O viaţă de rezervă, Jodi Picoult


O viaţă de rezervăO viaţă de rezervă este povestea unui război continuu cu moartea, pentru viaţă. Un război dus pe timp de pace, cu bătălii pierdute, abandonate, sau câştigate pentru scurt timp. Războiul este al familiei Fitzgerald, însă  lupta corp la corp o duc cele două surori: Anna de 13 ani şi Kate de 16 ani.. Restul sunt doar combatanţi: mama, tatăl, fratele, avocaţii, medicii.

Anna s-a născut pentru a fi  “piesă de schimb” pentru Kate.  Când Kate a fost diagnosticată la vârsta de 2 ani, cu un anume tip de leucemie, salvarea ei putea fi doar  o soră compatibilă medical. Aşa a apărut Anna – un copil studiat şi analizat încă de la stadiul de celulă.

Iubirea, dăruirea, familia, le-au  determinat să lupte pentru viaţă. Nu ani de viaţă. Ci ore, minute, săptămâni, luni. Până când au obosit. Amândouă. Kate a obosit să mai trăiască cate un pic, intre două internari. Iar Anna a obosit să moară câte un pic la fiecare  donare medicală.

Cele două surori au decis ce este de făcut. Dar ele sunt prea mici pentru o decizie atât de mare.  Acum intervin: părinţii, avocatul, medicii, un tutore din oficiu, tribunalul.

Micul univers al Annei s-a zbătut să decidă cine să moară şi cine să trăiască. Însă Marele Univers  are alte planuri.  Total opuse.

 O viaţă de rezervă este un roman emoţionant, sensibil, cu oameni frumoşi şi buni. Un roman pe care-l termini în lacrimi. Și în revoltă. Un roman cutremurător.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.