Un film în timp real. Mai mult decât filmul în sine, m-a impresionat povestea filmării lui.
Cu o seară înaintea premierei, când toate biletele erau vândute, regizorul filmului – Richard Linklater, a fost solicitat într-un interviu să-şi spună părerea: “Nu ştiu ce să spun despre Boyhood, decât că l-am început în urmă cu 4.207 zile şi că aceeaşi distribuţie joacă aceleaşi roluri.”
Asta este cu adevărat uimitor! Filmul Boyhood descrie 12 ani din copilăria şi adolescenţă unui băiat şi s-a filmat exact în acest interval de timp.
Ca într-un reality-show artistic, vedem pe parcursul a 165 de minute cum actorii cresc/se maturizează/îmbătrânesc în decursul a 12 ani. La începutul filmărilor, Mason (Ellar Coltrane) are 6 ani şi literalmente vedem cum creşte pe ecran în faţa ochilor nostril, până împlineşte 18 ani. Aceeaşi evoluţie o vedem şi la sora sa Samantha – Lorelei Linklater, fiica regizorului în real. Şi împreună cu Ethan Hawke şi Patricia Arquette (părinţii lor în film) fac nişte roluri excelente.
Povestea unui copil obişnuit, dintr-o familie obişnuită. Părinţi divorţaţi, tată ocazional, mama care se lupta zilnic cu problemele existenţei, pretendenţi de-ai ei care – ca întotdeauna – mai mult încurcă viaţa familiei decât s-o simplifice.
Structura narativă este simplă, însă partea interesantă a filmului o găsim în dezvoltarea caracterului şi personalităţii lui Mason, cu pasiunile, neliniştile, căutările lui. Vedem la Mason şi la familia sa toate problemele reale care au marcat societatea în ultimii 12 ani.
Cu toate că Boyhood nu este un film spectaculos (în sensul strict al cuvântului), rămâne un film interesant de văzut. Este unul dintre puţinele filme în care nu avem o intrigă debordantă şi un happy-end hollywoodian. Şi nici nu ne prezintă o felie de viaţă îngustă în afara căreia spectatorul habar n-are ce s-a întâmplat sau se va întâmpla cu personajele. Boyhood are menirea să ne arate evoluţia unei familii cu bune şi rele, fără machiaj.
Boyhood are şase nominalizări la Oscar 2015 şi eu sper să obţină măcar o statuetă. Pentru munca de 12 ani a întregii echipe, ar merita!
Pingback: Boyhood – filme care merită vazute