, da!, se ivește foarte rar câte o caschetă, dar discret și practic ineficient. Cutia cu nasturi este romanul-enigmă în care misterul e la el acasă. Presărat generos în fiecare pagină, misterul ne învăluie în loc să se dezvăluie. Cu cât povestea este mai amanunțit redată, cu atât mai multe mistere apar în ea. Un talent scriitoricesc ce merită cunoscut.
Stilul literar? Un deliciu! Chiar daca acțiunea se petrece in 1992, personajele par ”importate” din perioada interbelică. Numele lor, mobilierul, atitudinea lor sofisticat-franțuzită, atmosfera caragielească oferă cititorului plăcerea unei lecturi încărcate cu picanterii amuzante. In Cutia cu nasturi avem o dramă de familie, dar avem și mult umor, și situații comice, și o mini-frescă a societății post-decembriste – toate însoțite de o ironie nimicitoare.
Patru familii aparent normale, dar fiecare bizară în felul ei, se învârt într-o relație amicală banală. Bătrânii frați Virginia si Manole Paulian – simpatici, cu tabieturi desuete, tributari unei epoci demult apuse. Tinerii familiei Paulian: Dinu – decent și blând, soția sa Gigeta – proastă și arogantă, Crișan – copilul lor de 10 ani. Actiunea se petrece în casa și-n viața acestei familii, iar in jurul lor gravitează zglobiu 2 familiile de prieteni. Gioni Diamandescu – fustangiul de serviciu și soția sa Nina, cu cațiva ani mai mare decât el. Vigilentă să nu-l rătăcească printre alte fuste. Și familia Ciprian – aparent perfectă, cu Nelu – politician activ și devotat și Dora – frumoasă, elegantă, iubită. Cea mai iubită dintre toți. Familia Dumitrașcu – Ștefan și Lelia – aparent cu rol secundar, pune capac întregii povești.
Ce mi-a plăcut la acest roman? Tot! Ce anume îl face interesant și captivant? Faptul că aflăm de comiterea unei crime, dar până la ultimele pagini nu știm cine va fi victima, nici cine e criminalul, nici cum se va întâmpla totul. Iar când aflăm, iată că victima și-a căutat sfârșitul, agresorii erau cam îndreptățiți, martorii total debusolați, iar ancheta clasată.
O crimă perfectă, cu doi potențiali criminali, niciunul descoperit… Un deliciu! Cutia cu nasturi este romanul care te delectează inteligent, te amuză copios și pentru toate astea merită citit.
Nu am citit nimic de aceasta scriitoare si tot imi zic ca o sa rectific….dar nimic pana acum ;(
Scrie excelent, o recomand 🙂