Povestitorul, Jodi Picoult

povestitorulNu credeam că de la banala brutăreasă Sage Singer dintr-un banal orășel al Americii se poate ajunge la Auschwitz. Da, Jodi Picoult are acest talent, de a spune povești frumoase și triste – în același timp. Mi-amintesc câtă emoție mi-a provocat O viață de rezervă. În romanul Povestitorul, multe pagini de început nu prefigurau nicicum intriga acțiunii.

Sage lucrează numai noaptea, vrea să fie singură, încă nu-și poate reveni după pierderea mamei ei, iar relația sa cu un bărbat însurat o determină să se izoleze și mai mult. Nici cicatricea de pe obraz, căpătată în urma unui incendiu, n-o ajută să fie mai sociabilă. La grupul de suport pe care îl frecventează – o încercare timidă de a-și reveni emoțional – se împrietenește, neașteptat, cu nonagenarul Josef Weber. O apropiere bizară căreia îi va afla rostul ceva mai târziu.

Totul se schimbă însă în ziua în care Josef îi mărturisește un secret de mult îngropat, pe care nimeni altcineva din oraș nu l-ar fi suspectat, și îi cere lui Sage o favoare extraordinară.

Povestitorul este o carte despre conștiință, moralitate și despre deciziile greșite cu a căror încărcătură trebuie să trăim tot restul vieții. Este lupta dintre binele pe care ți-l poți face ție şi răul pe care-l poți face altora. Este despre oameni normali şi obişnuiți, cu conştiința sănatoasă și despre cei doar aparent normali care ascund o conștiință încărcată cu un balast greu de dus. Este despre oameni puternici, dar greu încercați şi oameni slabi care, din laşitate, aleg calea uşoară şi comodă, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să calce pe cadavre. Iar pentru Sage este dificil să aleagă între pedeapsă și iertare.

”Monstrul nu este altceva decât un om în sufletul căruia răul reușește să aplece balanța în favoarea sa.” (p. 349)

”Puterea nu înseamnă să îi rănești pe cei mai slabi decât tine. Înseamnă să ai capacitatea de a răni, dar să alegi să n-o faci.” (p. 155)

O carte plăcută, o poveste inspirată din realitate, dramatică și emoționantă. Despre război și Holocaust. Iar stilul lui Jodi Picoult este răvășitor, are ea acest talent de a sensibiliza cititorul și, totodată, de a-l pune în dilemă, una de conștiință.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.