Oscar 2015 – Selma


selmaUn film despre segregaţie rasială, despre lupta negrilor pentru a-şi câştiga drepturi egale cu albii, în America anilor ’60.

Selma este inspirat dintr-o poveste adevărată şi relatează evenimentele petrecute pe o perioada de 3 luni a anului 1965, când Martin Luther King a organizat şi condus o puternică şi riscantă campanie pentru egalitatatea dreptului la vot. Opoziţia violentă a autorităţilor agravează situaţia conflictuală. Momentul culminant şi istoric este marcat de marşul negrilor de la Selma la Montgomery, în urma căruia preşedintele Johnson a semnat Actul în care era aprobat dreptul la vot al populaţiei de culoare. În Selma vedem una dintre cele mai semnificative victorii pentru mişcarea dreptului civil şi lupta lui Martin Luther King care a schimbat pentru totdeauna istoria lumii. Şi mai vedem puterea de influenţă a televiziunii (aflată la începuturile ei), care doar prin imagini reuşeşte să mobilizeze şi să atragă americani albi la mişcarea lui King.

Un amănunt scenic interesant, cu impact vizual, cel puţin în prima parte a filmului: Populaţia albă din zonele de conflict este înfăţişată deplorabil: oameni îmbrăcaţi prost, cu aspect îmbâcsit, agresivi, răi. Populaţia neagră este înfăţişată foarte decent: haine curate, costume elegante, doamne coafate, etalare de bunătate şi toleranţă. Un mod subtil de a inocula în mintea spectatorului că într-o zona unde jumătate din populaţie este albă şi cealaltă jumătate este neagră, toţi albii sunt ticăloşi şi toţi negri sunt minunaţi. Bănuiesc că în realitate lucrurile nu erau chiar aşa.

Selma are o singură nominalizare la Oscar 2015 – cel mai bun film. Iar fanii celebrei moderatoare Oprah au ocazia s-o vadă ca actriţă în această peliculă.
Un film bun, cu puternice accente istorice şi politice.

Carcoteli/gafe:
În primele 20 de minte ale filmului se remarcă 3 inadvertenţe:
– datele FBI afişate pe ecran arată că Dr. Martin Luther King a ajuns într-un hotel din Selma la 10:24 A.M., dar câteva secunde mai târziu, el salută spunând „good afternoon”
– în bucătărie se remarcă în plan secundar un blender cu LED, iar acest tip de tehnologie a apărut după 1970
– tot în bucătărie, în aceleaşi secvenţe, M.L.King foloseşte pungi de gunoi din plastic trasparent. În acea perioada uzuale erau pungile din hârtie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.