O săptămână în decembrie, de Sebastian Faulks


O săptămâna în decembrieSau singurătatea omului din secolul 21.  O săptămână în decembrie  este o disecţie asupra singurătăţii individului modern, indiferent de mediul social, situaţie financiară sau apartenenţa etnică într-o Londră a anului 2007.
Eroii cărţii sunt ori singuri-singuri, ori singuri în doi, ori singuri într-o familie. Într-un final cititorul constată că sunt singuri chiar şi la o pompoasă petrecere.

Sebastian Faulks ne etalează şapte destine – şapte personaje fără prea multe în comun, dar care ajung împreună la o serată. Viaţa lor o cunoaştem pe parcursul unei săptămâni din preajma Crăciunului şi constatăm că personajele lui Faulks au de toate, numai fericire nu.

Jennie Fortune – conductor la metrou şi Gabriel Northwood – avocat mediocru încearcă să se cunoască reciproc, ajutaţi de o sclipire de romantism şi încurcaţi de o tonă de timiditate.

Ralph Tranter – un recenzor literar decrepit şi acrit, din care răbufneşte invidia – aleargă ca nebunul după un strop de recunoaştere socială şi profesională.

Roger şi Amanda Malpasse – bogaţi şi blazaţi, fiţoşi cu tabu-uri.

Lance şi Sophie Topping – el, un politician proaspăt propulsat de partid, iar ea fix soţia parvenită de care avea nevoie el pentru a-i întreţine imaginea publică atât de necesară. Amândoi neglijându-şi copiii.

John Veals  – bancher şi speculant financiar, respiră, mănâncă şi doarme numai pentru a face bani. Se scaldă într-o avere imensă, fără viaţă personală, fără alt orizont decât contul bancar. Soţia sa Vanessa îl dispreţuieşte şi fiul lor Finn o ia razna într-o lume numai a lui, bogată în canabis.

Hassan – fiul rebel al soţilor Farooq şi Nassim al-Rashid, cu toată şansa lui de a se fi născut într-o familie onorabilă de imigranţi, cu toată bogăţia acumulată de tatăl sau prin muncă asiduă, e veşnic nemulţumit. Oscilând între Londra occidentală şi Coran-ul impus de religie, Hassan este personajul care oferă cea mai mare încărcătură de emoţie a romanului O săptămână în decembrie. Alunecând într-o celulă teroristă, Hassan urmează să-şi sacrifice viaţa într-un atentat cu bombe. Programat chiar în seara când personajele romanului – inclusiv părinţii lui – se întâlnesc festiv.

Vor muri toţi din cauza lui Hassan? Aflaţi cititnd O săptămână în decembrie, de Sebastian Faulks.

Acest roman a apărut la Editura Litera şi îl puteţi comanda aici, cu un discount de 35%

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.