Acolo unde cântă racii, Delia Owens

acoloAcolo unde cântă racii este un roman interesant, chiar foarte! Multă dramă, ceva aventuri, un strop de mister, multe investigații juridice în partea a doua a lui și… un final surprinzător, uluitor. Peste toate astea, este un roman dedicat singurătății. Singurătatea este personajul predominant. Iar personajul principal este Kya, Fata Mlaștinii – așa cum o numește comunitatea săracă din preajma ei.

Kya, care până la șase ani face parte dintr-o familie numeroasă – mama, tata, două surori și doi frați, se trezește în scurt timp singură, părăsită de toți. Mai întâi pleacă mama, doborâtă de atâtea bătăi și umilințe. Apoi rând pe rând, pleacă frații și surorile. După o scurtă și agitată conviețuire cu tatăl său, dispare și el în aburii alcoolului.

“ – Tre’ să plec, Kya. Nu se mai poate să stau aici.
Aproape că se întoarse către el, dar n-o făcuse totuşi. Voia să-l implore să n-o lase singură cu tăticu’, dar cuvintele nu ieşeau.
-O să pricepi tu, când te-oi face mai mare, zise Jodie.
Kya voia să ţipe că o fi ea mică, dar că proastă nu-i. Ştia că tăticu’ era motivul pentru care plecaseră cu toţii; însă ce o măcina era că nu o luase şi pe ea nimeni. Se gândise s-o şteargă şi ea, doar că n-avea unde se duce şi nici bani de autobuz.”

Kya trăiește, crește și se maturizează singură, într-o singurătate aproape dureroasă. Singurătate dată de izolarea barăcii numită eufemistic ”acasă” și singurătatea creată în jurul ei de un orășel uitat de lume, încărcat de prejudecăți, răutăți, bârfe și prostie. În aceste condiții oribile de viață, Kya nu doar că se maturizează armonios, dar din toată sărăcia locului apar și doi bărbați care ajung să o cunoască și să o iubească.

Unul dintre ei moare. Accident sau crimă? Suspectul principal este Kya. Nu pentru că ar fi avut motive, nici putere, nici ocazie s-o facă. Ci pentru că ea este cea mai vulnerabilă persoană din zonă, cea fără apărare. Și urmează arest, proces, scormonirea vieții ei. Cum se va termina tot acest coșmar al Kyei? Într-un mod extrem de surprinzător.

Chiar dacă romanul abundă în descrieri ale naturii (uneori cam prea-prea multe), Acolo unde cântă racii este o poveste captivantă care merită citită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.