sau trecutul care tulbură prezentul
Un titlu incitant ce trezeşte curiozitate şi invită la lectură. O lectură plăcută, cursivă, relaxantă. O poveste de viaţă cu scormoneli într-un trecut al familiei dar şi problematici actuale. Ilustrarea cu realism a conflictului între generaţii – niciodată nou şi niciodată rezolvat.
Antoine Rey şi sora sa Melanie – oameni aflaţi în plină maturitate – descoperă în amintirile lor amănunte ale copilăriei care, judecate acum, răspund multor întrebări şi mistere rămase ani buni în stare latentă. Descoperirile lor sunt şocante, amintirile emoţionante.
Toată tulburarea celor doi fraţi este provocată de întoarcerea lor la casa de vacanţă a familiei, după mulţi ani de absenţă. De la moartea mamei lor, minunatele veri petrecute pe insula Noirmoutier au devenit subiect tabu în familie. Cu un tată distant şi cu bunici secretoşi, cei doi n-au înţeles drama pierderii mamei lor până acum, la maturitate.
În plan secund, dar deloc secundar, Antoine se confruntă cu dificultatea de a comunica cu proprii săi copii, adolescenţi rebeli. Proaspăt divorţat, părăsit de soţie pentru alt bărbat, Antoine jonglează împiedicat între propriile resentimente şi relaţia sa cu cei trei copii, simţindu-se ca pe nisipuri mişcătoare.
Având sentimentul eşecului pe toate planurile, salvarea lui vine de la Angele – o femeie superbă, firească, directă şi caldă. Angele – aparent pasageră în viaţa sa, dar poate că nu! – îl ajută (prin felul ei de a fi) să înţeleagă tot amalgamul în care trăieşte şi să gestioneze relaţiile cu cei din jur.
Vieţi secrete este un roman plăcut, bine scris, cu personaje complex conturate. Tatiana de Rosnay mi s-a părut remarcabilă în descrierea naturii (peisajele insulei Noirmoutier sunt superbe), dar şi a naturii umane: stări, emoţii, reacţii – pe cât de umane, pe atât de realiste.
Vieţi secrete – “un amestec de roman de dragoste, roman de suspans, drama psihologică şi un gust pentru dramele de familie ai căror eroi sunt prinşi în vâltoarea evenimentelor şi a sentimentelor” – titrează Elle Tatiana de Rosnay – autoarea bestsellerului “Se numea Sarah” – ne aduce în această lectură “secrete de familie, moartea omniprezentă şi căutarea adevărului” – temele predilecte ale romanelor sale.