NOI suntem ION. Și ION e în NOI


ionDupă atâtea decenii de frecangeală politică, sacul cu dezamăgiri dă pe-afară de încărcat ce e, stă așa, într-o rână, gata să se răstoarne. Ei, și ce? Cui îi pasă? Niciunuia dintre cei care au puterea și dorința de a schimba în bine țara asta. Altfel spus, nimeni din guvern, din parlament și din administrații nu-mi oferă încredere. Nimeni!

Corupția, furtul, incompetența, prostia și nesimțirea la nivel înalt au devenit atât de omniprezente încât nimic nu mă mai surprinde.  Azi, însă, m-a impresionat (aproape că m-a devastat) ultima penibilitate a guvernului și a primului-ministru. Nu dau nume, toți sunt varză, toți, o apă și-un pământ.

Toată presa din țară vuiește despre Proiectul ION, despre care aflăm că:

Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor. (zice dl. Ciucă)

La o banală analiză de text, înțeleg că dacă problemele românilor nu s-au rezolvat în 5-10-20-30 de ani, de vină a fost faptul că guvernanții n-au aflat în timp real despre ele. Dacă ar fi aflat în secunda doi, ar fi fost floare la ureche, totul rezolvat. Dar au aflat în secunda cinci, prea târziu, mda.

Proiectul «Ion» reprezintă un sistem care, așa cum spuneam, folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public.

Nu zău, bibicule! Vuiesc mass-media și internetul de voci care reclamă, pe toate căile posibile, cum majoritatea domeniilor vieții noastre suferă de boli cronice. Economie (care duduie doar pe hârtie), infrastructură, învățământ, sănătate, turism, tot! Și brusc ați descoperit și voi (în sfârșit!) inteligența artificială.  Bă băieți, dar unde vă e inteligența umană? Că tot scormonim după ea și ioc!

Apreciez că acest demers nu va face altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi.

Pe bune? Nu proiectul ăsta, nici demersul vostru, nici declarațiile publice de toată jena nu-i ajută pe români. Știți ce i-ar putea ajuta? Un guvern unit și competent, un parlament activ cu oameni inteligenți,  funcționari corecți și harnici, aplicarea legislației existente în toate colțurile vieții (mai ales unde se ascunde corupția, violența, neglijența). Iar pentru ca noi să fim auziți mai bine, vouă v-ar trebui un aparat auditiv inteligent și performant (despre care a scris Solandi aici). Că altfel sunteți surzi și orbi la tot ce trăiesc românii.

Ar mai fi destule de spus, – despre toată mascarada asta, despre pagina dedicată proiectului, despre multe. Dar aș spune ceea ce deja vedem, știm și trăim cu toții.

Așa încât, vă întreb timid: vă simțiți ION? Sau aveți de gând să colaborați cu ION?

Foto: Facebook

20 Comments

 1. Marius M

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/guvernul-si-a-luat-robot-il-cheama-ion-si-este-consilierul-lui-ciuca-2268303
  Daca n-ati vazut inca, aici e conversatia general Izmeana -Ion. Caragiale e mic copil, asta n-o putea anticipa decat un copil conceput de Asimov cu Kafka.

  3
  2
  Reply
  1. Laura G.

   @Marius M,
   Te bănuiam lipsit de sensibilitate, să știi. Mie mi-a dat o lacrimă, când am văzut 🙂

   2
   2
 2. Anduța

  Tehnologia pusă în serviciul public, pentru a duce vocea cetățenilor mai aproape de capetele înalte. Ok, ca idee, nu mi se pare deloc ceva rău. Bine, NOI, cetățenii, avem la dispoziție și alte instrumente pentru a ne face vocea auzită. Putem să le scriem celor ce ne conduc despre problemele noastre, putem să mergem în audiențe la ei, putem să mergem în comisiile parlamentare. Putem să și protestăm dacă suntem supărați tare. Ceva, ceva, or „auzi” și așa. Acum avem un instrument în plus. Zic oamenii de au dezvoltat platforma (pro bono) că ION va fi prezent în ședințele de guvern în numele nostru. Că vor face rapoarte cu problemele prioritare ale românilor. Eu nu zic „nu” lui ION. O să-l folosesc, o să-mi duc și acolo unele dintre problemele și nevoile cetățenești, o să-l testez. Despre Ciucă și cei din fruntea țării, și despre mentalitatea „să ajutăm românii” mă abțin.

  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Anduța,
   Exact! Cea mai sofisticată tehnologie din univers devine inutilă dacă n-o folosești sau o folosești prost. Iar asta depinde de oameni.
   Cred că Ion al nostru e condamnat să stea la colț, cuminte.

   2
   2
 3. Jack

  Inteligența artificială și prostia naturală și-au dat mâna peste țară.

  5
  2
  Reply
 4. Ionuț

  Era o chestie cu un chel și o tichie… Mai era ceva cu mult zgomot pentru nimic…. Și merge și aia cu babele care se piaptănă în timp ce arde țara… Fix p-acolo e treaba asta.
  Și da, mă simt Ion, de treij’doi de ani tot Ion mă simt, deși as fi vrut până acum să mă simt mai mult John, Hans, Giovanni sau Juan.

  1
  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Ionuț,
   Deja au apărut glume pe seama lui ION.
   „Dupa ce-a vorbit o zi intreagă cu românii și a aflat tot ce trebuia să știe, robotul AI al lui Ciuca e deja în autocar, în drum spre Germania.” (Lucian Mindruta)

   4
   3
 5. Adrian Bolocan

  După ce am auzit ieri de el la știri, la Rock FM, am zis să intru pe site să văd care-i treaba. Nu o să vă vină să credeți, dar site-ul nu funcționa, ci dădea ceva eroare. Cu asta am zis tot.

  1
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Adrian,
   Mi se pare logic, dacă în câteva minute au accesat site-ul cel puțin toți Ion-ii – peste 1,5 milioane. Că cine rezistă să nu vadă un site al guvernului cu numele lui? 🙂

   4
   2
   2
 6. Paco

  Eu nu mă simt ION, pentru că sunt NINONINO la creier și dacă ipotetic aș avea de gând să colaborez cu el îl defectez la circuite și astfel distrug viitorul țării unde m-am născut.
  ( Stai să afle Elveția, Luxemburg sau Norvegia de ION și cum ne duce el pe culmile progresului, dau ăia direct in spaimă când le previzionează Ionel PIB-ul României pentru 2024).

  4
  2
  Reply
  1. Laura G.

   @Paco,
   Așa, o decizie corectă. La ce viitor luminos are țara asta, să nu cumva să te bagi peste el 🙂

   3
 7. VictorR

  https://www.youtube.com/watch?v=MEbaZFG1ntk
  Atât.

  1
  1
  1
  Reply
 8. singlemom

  citez: „Ion este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să îi transmită gândurile lor (…)”

  o sa invete ION sa dea cu plue stanga dreapta ca nimeni altul :))))))))

  Am vazut ca cei ce au facut platforma sunt voluntari, cercetatori etc, insa istoria ne invata ca in RO nu se face nimic gratis. Mai ales pt binele poporului.
  Vorba lui @paco, sa vezi Norvegia si altii ce palme isi trag cand afla de ION al nostru.

  2
  1
  1
  Reply
  1. Solandi

   Acum, să nu o dăm cotită și să recunoaștem că suntem prima ţară care are un AI drept consilier onorific al premierului. Cine mai e ca noi?
   Chiar sunt curioasă de reacții externe pe acest subiect. Merg să îl întreb pe Bing.

   Bine, mie îmi place ideea proiectului şi am toată lauda pentru echipa de cercetători. Dar, evident, sunt sceptică în privinţa realizării scopului propus. Şi nu că nu ar funcţiona bine tehnologia AI din spatele lui ION. Ci dacă datele pe care el le va strânge vor avea vreun impact în parlament atunci când le va prezenta. Şi, mai ales, dacă vor apărea şi soluţii la problemele care vor fi semnalate de către cetăţeni. Şi de ce o astfel de abordare ar avea mai mult succes decât alte metode clasice de până acum?

   3
   1
  2. Anduța

   Singlemom, momentan a învățat că „România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși.” O să dea tare frumos stânga dreapta cu pluele. :))
   Solandi, să știi că m-am pus și eu pe lista de așteptare pentru preview la Bing. Ca să vezi ce-ai făcut, da? 😛

   2
  3. Solandi

   Anduța, mă bucur. Îți va plăcea interacțiunea cu chatul de la Bing.
   Și uite ce rezumat mi-a făcut mai jos în doar câteva secunde.😎

   1
 9. Solandi

  Am revenit cu răspunsul lui Bing:

  Am găsit câteva articole din presa externă despre știrea cu premierul Ciucă și robotul ION folosind termenii de căutare pe care i-ați sugerat. Iată un rezumat scurt al acestora:

  Romania Enlists AI Assistant As Advisor1, publicat pe Barrons.com, care prezintă robotul ION ca un asistent de inteligență artificială care va scana rețelele sociale pentru a sintetiza opiniile și dorințele cetățenilor români și a le transmite guvernului.

  Romanian politician invites an AI bot to advise the government and help capture ‘the opinions and desires’ of citizens, reports say2, publicat pe Msn.com, care relatează despre modul în care robotul ION se descrie ca o “oglindă” pentru poporul român și despre scopul său de a ajuta la construirea de politici publice în concordanță cu starea societății.

  Romanian PM introduces world’s first AI government adviser34, publicat pe Msn.com și Intellinews.com, care oferă detalii despre funcția principală a robotului ION de a scana platformele sociale pentru a furniza guvernului informații în timp real despre ce vor cetățenii români.

  Din aceste articole se poate observa că reacția presei externe a fost una curioasă și interesată față de inițiativa premierului Ciucă și a robotului ION. Nu am găsit articole critice sau negative despre această știre.

  Source: Conversation with Bing, 3/2/2023(1) Romania Enlists AI Assistant As Advisor | Barron’s. https://www.barrons.com/news/romania-enlists-ai-assistant-as-advisor-20a92e14 Accessed 3/2/2023.
  (2) Romanian politician invites an AI bot to advise the government and help capture ‘the opinions and desires’ of citizens, reports say. https://www.msn.com/en-us/news/world/romanian-politician-invites-an-ai-bot-to-advise-the-government-and-help-capture-the-opinions-and-desires-of-citizens-reports-say/ar-AA188fij Accessed 3/2/2023.
  (3) Romanian PM introduces world’s first AI government adviser. https://www.msn.com/en-us/money/other/romanian-pm-introduces-world-s-first-ai-government-adviser/ar-AA188m7i Accessed 3/2/2023.
  (4) Romanian PM introduces world’s first AI government adviser. https://intellinews.com/romanian-pm-introduces-world-s-first-ai-government-adviser-271670/ Accessed 3/2/2023.
  (5) Romania Enlists AI Assistant As Advisor. https://www.barrons.com/news/romania-enlists-ai-assistant-as-advisor-20a92e14 Accessed 3/2/2023.
  (6) Romania enlists AI assistant as advisor – Insider Paper. https://insiderpaper.com/romania-enlists-ai-assistant-as-advisor/ Accessed 3/2/2023.

  1
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Solandi,
   Ăsta e un rezumat? Mi-e și groază să mă gandesc la varianta detaliată.

   2
   1
 10. HM

  „L.Rebreanu” by ION 😉

  3
  1
  Reply
 11. BaGheRa

  Ioane, Ioane, toată lumea doarme numai tu nu poți să dormi măi.

  Am încercat sincer să concep ceva inteligent dar mai multe pe subiect, nu pot să spun. Nu iese…
  Voi vă dați seama că dacă faceți șhare, la articole pe Facebook, ION ajunge să ne citească și pe noi 😁. Joac-o p-asta!

  1
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.